2019-01-22 15:58


Urmaşii generalului Mociulschi, erou în cele două Războaie Mondiale, revendică averea familiei

 |  17:18
Urmaşii generalului Mociulschi, erou în cele două Războaie Mondiale, revendică averea familiei

Urmaşiigeneralului Leonard Mociulschi, a cărui nume onorific este purtat astăzi deBatalionul 21 Vânători de Munte şi care a participat la asaltul Crimeii alăturide mareşalul Von Manstein, cer aproape 2 milioane de lei despăgubiri pentru 4.422de acţiuni pe care membrii familiei lor le deţineau, prin alianţă, la SAR Creditul Minier. Prima instanţă nu le-a dat câştig de cauză,apreciind că nu pot beneficia de prevederile Legii 10/2001, în condiţiile încare comuniştii le-au luat abuziv doar acţiunile, nu şi casele.

Este vorba desprecompozitorul Adrian Leonard Mociulschi şi artista plastică Amelia Mociulschi,care contiună în justiţie demersurile iniţiate acum zece ani de fiul generalului,care între timp a murit. Sorin Radu Mociulschi solicita Autorităţii pentruValorificarea Activelor Statului, la vremea respectivă, acordarea unordespăgubiri în cuantum de 1.728.997 de lei pentru cele 4.422 de acţiunideţinute de bunicii săi din partea mamei la SAR Creditul Minier şi obligarea pârâtei laplata unor daune cominatorii de 100 de lei pe zi de întârziere până la acordareamăsurilor compensatorii. În motivarea cererii, reclamantul arată că a moştenit pachetulde acţiuni de la bunicul său Gheorghe Stamate şi de la unchiul său, IoanStamate. După moartea lui Sorin Radu Mociulschi, dosarul a ajuns în apel, pe rolul secţiei civile a Curţii de ApelBucureşti şi a primit termen de judecată pe data de 6 decembrie. Instanţaierarhic inferioară nu le-a dat câştig de cauză urmaşilor generaluluiMociulschi, respingându-le cererea, cu toate că judecătoarea Ianina Grădinaru arecunoscut calitatea lui Sorin Radu Mociulschi de moştenitor al pachetului deacţiuni.

Nu revendică unimobil - nu primesc despăgubiri!

Aşa cum reiesedin motivarea sentinţei civile pronunţată de Tribunalul Bucureşti, nu este de-ajunsca Sorin Radu Mociulschi să fie deţinătorul acestor acţiuni pentru a beneficiade prevederile Legii 50/2001, ci trebuia să aibă şi un imobil confiscat decomunişti odată cu acestea. „Întrucât legiuitorul nu a intenţionat reparareaprejudiciului cauzat prin preluarea exclusivă a activelor, ci numai atunci cândacestea au avut loc odată cu un imobil din categoria celor prevăzute la art.2din lege (n.n. – Legea 10-2001), pentru întrunirea calităţii de persoanăîndreptăţită nu este suficientădovedirea statutului de acţionar al autorului, ci şi deţinerea înproprietatea persoanei juridice a unui imobil, care să fi fost preluat abuziv”,a reţinut judecătoarea Tribunalului Bucureşti în motivarea sentinţei civile.„În cauză însă, reclamantul nici nu a invocat şi nici nu a făcut dovadaexistenţei unui asemenea imobil. În consecinţă, se apreciază că acesta nuîndeplineşte condiţiile de persoană îndreptăţită la restituire în sensulprevăzut de Legea nr. 10/2001, motiv pentru care acţiunea acestuia desoluţionare pe fond a cererii de acordare a măsurilor reparatorii prinechivalent, continuată de moştenitorii săi (n.n. – Amelia şi Adrian LeonardMociulschi), urmează a fi respinsă ca neîntemeiată”, a mai apreciatjudecătoarea în documentul citat.

Genaralul LeonardMociulschi, decorat alături de Antonescu

Amelia şi AdrianLeonard Mociulschi sunt urmaşii generalului Leonard Mociulschi, a cărui numeonorific îl poartă, astăzi, Batalionul 21 Vânători de Munte. A luptat alăturide mareşalul Erich von Manstein în asaltul Crimeii, pe Frontul de Est şi a obţinutuna dintre cele mai înalte distincţii germane, cea de Cavaler al Crucii deFier, acordată de nemţi doar unui număr de 43 de străini, dar şi Crucea de FierClasa I, distincţie primită de doar alţi cinci militari români, printre care şiMareşalul Ion Antonescu. După ce România a întors armele împotriva puterilorAxei trecând de partea Aliaţilor, generalul Leonard Mociulschi a primit Ordinul„Mihai Viteazul” cu spade clasa a III-a, distincţie înmânată la doar patrugenerali români, la doi ani după ce obţinuse, pe Frontul de Est, Ordinul „MihaiViteazul” clasa a II-a. Închis fără proces după terminarea războiului,generalul Mociulschi a fost trimis la muncă silnică la Canalul Dunăre – Marea Neagrăşi a petrecut mai bine de şapte ani în arest preventiv pentru nişte acuzaţiifalse. A fost eliberat în 1955, având însă domiciliu forţat la Blaj şi a fost nevoit sălucreze ca muncitor CFR, deoarece pentru cariera sa militară de peste 40 deani, cu două războaie mondiale la activ, primea o pensie de numai 600 de lei.Generalul Leonard Mociulschi a fost reabilitat zece ani mai târziu şi a muritîn 1979.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638949-06-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...