2017-01-24 03:09


UPDATE. 700.000 de euro ceruți șpagă în numele președintelui ANAF și al actualului șef al ANV | CITEȘTE MOTIVAREA ARESTĂRII VEZI INTERCEPTĂRI

 |  14:02
UPDATE. 700.000 de euro ceruți șpagă în numele președintelui ANAF și al actualului șef al ANV | CITEȘTE MOTIVAREA ARESTĂRII  VEZI INTERCEPTĂRI

Nicolae AdrianGavrilă recunoaşte, în interceptările existente la dosarul în care DNA a cerutarestarea sa, că a primit lunar între 7.000 şi 10.000 de eurode la Antonello Celestini, în schimbul intervenţiei la factori de decizie dincadrul ANAF, el menţionând mereu că banii nu au fost pentru el, transmite Mediafax.

Înperioada 2007 - 2008, Gavrilă, în calitate de consilier superior la ANAF apretins şi primit suma de 120.000 de euro,între 7.000 şi 10.000, lunar de la Antonello Celestini, potrivit referatuluiprin care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a lui Gavrilă şi a luiMarius Cătălin Stăncescu, obţinut de Mediafax.

Într-o primă discuţie, Gavrilă îi confirmă lui Celestini căl-a ajutat de fiecare dată folosind expresia " te-am ajutat de fiecar dată super rezonabil".

În replică, Celestini i-a răspuns: "Păi, nudegeaba, da a fost super rezonabil".

În contextul discuţiei, NicolaeGavrilă i-a reproşat martorului - denunţător că acesta nu i-a remis o sumăimportantă de banipentru o altă intervenţie pe care acesta ar fi făcut-o în interesul denunţătorului.

Făcând referire la sumele pe care le-a dat anteriorinculpatului Gavrilă, Celestini îi aminteşte acestuia că în trecut au colaboratadresându-i-se: "Noiam făcut o treabă lună de lună şi eu m-am ţinut de promisiune, tu te-ai ţinutde promisiune, adică nu s-au oprit conturi, ai primit banii".

Gavrilă confirmă cele spuse de Celestini, recunoscând că l-aajutat pe acesta, se arată în referat.

Deoarece Gavrilă a continuat să fie nemulţumit, Celestinii-a răspuns că, de fapt, nu l-a ajutat pe el persoanl ci firma SC galaxyTobacco şi că pentru fiecare lună şi-a luat banii.

Într-o altă discuţie, din 10 noiembrie 2010, Gavrilăîi spune lui Celestini: "Ţi-am rezolvat de fiecare dată când ai venit lamine, ţi-am rezolvat... nu te-am şantajat cu nimic, n-am zis «Bă, dă! Fă! Dă,fă!» Nu, niciodată".

La rândului lui, Celestini îi reaminteşte cu Gavrilă că defiecar dată, pentru rezolvarea problemei, i-a dat sume de bani, lucru confirmatde acesta din urmă: "eu ştiu că mi-ai dat întotdeauna".

Într-o altă discuţie, din 23 noiembrie 2010, supărat de altesume pretinse de Nicolae Gavrilă, Celestini îi reproşează acestuia căîn problema opririi conturilor nu a făcut nimic şi că a luat banii degeaba.

Gavrilă a recunoscut că a luat banii, dar că nu a luatpentru el : "Dar nu am luat pentru mine", se aratăîn referatul întocmit de procurorii DNA.

"Vreaugaranţii 100% că nu sunt controlat un an"

Antonello Celestini i-a spuslui Marius-Cătălin Stăncescu, în discuţia privind promisiunea remiterii unuimilion de eurocătre preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, că nu va deschide fabrica de ţigaretedin localitatea Videledacă nu are garanţie 100% că afacerea nu-i va fi controlată un an de zile.

Redăminterceptarea discuţiei dintre Marius-Cătălin Stăncescu şi Antonello Celestinidin 25 noiembrie 2010, conform referatului cu propunere de arestarefăcută de DNA, obţinut de MEDIAFAX.

"Stăncescu Marius Cătălin: Dacă vreisă faci în vreun fel tre' să spui din timp ca să acţionez din timp, ştii?

Celestini Antonello: Nu! Nu, acuma, tutrebuie... Eu până-n patru sunt aicea. Eu trebuie până-n patru dacă tuvorbeşti...

Stăncescu Marius Cătălin: A, tu vrei săvorbesc deja să vedem dac-o putem face!

Celestini Antonello: Nu, dacă pe parteaîntâi am vorbit cu prietenu' meu care are fabrică...

Stăncescu Marius Cătălin: Direct acolo...(neinteligibil)...

Celestini Antonello: Am vorbit cu prietenu'meu care are fabrică! Dacă e o.k.

Stăncescu Marius Cătălin: Da' nu ce amvorbit noi cu fabrica aia! A, vrei cu aia!

Celestini Antonello: Da, repede! Un an dezile şi atât. Gata!

Stăncescu Marius Cătălin: (vorbeşte înşoaptă - n.n.)... (neinteligibil)....

Celestini Antonello: (neinteligibil)....

Stăncescu Marius Cătălin: Am înţeles! Da,da, da!

Celestini Antonello: Am făcut calculu', amvorbit deja cu omu' acolo, la Videle ... (neinteligibil)...

Stăncescu Marius Cătălin: (vorbeşte înşoaptă - n.n.): Mi-ai zis, da!

Celestini Antonello: (vorbeşte în şoaptă -n.n.) Am vorbit cu el, a zis că cantitatea care se poate face, am văzut totu',am făcut un calcul,... (neinteligibil)... aşa, aşa şi aşa, curat, unu' dincolo,unu' încoace!

Stăncescu Marius Cătălin: Într-un an!

Celestini Antonello: Ce?

Stăncescu Marius Cătălin: În cât timp?

Celestini Antonello: Pe lună! Pe lună, băi!

Stăncescu Marius Cătălin: Pe lună?

Celestini Antonello Pe lună! Un an şi gata!Fă socoteala!

Stăncescu Marius Cătălin: Unu' aşa, unu'aşa?

Celestini Antonello: Păi, unu' - unu'! Unu'cu fiecare, trebuie împărţit! Împărţitu' cinci sute de milioane, cât e?...(neinteligibil)..

Stăncescu Marius Cătălin: Păi, nu! Şi mergicu cinci sute şi cinci sute.

Celestini Antonello: (vorbeşte în şoaptă -n.n.): Şi cu patru mii de.... (neinteligibil)... patru mii de ...(neinteligibil)... pe lună şi unu, doi milioane curaţi! Dom'ne, fabrica poa' săfacă până la cinci, şase mii pe lună! Facem două mil...

Stăncescu Marius Cătălin: (vorbeşte înşoaptă - n.n.) Da' eu ce tre' să.... (neinteligibil)... dacă tu faci douămilioane pe lună? Un milion....

Celestini Antonello: Un milion la el, unmilion la noi! El trebuie să se-nţeleagă cum împărţim ... (neinteligibil)... cunoi şi atâta e! Da!

Stăncescu Marius Cătălin: (vorbeşte înşoaptă - n.n.) Deci, eu îi spun lui... ă... un milion pentru chestia ....(neinteligibil)... partea lu', să zic aşa, că nu trebuie s-o suportaţi voi!

Celestini Antonello: (vorbeşte în şoaptă -n.n.): Nu e bine! El, el trebuie să o suporte! Noi suntem deja....

Stăncescu Marius Cătălin: (vorbeşte înşoaptă - n.n.): Şi o să-i zic partea mea e la el!

Celestini Antonello: (vorbeşte în şoaptă -n.n.): Da, noi suntem deja în ... (neinteligibil)... eu cu ...(neinteligibil)...Stăncescu Marius Cătălin: (vorbeşte în şoaptă - n.n.): O să-izic de partea mea e la el!

Celestini Antonello: Da!

Stăncescu Marius Cătălin: Să-mi iau şi euzece la sută! Ce p..a mea!

Celestini Antonello: ... (neinteligibil)...fiecare lună... (neinteligibil)... unde trebuie ... (neinteligibil)... şi larevedere! Un an de zile, dar nu tre' să ne atingă nimeni un an de zile! Trebuiesă fim siguri sută la sută! Eu nu pornesc dacă n-am garanţia asta!

Stăncescu Marius Cătălin: (vorbeşte înşoaptă - n.n.): Ştii ce se-ntâmplă? Tu nu trebuie s-apari!

Celestini Antonello: (vorbeşte în şoaptă -n.n.): Nu că eu vre... Eu n-apar, eu nu vreau s-apar!

Stăncescu Marius Cătălin: (vorbeşte înşoaptă - n.n.): Ai înţeles?"

Şi Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a consemnat - în deciziade arestare a avocatului Marius Stăncescu şi a consilierului superior ANAFAdrian Gavrilă - că "la data de 25 noiembrie 2010 între inculpatul S.M.-C. (Marius Cătălin Stăncescu-n.r.) şi denunţătorul C.A. (AntonelloCelestini-n.r.) a avut loc o întâlnire înregistrată în mediul ambiental, înbaza autorizaţiei emisă de instanţă, ocazie cu care "învinuitul l-a lăsatsă creadă că are influenţă pe lângă preşedintele ANAF, numitul B.S. (BlejnarSorin-n.r.) şi-l asigură că intervine la acesta pentru a-l proteja înactivităţi de contrabandă cu ţigări".

Concret, inculpatul avocatul Stăncescu şi denunţătorulCelestini au stabilit ca "acesta din urmă să înfiinţeze o fabrică deţigarete în localitatea Videle care să funcţioneze clandestin".

"Potrivit acestei înţelegeri, denunţătorul C.A. urma săse ocupe de funcţionarea fabricii, de găsirea muncitorilor, iar Stăncescu, prininfluenţa pe care o are pe lângă preşedintele ANAF, îi va asigura protecţia însensul că nu se vor efectua controale şi-l lasă să lucreze liniştit", anotat judecătorul în motivarea deciziei sale, făcută publică vineri şi obţinutăde agenţia MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, inculpatul Stăncescu a acceptatpromisiunea denunţătorului C.A. ca, prin intermediul său, să se remită suma de1.000.000 de euro preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, şi a pretins pentru sineun procent de zece la sută pentru intervenţia sa pe lângă preşedinteleAgenţiei.

Curtea de Apel Bucureşti a emis mandate de arestarepreventivă, pentru 29 de zile, pe numele consilierului superior Adrian Gavrilă şia avocatului Marius Stăncescu, sub acuzaţia de trafic de influenţă, judecătoruladmiţând propunerea procurorului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Avocatul Ioan Cazacu, apărătorul lui Marius CătălinStăncescu, a declarat, miercuri, la ieşirea din sala de judecată de la Curteade Apel Bucureşti care dezbate propunerea de arestare preventivă a acestuia, căDNA nu ar avea probe în legătură cu acuzaţiile pe care le face.

"Este o încercare disperată a DNA de a fabrica probe înacest dosar, prin alăturarea clientului meu - un avocat şi expert în acelaşitimp în audit financiar contabil - de o persoană din cadrul ANAF, cu care nuare nicio legătură", a susţinut avocatul Cazacu.

Apărătorul lui Stăncescu a explicat că, în opiniaprocurorii, ar încerca în acest fel să ajungă la şeful ANAF, Sorin Blejnar.

Avocatul Marius Stăncescu (foto) i-acerut 300.000 de euro cetăţeanului italian Antonio Celestini în numele directoruluiDirecţiei Accize din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV) ViorelComăniţă, arată magistraţii Curţii de Apel Bucureşti în motivarea deciziei dearestare preventivă. Suma a fost pretinsă de către avocat după ce acesta i-apromis italianului că v-a interveni pe lângă Viorel Comăniţă, prin intermediulconsilierului supertior Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF)Nicolae Gavrilă, pentru a debloca 64 de containere de tutun blocate înporturile Constanţa şi Giurgiu.

„Inculpatul Stăncescu Marius i-a spusmartorului F.S.M. să-i transmită denunţătorului Celestini Antonio că, învederea recuperării containerelor de tutun aflate în porturile Constanţa şiGiurgiu, a reuşit să ajungă la Viorel Comăniţă, director executiv al DirecţieiAccize şi Operaţiuni Vamale din cadrul Autorității Naţionale a Vămilor prinintermediul unui prieten sus-pus de la Garda Financiară. Inculpatuli-a mai comunicat că pentru a debloca tutunul aflat porturile Constanţa şiGiurgiu, urmare a faptului că S.C. Italian Tobacco Production S.R.L. este înconsemn vamal, numitul Comăniţă Viorel pretinde suma de 300.000. euro”, aratămagistraţii Curţii de Apel Bucureşti în motivarea deciziei de arestarepreventivă. Tot în acest context, avocatul i-a explicat şi modalitatea în carese va face plata. Banii remişi de martorul denunţător Antonio Celestini urmau afi transferaţi într-un cont extern al inculpatului Marius Stăncescu el fiindgarantul, iar sumele vor fi remise către Viorel Comăniţă după ce tutunul va fiexpediat în Italia.

Șpagăde 120.000 de euro, în rate lunare

Pe de altă parte, anchetatorii îlacuză pe consilierul superior ANAF Nicolae Gavrilă că, în perioada anilor2007-2008, a pretins şi primit suma de 120.000 euro, între 7.000-10.000 lunar dela denunţătorul Antonio Celestini pentru a interveni pe lângă factori de laFisc, pe lângă care a lăsat să se creadă că are influenţă, pentru a nu blocaconturile firmei Galaxy Tabacco pentru neplata T.V.A. la termen către stat. „Înfapt, în cursul anului 2007, S.C. Galaxy Tabacco avea probleme cu neachitareaT.V.A. către statul român motiv pentru care i-au fost blocate conturilebancare. În acest context, în timpul discuţiilor pe care denunţătorul CelestiniAntonio le-a purtat cu inculpatul Gavrilă Nicolae, acesta l-a lăsat să creadăcă are influenţă pe lângă înalţi funcţionari cu atribuţii de control din cadrulANAF, pe care îi poate determina să intervină pentru a nu bloca conturile SCGalaxy Tabacco S.A. în cazurile în care această societate nu-şi plăteşteobligaţiile fiscale către stat. Astfel, în baza acestei înţelegeri, în urmaintervenţiilor pe care inculpatul Gavrilă Nicolae le-a făcut pe lângă înalţifuncţionari cu funcţii de decizie din cadrul ANAF, în perioada 2007- martie2008, când societatea mai sus-amintită a avut probleme importante în legăturăcu neplata TVA către statul român, iarconturile societăţii nu au fost blocate. În baza acestei înţelegeri, inculpatulGavrilă Nicolae a încasat periodic între 7.000 – 10.000 de euro, în intervalul2007-2008, primind în total suma de120.000 euro”, au reţinut magistraţii în documentul citat. Curtea de ApelBucureşti a decis, miercuri, emiterea de mandate de arestare preventivă pentru29 de zile pe numele avocatului Marius Stăncescu şi al lui Nicolae Gavrilă,consilier superior în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Încursul anului 2008, între S.C Galaxy Tabacco S.A. pe de o parte şi AutoritateaNaţională a Vămilor - Direcţia supravegheri accize şi operaţiuni vamale pe dealtă parte, a existat o corespondenţă cu privire la transferul unei cantităţide 960 tone tutun, din România în Italia. Neînţelegerile porneau de la faptulcă nu era stabilit foarte clar dacă transferul cantităţii de tutun se făcea cuplata sau fără plata accizelor către statul român. În perioada în care S.C.Galaxy Tabacco S.A avea această corespondenţă cu Autoritatea Naţională a Vămilor,Gavrilă i-a comunicat lui Celestini că va lua legătura cu persoane din cadrulAutorităţii Naţionale a Vămilor pe care le cunoaşte şi pe lângă care a lăsat săse creadă că are influenţă, pentru ca transferul tutunului să se facă fărăplata accizelor. Italianul i-a spus lui Gavrilă, la solicitarea acestuia dinurmă, că în vederea rezolvării acestei probleme este dispus să dea suma de30.000 de euro. La câteva zile, consilierul ANAF i-a spus afaceristului italiancă a luat legătura cu Viorel Comăniță şi că acesta cere 400.000 de euro, adică1% din acciza pe care S.C Galaxy Tabacco o datora statului român. Pentru căCelestini a refuzat să dea această sumă, la câteva zile, Gavrilă a revenit şi i-atransmis că suma s-a redus la 200.000 de euro, însă şi de această dată italianunu a fost de acord. Într-un final, văzând că acțiunile vameșilor se întețesc șipentru că Gavrilă i-a explicat că totul se întâmplă din cauza refuzului de aplăti banii ceruți, Celestini a fost de acord să dea 200.000 de euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-03-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


NEAGA
04 Mar 2011

poti cere orice in numele regelui, asta nu inseamna ca regele stie ceea ce ceri tu in numele lui.
Random image