2017-01-23 23:02


UPDATE. Severin: Am convenit cu Schultz să mă retrag din grupul socialiştilor. Nu demisionez din PE. ''Euromita'' dăunează grav carierei. Adrian Severin, la un pas de excluderea din politică

 |  19:18
UPDATE. Severin: Am convenit cu Schultz să mă retrag din grupul socialiştilor. Nu demisionez din PE. ''Euromita'' dăunează grav carierei. Adrian Severin, la un pas de excluderea din politică

Averealui Adrian Severin, verificată de ANI

Averea europarlamentaruluiAdrian Severin - acuzat de practici de lobby contra cost, fiind cercetat decătre Direcţia Naţională Anticorupţie - este verificată de Agenţia Naţională deIntegritate, reprezentanţii instituţiei refuzând să dea detalii despre stadiulinvestigaţiilor.

"Nu vă pot dadetalii şi nu pot comenta investigaţii aflate pe rolul Inspecţiei deintegritate", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, secretarul general alANI, Horia Georgescu.

Oficialul ANI nu aputut preciza dacă ancheta privindu-l pe AdrianSeverin a fost începută după apariţia informaţiilor legate de presupusul contractde lobby sau înainte de izbucnirea scandalului.

Eurodeputatul PSDAdrian Severin a declarat, pentru MEDIAFAX, că a convenit cu Martin Schultz,luni, să se retragă din grupul socialiştilor europeni, dar a adăugat că nu îşiva da demisia din Parlamentul European.

Adrian Severina spus că înţelege problema pe care grupul socialist o are "legat de votulşi de electoratul său". El a precizat că din acest motiv i-a transmis luiMartin Schultz, liderul socialiştilor din PE, că se retrage din acest gruppână la finalizarea tuturor investigaţiilor care îl vizează.

"Înţeleg problema pe caregrupul socialist o are legat de electoratul său, de voturi, de nevoia de a nuexplica prea multe lucruri înainte ca asemenea situaţii să fie clarificatecătre electorat. Şi din cauzaaceasta i-am spus domnului Schultz că sunt gata să mă retrag din grupulsocialist până la epuizarea tuturor investigaţiilor care sper să înceapă şi pecare nu le văd ca fiind în apărarea mea şi în apărarea acestei instituţii, ciîn contestarea tipului de manevre precum acelea la care s-a dedat Sunday Times.Aceasta este decizia mea, aceasta este ceea ce am discutat cu domnulSchultz", a spus Severin.

El a precizat că s-a angajat săformuleze un punctde vedere comun pentru declaraţiile publice, iar liderul socialiştiloreuropeni nu va face nicio declaraţie luni seară.

Pe de altă parte, întrebat dacă Schultz i-a recomandat, în timpuldiscuţiilor, să-şi dea demisia, Severin a răspuns:

"Domnul Schultz a apreciatcă întrucât ceilalţi doi colegi au făcut un asemenea pas ar fi fost maiconvenabil să avem o atitudine comună. Însă eu i-am spus că nu am de ce să măcompar cu ceilalţi, că nu ştiu exact care este situaţia lor, nu ştiu nici caresunt raţionamentele lor, nu ştiu care sunt sentimentele lor, starea lor despirit ş.a.m.d.. În ceea ce mă priveşte, eu cred căeste maidificil să lupţi pentru clarificarea lucrurilor decât pur şi siplu să teretragi şi să încerci undeva, poate la marginea instituţiilor europene, săreabilitezi situaţia . Nu va fi foarte simplu, euştiu lucrul acesta, este mult mai complicat să fii singur decât să fii împreunăcu alţii, dar sunt convins că, în fapt, colegii mei care înţeleg foarte binecum stau lucrurile vor arăta solidaritate cu mine şi vom reuşi ca până la urmăîmpreună să facem şi lumină în această situaţie".

Europarlamentarul a maispus că cel mai important este să solicite o investigare completă şicorectă a faptelor şi a menţionat că va fi bucuros înevenutalitatea implicării DNA sau a altei instituţii judiciare din România,pentru că "prin proceduri judiciare este mai greu să dai curs emoţiilor şiprejudecăţilor şi să te bazezi pe aparenţe".

"I-am explicat domnului Schultz că a demisiona înseamnăa recunoaşte acuzele formulate de Sunday Times şi a recunoaşte acuzeleformulate de Sunday Times înseamnă a accepta maniera incalificabilă în careacest ziar a manipulat lucrurile, a falsificat probele şi a creat o înscenarede natură a destabiliza activitatea Parlamentului European", a spus AdrianSeverin.

Severin a anunţat, luni, că se autosuspendă din BPN al PSD, până laclarificarea situaţiei. Severin a făcut acest anunţ după ce aparticipat la şedinţa BPN al PSD, în care s-a discutat despre acuzaţiile careîi sunt aduse de publicaţia "The Sunday Times".

Liderul grupului socialiştilor din PE Martin Schulz asolicitat, luni, o întâlnire la Bruxelles cu europarlamentarii Adrian Severinşi Zoran Thaler, în urma acuzaţiilor din "The Sunday Times", pe carele-a descris ca "extrem de grave", precizând că, dacă acestea se voradeveri, va lua măsuri adecvate.

Înainte de întâlnire, Armin Machmer, purtătorul de cuvânt allui Schultz, a declarat pentru MEDIAFAX că liderul socialiştilor europeni îi vacere demisia lui Adrian Severin din funcţia de europarlamentar, iar dacă acestava refuza, va începe o procedură de excludere din grupul parlamentar S&D.

După scandalul “euromita” în care a fost implicat de ziariştii de la“The Sunday Times”, europarlamentarul Adrian Severin s-a autosuspendat din conducereaPSD şi urmează să fie înlocuit din funcţia de vicelider al grupuluisocialiştilor din Parlamentul European. În urma suspiciunilor ce planeazăasupra lui s-a vorbit despre excluderea din PSD, iar în PE despre o demisie deonoare.

Vicepreşedintele PSD, Adrian Severin, este singurul europarlamentar carenu şi-a dat până în acest moment demisia după scandalul “euromita” în care afost atras de ziariştii britanici. Ceilalţi doi europarlamentari momiţi de“Sunday Times”, slovenul Zoran Thaler şi austriacul Ernst Strasser aurecurs la acest gest după dezvăluirile apărute în presă. Cei trei primiseră oofertă de la reporterii britanici, deghizaţi în lobbyişti, să propună anumiteamendamente în schimbul unor sume de bani. Situaţia lui Severin a fost tranşatăieri-dimineaţă în Kiseleff şi urmează să fie analizată astăzi şi în ParlamentulEuropean. Într-o şedinţă restrânsă la sediul central al PSD europarlamentarula fost convins de Victor Ponta, Adrian Năstase şi Ion Iliescu să seautosuspende din conducerea partidului, în caz contrar urmând să fie sancţionatde Biroul Permanent Naţional. Liderii social-democraţi s-au arătat deranjaţi căau trebuit să afle din presă despre acest scandal, deşi Severin vorbise despreel în cadrul grupului socialist în urmă cu o săptămână. Chiar dacă Severin aîncercat să-şi convingă colegii să fie solidari cu el până la finalizareaanchetei, europarlamentarul a trebuit ca în cadrul BPN să-şi anunţe autosuspendareadin poziţia de vicepreşedinte al partidului. “Aşteptăm rezultatul cercetării care seva efectua la nivelul Parlamentului European, în funcţie de acest rezultat,dacă se confirmă că domnul Severin a încălcat regulile respective, va sufericonsecinţele, dacă se va dovedi că punctul domniei sale de vedere este celcorect, practic suspendarea încetează”, a precizat Victor Ponta. Surse dinpartid ne-au declarat că se va ajunge la excludere dacă acuzele de corupţie seconfirmă. Înaintea şedinţei din Kiseleff, Severin declarase că nu trebuie săîşi dea demisia din partid sau din Parlamentul European, deoarece nu a comisvreo ilegalitate. Cu toate acestea, nici un vicepreşedinte al PSD nu i-a luatapărarea europarlamentarului. “Faptele sunt prea grave. Nimeni nu putea să negeevidenţele”, ne-au declarat surse din conducerea partidului.

Se apără singur

„Nu sunt corupt,sunt foarte incomod şi voi rămâne la fel de incomod. Ţinta a fost compromitereaunor oameni. Într-o lume în care România este tot mai puţin influentă, un româninfluent este tot mai puţin acceptat. Nu au venit să scape de un corupt, ci deun incomod”, a spus Severin în apărarea sa, după ce a fost acuzat de ziariştiibritanici că a acceptat să primeasă 12.000 de euro pentru susţinerea unuiamendament în Parlamentul European. Social-democratul s-a plâns că este victimaunei campanii care vrea să îi distrugă credibilitatea. „Mă simt marcat de acestepisod, nu consider că s-a încălcat vreo lege”, a adăugat Severin. „Trebuie să vedeţi căceea ce m-ar putea tenta pe mine nu este o sumă de 12.000 sau de 10.000 de euroca să-mi vând pentru asta credibilitatea”, a punctat europarlamentarul. El a susţinut că s-au cheltuit foarte mulţi bani în această „operaţiune” cuscopul de a lovi în parlamentarii europeni. „Jurnaliştii aceştia au venitsăptămânal în Parlamentul European, au avut identitate falsă, s-au prezentatdrept reprezentanţii unei firme tinere, dar dinamice. Firma avea căsuţă dee-mail şi o secretară care răspundea mereu la telefon”, a explicatsocial-democratul cum a căzut în plasa întinsă de reporterii de la „The SundayTimes”.

Probleme înParlamentul European

Dacă laBucureşti, Adrian Severin a scăpat doar cu o autosuspendare, în ParlamentulEuropean, riscă să fie exclus din cadrul grupului socialist. „Cred că orice caz decorupţie sau semicorupţie este total inacceptabil. Suntem bine plătiţi pentrumunca noastră şi cineva nu ar trebui să fie plătit pentru un lucru pentru caree deja plătit în Parlamentul European. Mesajul nostru trebuie să fie foarteclar: europarlamentarul conservator austriac a demisionat deja, deci vă daţiseama care sunt aşteptările. Ţine de domnul Severin să ia o decizie clară (...)În primul rând, am văzut înregistrarea video, care vorbeşte de la sine. În aldoilea rând, este o criză foarte severă de imagine pentru Parlamentul Europeanşi trebuie să facem tot ce putem pentru a corecta această imagine. Nu suntem înParlamentul European ca să facem lobby, suntem aici ca să muncim, asta este foarteclar. Nu suntem plătiţi pentru munca noastră de către anumiţi oameni saucompanii private, ci de către public. Prin urmare, trebuie să fim foartestricţi”, a precizat vicepreşedintele grupului socialist din ParlamentulEuropean, Hannes Swoboda. Europarlamentarii români susţin că Adrian Severin îşiva pierde funcţia de vicelider al grupului socialist şi că este posibil caaceasta să îi revină europarlamentarului PSD Corina Creţu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-09-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image