2017-01-21 12:38

DEZVALUIRI


UPDATE. Ultimii reţinuţi-10 poliţişti de frontieră, unul de la circulaţie, nouă vameşi şi doi contrabandişti. Pentru că bancnotele luate ca mită de la traficanţii de ţigări erau prea multe, vameşii de la Naidăş ascundeau banii sub covoare când veneau con

 |  18:11
UPDATE. Ultimii reţinuţi-10 poliţişti de frontieră, unul de la circulaţie, nouă vameşi şi doi contrabandişti. Pentru că bancnotele luate ca mită de la traficanţii de ţigări erau prea multe, vameşii de la Naidăş ascundeau banii sub covoare când veneau con

Ultimii reţinuţi deDirecţia Naţională Anticorupţie în cazul mitei de la vămile din vestul ţăriisunt zece poliţişti de frontieră, unul de la circulaţie, nouă vameşi şi doicontrabandişti, numărul total al inculpaţilor încarceraţi, începând demiercuri, de către anchetatori ajungând la 97, transmite Mediafax.

Joi, DNA a informat că procurorii din cadrulDirecţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de 22 depersoane, între care ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră, lucrătorivamali la punctele de trecere a frontierei (PTF) Moraviţa şi PTF Foeni dincadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Timiş şipersoane suspectate de trafic de ţigări.

Au fost reţinuţi doi ofiţeri de poliţie defrontieră - Viorel Lilian Matei din cadrul la PTF Moraviţa şi Florin DanPănescu din cadrul SPF Deta, pentru aderare la un grup infracţional organizatşi luare de mită, în formă continuată şi şase agenţi de poliţie de frontieră laPTF Moraviţa - Valentin Titus Munteanu, Sebastian Drăgan, Marian Mihai Dicu,Dorin Adrian Verdeţ, Valentin Lucian Ionescu, pentru aderare la un grupinfracţional organizat şi luare de mită, în formă continuată, precum şi SergiuStrăuţ - agent de poliţie de frontieră la PTF Moraviţa, pentru aderare la ungrup infracţional organizat.

Totodată, au fost reţinuţi doi agenţi depoliţie de frontieră de la PTF Foeni - Adrian Maier şi Augustin Vrâncuţ, pentruaderare la un grup infracţional organizat şi luare de mită, în formă continuată,un agent de poliţie rutieră din cadrul IPJ Timiş, Poliţia Rutieră Deta - IoanŢăran, pentru aderare la un grup infracţional organizat şi luare de mită, înformă continuată, precum şi cinci lucrători vamali la PTF Foeni - PetruAugustinov, Elena Micşa, Marius Marta, Ghiţă Burdan, Claudiu Căncescu, pentruaderare la un grup infracţional organizat şi luare de mită, în formăcontinuată.

Au mai fost reţinuţi patru lucrători vamalila Biroul Vamal Moraviţa - Marius Horaţiu Petruţa, Teodor Badău, pentru aderarela un grup infracţional organizat şi luare de mită, în formă continuată şiDorin Liviu Novac şi Ana Cumpănăşoiu, pentru aderare sau sprijinirea sub oriceformă a unui grup infracţional organizat şi două infracţiuni de luare de mită,în formă continuată.

În acelaşi lot au fost reţinute şi douăpersoane suspectate de trafic cu ţigări - Gheorghe Cătălin Dorobanţu şi SavaDan, pentru aderare la un grup infracţional organizat şi dare de mită.

Celor 22 de inculpaţi li s-au adus lacunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod deprocedură penală. Miercuri, procurorii anticorupţie au dispus reţinereaacestora pe o perioadă de 24 de ore. Joi, inculpaţii sunt prezentaţi Curţii deApel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) areţinut 30 de poliţişti şi vameşi de la PTF Moraviţa, alte cinci persoane fiindcercetate în stare de libertate.

Printre cei reţinuţi sunt ofiţerii de poliţiede la PTF Moraviţa Cătălin Tănase - şef şef de tură şi Radu Feleac.

Vameşii de la Punctul de Trecere al Frontierei (PTF) Naidăş ascundeau baniisub preşuri sau sub covoare în momentul în care erau anunţate controale, reiesedin referatul cu propunere de arestare preventivă prezentat de către procurorimagistraţilor Curţii de Apel Bucureşti. Conform documentului, aceştia se certauadesea între ei când împărţeau sumele de bani primite de la traficanţii deţigări şi îşi luau măsuri de precauţie pentru a nu fi prinşi în flagrant.

Din interceptările ataşate la referatul cu propunere de arestare preventivă reiese căbanii strânşi de vameşi erau atât de mulţi, încât aceştia nu aveau unde să-imai ascundă în momentul în care a fost anunţat un control. „La 20.10.2010, Lucai-a relatat investigatorului Grund un episod din activitatea infracţionalăanterioară, când au fost obligaţi să ascundă banii încasaţi ca mită din cauzaunui control, subliniind că erau atât de multe bancnote, încât nu aveau undesă-i ascundă astfel încât să nu fie sesizaţi. « Şi-am luat din ei! Deci nutoţi! Şi-am pus la vameşi. Aveau preş din acela gros, care nu se cunoştea, cândcălcai cu piciorul… am pus acolo, am pus sub covor la noi prin cameră…acolo erao chiuvetă… Deci... În noaptea aia o curs chiuveta… Da, culmea, nu mai eraubanii acolo!»”, se arată în referatul cupropunere de arestare preventivă.

Vameşii erau informaţi când se făceau controale

Tot în document se arată cum unul dintre vameşi discutacu colegul său despre cum să se organizeze pentru facilitarea contrabandei cuţigări şi obţinerea mitei, precum şi despre înlăturarea poliţiştilor în care nuaveau încredere. „Pantea Sorin Marian (P.S.M.): … hai că-ţi spun eu cum facem,îţi iau un telefon cu cartelă şi ţi-l dau… Ioţa Herdi (I.H.): … lasă că mi-liau eu… P.S.M.: … nu că am mai multe, am eu multe, îţi dau eu unul şi numaidimineaţa la tură mi-l dai înapoi, iar schimb cartelele şi telefonul… ca să fiebine, să nu avem probleme… I.H.: Exact… oricum, să fim şi noi vigilenţi, că na…P.S.M.: Asta-ţi spun, că-i păcat să picăm într-o prostie… I.H.: … da, normal,clar… P.S.M.: Pleacă Bandi (n.n. – traficantul) încolo şi tu te duci acolo şiel dă peste el… trebuie să ştim cum stăm, na… I.H.: Oamenii de aicea… eu care-i ştiu, ciripitorii…care-i ştiu eu, îi trimit de aici, că nu…”, se arată în referatul DNA. În altesituaţii, vameşii ştiau că urmează o serie de controale şi o perioadă de timpnu mai lăsau traficanţii de ţigări să intre în ţară. „Pocol Valentin: Deci înmomentul acesta nu intră o ţigare-n ţară! Iovanovici Dalibor: Păi, da. Ierichiar am făcut control amănunţit. Bărăgan Valentin: Aveţi grijă, da?Iovanovici: Da. Pocol: Da? Deci nu intră o ţigară. Dă-l în p… mea, în zece zilenu moare nimeni. Aşa o zis şi… în zece zile să nu mişte nimic! Iovanovici: Astae… Bărăgan: Aveţi grijă la intrare… Materiale de înregistrare, cu pixuri, cuochelari, nu poţi să ştii. Pocol: Vor să organizeze nişte flagrante. Nu lăsaţinici o ţigară. Deci acum m-a sunat de la Bucureşti. Jur!”,arată procurorii în documentul citat.

Se simţeau jigniţi când mita era mică

Din referatul cu propunere de arestare preventivă reiesefaptul că, în multe situaţii, vameşii nu erau mulţumiţi de sumele pe caretraficanţii de ţigări le dădeau pentru a vinde ţigările în România, la negru.Vameşul Gheorghe Verdeţ împreună cu colegul său Gelu Ovidiu Ţinte au cerut 600de lei unor traficanţi pentru a-i lăsa să treacă vama cu 20 de cartuşe deţigări, nemulţumit că iniţial aceştia i-au dat doar 100. „Tu-ţi baţi joc,măi?... Mai pune 600 aici!”, i-a spus Verdeţ traficantului. Acelaşi vameş s-asimţit insultat după ce nişte traficanţi i-au dat doar 20 de lei pentru a-ilăsa să introducă în ţară 15 cartuşe de ţigări. „Hai, du-te! Nu mai sta, măi!Ce! Păi tu ai tupeu fantastic, jegosule! Cât aţi dat? Păi numai două sute,băi!” În altă situaţie Gheorghe Verdeţ a primit 70 de lei de la o traficantă deţigări pentru a o lăsa să treacă vama cu 20 de cartuşe. „Măi, dobitoaco! Păi… tu-ţibaţi joc de mine, mă!”, i-a spus vameşul, nemulţumit că traficanta a greşitcând a calculat mita. Referatul cu propunere de arestare preventivă a fostîntocmit pentru primul lot de poliţişti şi vameşi implicaţi în contrabanda cuţigări este format din 15 persoane, între care 11 lucrători de poliţie defrontieră - trei ofiţeri şi opt agenţi - şi patru lucrători vamali, care şi-audesfăşurat activitatea în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF)Naidăş, judeţul Caraş-Severin. Potrivit DNA, cei trei ofiţeri de poliţie defrontieră sunt: şeful PTF Naidăş, Valentin-Ionică Bărăgan, respestivOrlando-Gabriel Cean şi Ioţa Herdi. Ceilalţi opt agenţi de poliţie de frontierăsunt: Ion Bîlbă, Victor Chiriţoiu, Claudiu Ciubotaru, Ion Dăgăliţă, Adrian-IlieJunc, Sabin Muntea, Adrian Ilie Radu şi Cristian Daniel Luca. De asemenea, ceipatru lucrători vamali de la Naidăş care au fost reţinuţi de DNA sunt: Camelia Mihăilă,Gheorghe Verdeţ, Ovidiu Gelu Ţinte şi Dalibor Iovanovici. Celelalte două loturide poliţişti de frontieră şi vameşi, în total 33 persoane, care sunt cercetatepenal de DNA provin de la PTF Moraviţa, Sectorul Poliţiei de Frontieră (SPF) Deta, PTFFoeni din cadrul SPF Cruceni, toatre structurile aparţinând InspectoratuluiJudeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Timiş.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image