2017-01-21 23:39

DEZVALUIRI


UPDATE. Directorul Biroului Vamal Ploieşti a fost reţinut. Vameşul „piţiponc”, din Bamboo la DNA. Şi Preşedinţia a fost informată despre un scandal petrecut pe 1 februarie la Vama Ploieşti

 |  20:01
UPDATE. Directorul Biroului Vamal Ploieşti a fost reţinut. Vameşul „piţiponc”, din Bamboo la DNA. Şi Preşedinţia a fost informată despre un scandal petrecut pe 1 februarie la Vama Ploieşti

Directorul BirouluiVamal Ploieşti, Cornel Costea, a fost reţinut, joi seară, pentru 24 de ore decătre de procurorii anticorupţie, care vor propune instanţei arestarea luipreventivă pentru fapte de corupţie, potrivit unor surse judiciare, transmiteMediafax.

Procuroridin structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi poliţiştidin cadrul Poliţiei Române au făcut, joi la prânz, mai multe descinderi în Vama Ploieşti.

Directorul Biroului Vamal Ploieşti, Cornel Costea, a fostridicat de către anchetatori şi adus la DNA Bucureşti.

După ce a fost audiat, procurorii au emis pe numele lui Costea ordonanţăde reţinere pentru 24 de ore. Procurorii anticorupţie vor propune instanţeiarestarea preventivă a lui Cornel Costea, pentru luare de mită, au declaratsurse judicare.

Cornel Ion Costea, şefulDirecţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale Prahova, unde au descins dedimineaţă procurorii DNA, este un personaj foarte controversat pe plan local,deşi are domiciliul declarat în Bucureşti. De la distracţiile pe bani grei princluburi de lux la scandalurile legate de vama pe care o conduce, Cornel Costea şi-aatras multe antipatii. Cu toate că se laudă, potrivit presei prahovene, că arerelaţii în PDL, susţinerea sa este pusă pe seama UNPR.

CornelCostea a fost ridicat de procurori şi dus pentru audieri la DNA, în timpuldescinderilor de azi-dimineaţă de la Vama Ploieşti. Poliţiştii şi procuroriianticorupţie au efectuatpercheziţii în sediul Vămii Ploieşti, fiindvizate mai multe firme de import-export de legume şi fructe, dar şi CornelCostea, care este acuzat de luare de mită. Anchetatorii i-au perchiziţionat şiautoturismul. Potrivit unor surse, DNA a pornit ancheta în urma unui denunţ încare Cornel Costea era acuzat că ar fi primit o şpagă de 10.000 de euro.

Aceeaşi sumăa fost vehiculată şi, oarecum confirmată chiar de Costea, ca fiind cheltuită devameş la o petrecere, de anul trecut, în clubul de lux Bamboo, din Capitală, cuocazia aniversării zilei sale de naştere.

Memoriul de la Preşedinţia României

În privinţaantipatiilor, unul dintre cei care s-au plâns de activitatea sa a fost omul deafaceri israelian, cu dublă cetăţenie, Michael Max Kurzberg. Conform uneideclaraţii date jurnaliştilor de la cotidianul „Prahova”, afaceristul s-a plânsmai multor instituţii, printre care şi Administraţia Prezidenţială, de modul încare se desfăşoară activitatea la Vama Ploieşti. Sesizările sale au survenitunui episod nedorit în care i-au fost ţinute în biroul lui Cornel Costea documentelenecesare unui export de echipamente pentru extragerea petrolului. Potrivitdeclaraţiilor sale, „declaraţia de exporta fost prezentată vămii în jurul orei 11.55, iar trei ore mai târziu, am fostanunţat telefonic, de către comisionarul vamal, că transportul încă nu a primitliberul de vamă. După o discuţie avută cu şeful Vămii Ploieşti, Cornel Costea,acesta a venit în biroul comisionarilor vamali şi mi-a spus că «salariulvameşilor este prea mic» şi, mai mult, a ţinut să precizeze că «acest export vafi eliberat joi sau vineri, sau săptămâna viitoare». După ce şoferul aîngheţat, o noapte întreagă, în parcarea vămii, după nenumărate telefoane şidupă ce am făcut plângere către toate instituţiile abilitate în legătură cumodul în care se desfăşoară activitatea la Vama Ploieşti, am primit documentele necesare pentrutransportul echipamentelor către Rusia, după ce declaraţia vamală a statînchisă la Cornel Costea în birou”. „Am transmis, pe lângă alte adrese, o plângere chiarşi la Preşedinţia României, pentru a se cunoaşte şi la acest nivel situaţiileîn care suntem puşi în relaţia cu funcţionarii statului”, afirma Kurzberg în cotidianulprahovean.Contactattelefonic, afaceristul ne-a declarat că nu s-a pus problema mituirii vameşilor,iar dacă ar fi fost cazul, ar fi refuzat categoric pentru că „în ţara mea(Israel – n.r.) cuvântul mită nu există în dicţionar”. Situaţia de la VamaPloieşti a fost detensionată de prefectul Prahovei, sesizat de Max Kurzberg,astfel că a doua zi exportul a primit undă verde.

Chivu (UNPR): I-amspus lui Costea că UNPR are alt candidat pentru Vama Ploieşti

SenatorulPSD Daniel Savu l-a acuzat pe senatorul UNPR Sorin Chivu că ar fi sprijinitnumirea lui Costea la Vama Ploieşti. Chivu a negat acest lucru şi a spus căUNPR a avut alt candidat pentru postul de şef al vămii prahovene. “S-a folositnumele meu, sunt dator să clarific. Costea Cornel nu are susţinerea UNPRPrahova şi în nici un caz susţinerea lui Sorin Chivu. E dureros că nurespectaţi, nu faceţi verificări. M-am întâlnit înainte de a fi numit şi mi-asolicitat să îl sprijin, i-am zis că UNPR are alt candidat pentru acest post,pentru când se vor organiza concursuri,iar candidatul UNPR se află şi acum la sediul ANAF Bucureşti”, adeclarat Sorin Chivu la Realitatea TV.

Intratîn Parlament pe listele PSD, Sorin Chivu şi-a dat demisia anul trecut dinrândurile social-democraţilor pentru a fi independent. Ulterior, a intrat înUNPR.

Şeful DNA îi critică pe procurorii constănţeni pentru pasivitate faţă de corupţia din port. DanielMorar: „Am aflat de acţiunea de la Ploieşti azi-dimineaţă, de la televizor”

Procurorul şef al DNA i-a criticat, ieri, pe procuroriide la structurile locale din Constanţa, care stau „în pasivitate”, la fel ca celelalte instituţii cu atribuţii decontrol al traficului de mărfuri. Despre avalanşa de arestări ale lucrătorilorvamali şi ae poliţiştilor de frontieră, Morar a spus că ar putea creşte numărulde divorţuri pentru ca cei incriminaţi să-şi scape palatele de sechestru.

Daniel Morar a declarat, ieri, lafinalul bilanţului activităţii pe anul 2010, că operaţiunile derulate la Punctelede Trecere a Frontierei vor fi probate prin audierea tuturor celor care aulegătură cu aceste cauze. Despre acţiunea derulată ieri la Vama Ploieşti, şeful DNA aspus că nu ştia nimic, că a aflat despre asta de la televizor. „Am aflat şi euazi-dimineaţă, nu am ştiut nimic. Este acţiune de constatare la Vama Ploieşti”,susţine Morar. El a fost întrebat dacă se va ajunge la „regină”, personajulcentral de pe tabla de şah a acestor operaţiuni. „Nu ştiu cine e regina. Este oacţiune de amploare, fără precedent. Inculparea nu se face în funcţie de cine eregina. Dacă avemprobe, inculpăm, dacă nu,nu!”, a declarat procurorul-şef al DNA.

În legătură cu modalitatea de sesizare a cauzelordeschise la vămi, Daniel Morar a spus că nu CSAT a solicitat declanşareaofensivei. „E o hotărâre de investigaţie, de natură penală, criminală care apornit de la persoane cu atribuţii judiciare”, a explicat procurorul. Faţă deprejudiciul evaluat la sute de mii de euro, produs prin infracţiuni repetate dedare şi luare de mită, şeful DNA a explicat că acesta va fi recuperat prinaplicarea de sechestre pe proprietăţile imobiliare ale inculpaţilor.

Corupţia din Portul Constanţa, acolo unde se presupune că se face contrabandă cuvaporul, nu cu bicicleta sau cu torpedoul ca în alte puncte vamale, a fost atacată de DanielMorar, care s-a referit în termeni critici la colegii procurori de la altestructuri locale de Parchet. „Aţi puteasă-i întrebaţi şi pe procurorii din Constanţa, acolo nu numai DNA e competentă. Şi eu mă întreb ce se întâmplă acolo. E o zonăprobabil mai specială. Mi se pare nefiresc ca într-o zonă care cuprindeprincipalul port să nu avem dosare. Poate fi pasivitate, însă zona arepotenţial criminogen”, susţine Daniel Morar.

Nicoleta Chiru


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-08-20

Mai multe imagini:
UPDATE. Directorul Biroului Vamal Ploieşti a fost reţinut. Vameşul „piţiponc”, din Bamboo la DNA. Şi Preşedinţia a fost informată despre un scandal petrecut pe 1 februarie la Vama Ploieşti
zoom
UPDATE. Directorul Biroului Vamal Ploieşti a fost reţinut. Vameşul „piţiponc”, din Bamboo la DNA. Şi Preşedinţia a fost informată despre un scandal petrecut pe 1 februarie la Vama Ploieşti
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image