2018-12-13 15:53


UPDATE Mihai Necolaiciuc, arestat în toate cele trei dosare dezbătute miercuri. Filmul urmăririi internaţionale a lui Mihai Necolaiciuc

 |  18:04
UPDATE Mihai Necolaiciuc, arestat în toate cele trei dosare dezbătute miercuri. Filmul urmăririi internaţionale a lui Mihai Necolaiciuc

Mihai Necolaiciuc vafi arestat în toate cele trei dosare dezbătute miercuri, două instanţe aleJudecătoriei sectorului 1 confirmând legalitatea măsurii preventive dispuse încazul fostului director al CFR, transmite Mediafax.

In toate cele treidosare instanţele au constatat îndeplinită procedura de audiere a luiNecolaiciuc şi au respins susţinerile făcute de avocaţii acestuia.

Necolaiciuc a primit firescdeciziile celor două instanţe, avocatul său Gheorghiţă Mateuţ declarând, laieşirea din sala de judecată, că fostul şef al CFR se aştepta la acesteverdicte.

Pronunţarea deciziilors-a făcut, conform Codului de procedură penală, în şedinţă publică, însămagistraţii nu au fost de acord ca în sală să se filmeze sau să sefotografieze.

Fostul director alCFR, singur în boza acuzaţilor, a fost păzit de şase ofiţeri SIAS. În sală s-aaflat, atât pe parcursul dezbaterilor cât şi cu ocazia pronunţării, soţiaacestuia, care imediat după ce instanţa a anunţat deciziile a plecat de lasediul Judecătoriei împreună cu avocaţii soţului său. Aceasta nu a dat niciodeclaraţie jurnaliştilor.

Avocatul Mateuţ a maispus că, în perioada următoare, "ar putea urma cereri de eliberare subcontrol judiciar", precum şi eventuale audieri la DNA ale lui Necolaiciuc.

MagistraţiiJudecătoriei sectorului 1 Bucureşti au dezbătut, miercuri, trei din cele patrudosare în care procurorii au cerut arestarea fostului director al CFR MihaiNecolaiciuc, judecarea celui de-al patrulea fiind amânată pentru 27 aprilie.

Ziarul nostru a intrat în posesia unor informaţii carerefac cronologic traseul urmăririi internaţionale a lui Mihai Necolaiciuc,începând cu 24 octombrie 2005 până în ziua de astăzi. Vă prezentăm încontinuare filmul acestor evenimente.

La 24 octombrie 2005 a fost declanşată urmărireainternaţională a lui Mihai Necolaiciuc, când Biroul Naţional Interpol a fostsesizat de Direcţia de Investigaţii Criminale a IGP. Fostul director general alCompaniei Naţionale a Căilor Ferate CFR, în vârstă de 56 de ani, era bănuit laacea dată că a părăsit ţara nostră pentru a se sustrage urmăririi penale,declanşate în mai multe dosare.

Imediat a fost anunţat Biroul Interpol Viena, după ceinformaţiile culese duceau la ipoteza că Necolaiciuc se afla internat într-oclinică particulară din capitala Austriei. Din nefericire, poliţia austriacă nul-a putut localiza pe fugar, dar a comunicat autorităţilor române căNecolaiciuc fusese internat într-adevăr în acea clinică, dar înaintea declanşăriiurmăririi internaţionale.

Urmărirea internaţională, revocată după 1 an

• Pe 18 septembrie 2006, după modificarea Codului deprocedură penală, măsura urmăririi internaţionale a fost revocată, pentru că penumele lui Mihai Necolaiciuc nu fusese emis un mandat de arestare sau deexecutare a vreunei pedepse cu închisoarea.

• După două luni, la 20 noiembrie 2006, JudecătoriaSectorului 1 a emis pe numele fostului director al CFR mandatul de arestare137, solicitând Biroului Naţional Interpol declanşarea urmăririi internaţionale.Potrivit informaţiilor furnizate de magistraţi, Necolaiciuc a realizat unmecanism complex de angajare a resurselor financiare şi a activelor companiei,în raporturi comerciale nelegale şi defavorabile, producând un prejudiciu deaproape 180 de milioane de lei (aproximativ 52 de milioane de euro).

În aprilie 2007 s-a aflat că Necolaiciuc ar fi în SUA

• Pentru că informaţiile confirmau în continuare căNecolaiciuc se afla în Austria, la 22 februarie 2007, imediat după aderareaRomâniei la UE, Biroul Naţional Interpol a solicitat Judecătoriei Sectorului 1emiterea unui mandat european de arestare. Pe 16 martie 2007, Direcţia deInvestigaţii Criminale a transmis Biroului Naţional Interpol mandatul europeanemis la data de 1 martie 2007, care în aceeaşi zi a fost comunicat tuturorstatelor semnatare ale Deciziei-Cadru 2002/584/JAI din 13 iunie 2002.

• Pe 20 martie 2007 au fost comunicate către Oficiulde Stare Civilă din Viena-Wahring copiile certificatelor de naştere ale celordoi copii ai lui Necolaiciuc.

• La 16 aprilie 2007, ataşatul de afaceri interne laViena furnizează, prin Punctul Naţional Focal, informaţia potrivit căreia MihaiNecolaiciuc s-a afla pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Imediat a fostluată legătura cu Biroul Interpol din Washington.

• La 15 mai 2007 şi Biroul Interpol Viena confirmăinformaţia potrivit căreia fostul director al CFR se află în SUA, fapt pentrucare a fost transmisă o nouă solicitare către Interpol Washington.

• Pe 10 iulie 2007, Interpol Washington a efectuat overificare operaţională în baza de date ASF, mesaj care se transmite imediat deIPSG către Biroul Naţional Interpol care face solicitarea.

• La 12 iulie 2007, Biroul Naţional Interpol de laBucureşti a solicitat autorităţilor americane motivul verificării, reamintindcă Necolaiciuc este în continuare urmărit internaţional.

• La 3 decembrie 2007, Interpol Washington a cerutmaterialul de identificare (fotografii şi amprente) pentru identificarea celuiurmărit.

• La 5 decembrie 2007, Biroul Naţional Interpol Bucureştia transmis autorităţilor americane fotografia lui Mihai Necolaiciuc.

Mai bine de un an, americanii nu au spus nimic

• La 17 ianuarie 2008, Direcţia de InvestigaţiiCriminale a comunicat Biroului Naţional Interpol informaţia potrivit căreiaMihai Necolaiciuc s-ar afla în localitatea West Palm Beach (Florida), adresă lacare are un abonament telefonic de tip rezidenţial la operatorul BellcouthTelecom INC. DBA Southern Bell Tel&Tel. Toate aceste informaţii au fosttransmise la Interpol Washington a doua zi.

• La 26 iunie şi 7 iulie 2008, Biroul NaţionalInterpol a cerut un răspuns de la autorităţile americane.

• La 13 mai 2009, în baza unor informaţii telefoniceprimite de la Direcţia de Investigaţii Criminale, a fost formulată o nouăsolicitare către Interpol Washington pentru a se preciza dacă Necolaiciuc seaflă sau nu pe teritoriul SUA. Nici un răspuns nu a fost dat la această cerere.

• La 29 mai 2009, Secretariatul General al OIPCInterpol a lansat Operaţiunea “Infra Red” menită să întărească cooperareainternaţională între statele membre, în cazul persoanelor urmărite internaţional,prin eficientizarea schimbului de date şi informaţii operative. Ca urmare, aufost solicitate detalii de la Interpol Washington.

MinisterulTransporturilor salută extrădarea

MinisterulTransporturilor şi Infrastructurii (MTI) salută aducerea în ţară a fostuluidirector al CFR SA, Mihai Necolaiciuc, judecat în lipsă, în România, în maimulte dosare care au fost instrumentate de DNA şi în care s-a reţinut unprejudiciu de circa 55 mil. euro, a anunţat ministerul. "MTI apreciază cărepatrierea lui Mihai Necolaiciuc creează premisele pentru scoaterea la luminăa adevărului despre devalizarea căii ferate în România. Reamintim că faptelepentru care este acuzat Mihai Necolaiciuc datează din perioada 2001-2003, cânddatoriile CFR SA au crescut de la 193 milioane de lei (anul 2000) la 1,2miliarde de lei în 2003", se arată în comunicatul MTI.Totodată,Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii precizează căstă ladispoziţia instituţiilor abilitate ale statului pentru orice informaţie saurăspuns care poate contribui la ducerea la bun sfârşit a investigaţiei penale.

Capturarea. Prins pe 17iunie 2009 cu acte de identitate venezuelene

Mihai Necolaiciuc a prezentat acte de identitateemise în Venezuela când a fost capturat de agenţii federali americani de la USMarshals şi cei de la Departamentul de Migrări şi Vămi. El a fost arestat în seara zilei de 17 iunie 2009, în jurul orei 19.00, în parcarea restaurantuluiDenny’s din West Palm Beach, în statul american Florida, pentru şedere ilegală,potrivit autorităţilor federale.Într-un document adresat Biroului Naţional Central Bucureşti şi SecretariatuluiGeneral al Interpol (NBC Bucharest, IPSG), un senior inspector american ainformat în 18 iunie, la ora 4.37 (ora României), că „Necolaiciuc Mihai, cetăţean român, căutat înRomânia pentru corupţie şi abuz de putere, a fost arestat de agenţii federaliamericani de la Marshals Service şi de cei de la Departamentul pentru Migraţieşi Vămi în 17 iunie 2009, la 6.10 PM, în statul Florida“.

Arestarea lui Necolaiciuc a fost făcută la cerereaInterpol Washington. Ancheta a fost coordonata de Biroul Central Naţional SUA,Divizia pentru străini şi fugari. „Regretăm faptul că nu am putut să văinformăm despre cursul acestei anchete, dar pentru că acest caz era foartesensibil am făcute toate eforturile pentru a ne asigura că arestarea sa vadecurge cu acurateţe, sub control şi fără eroare. O grijă principală a fost caNeculaiciuc să nu plece din SUA dacă i se oferea posibilitatea. Vă asigurăm căaceastă arestare reprezintă culminarea unei anchete prelungite cu participareamai multor agenţii federale americane care au lucrat la unison cu Interpol“, searăta îninformarea oficialului american de la Marshals Service. „El este deţinut într-ounitate federală în Florida pentru că a încălcat legile americane alemigraţiei. Pentru că arestarea tocmai a fost efectuată, nu vă putem oferidetalii legate de statutul său de detenţie din prezent. Vă vom trimiteinformaţii actualizate în această privinţă“, mai arăta oficialul.În momentul arestării, Necolaiciuc a prezentat documente de identitate şide călătorie emise de Venezuela pe numele său adevărat. În urma analizeiamprentelor, fotografiilor şi a unui interviu „s-a confirmat faptul că celdeţinut este Necolaiciuc Mihai, acelaşi individ care este căutat internaţional,originar din România”. „Pentru că nusuntem siguri cât de mult îl putem reţine cu acuzaţiile administrative curente,încurajăm colegii noştri din România să depună urgent o cerere de arestprovizoriu (o cerere emisă în aşteptarea primirii cererii de extrădare) şi adocumentelor de extrădare prin mijloacele diplomatice normale. Vă vom transmitealte informaţii când vor fi disponibile”, sublinia sursa citată.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-11-05

Mai multe imagini:
UPDATE Mihai Necolaiciuc, arestat în toate cele trei dosare dezbătute miercuri. Filmul urmăririi internaţionale a lui Mihai Necolaiciuc
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...