2017-01-16 22:01

DEZVALUIRI


Opoziţia nu are soluţii pentru majorările salariale: Vrea, dar nu știe cum

 |  21:00
Opoziţia nu are soluţii pentru majorările salariale: Vrea, dar nu știe cum

Deşi USL susţine majorarea pensiilor şi a salariilor bugetarilor cu 5% în acest an, reprezentanţii Opoziţiei nu indică şi sursele de finanţare care ar acoperi aceste cheltuieli. Potrivit experţilor financiari, o creştere cu 5% începând cu luna mai ar costa statul român 770 milioane de euro în anul 2012.

Liderii USL, deşi susţin creşterea salariilor şi a pensiilor, nu vin cu soluţii concrete în acest sens. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat recent, la Bruxelles, că Guvernul Boc ar putea majora salariile şi pensiile cu 5% “sacrificând” Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului, precum şi “investiţiile politice” de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Contactat de „Puterea”,  Victor Ponta nu a dorit să comenteze afirmaţiile făcute la Bruxelles, trimiţându-ne, în schimb, la cele zece propuneri formulate de Opoziţie în octombrie 2011 pentru bugetul pe 2012. Respectivele propuneri nu prezintă nici o menţiune la creşterea salariilor şi pensiilor. Ponta a refuzat să dea alte explicaţii, subliniind că “nu are o relaţie” cu ziarul nostru.

Trebuie menţionat că Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului a fost stabilit pentru acest an la aproximativ 230 de milioane de lei.  

Blănculescu: Statul nu vrea să-şi asume nici un risc 

Analistul financiar Ionel Blănculescu consideră că o mărire a salariilor şi a pensiilor poate fi făcută fie prin creşterea veniturilor la buget, fie prin contractarea unui nou împrumut. Mai mult, acesta susţine o diferenţiere a majorării, axată pe merit şi necesitate. „Pentru a creşte salariile nu trebuie să te gândeşti cum să tai, ci cum să vii cu venituri. Practic, ca să creşti salariile şi pensiile anul acesta, începând din luna mai, ai nevoie de 770 de milioane de euro. Dacă eşti deştept, creşti veniturile şi completezi bugetul în cursul anului. Dacă nu eşti destul de deştept, te mai împrumuţi un miliard şi gata. Marea problemă este că statul nu vrea să îşi asume nici un risc. Trebuie să facă ceva nou. La planul de austeritate s-a tăiat 25% de la stânga la dreapta. Acum, ar trebui diferenţiat. La sănătate şi educaţie dai 15%, iar la cele care nu merită nu dai nimic. Eu aş impune forţă majoră la pensii, pentru a ajuta oamenii care nu mai au aproape nimic, nu pe cei cu pensii de 2.000 de lei. Oamenii care o duc greu mor, nu mai au timp să aştepte. Este caz de forţă majoră. Acei oameni care au doar 600 de lei salariu sau pensie nu mai au putere nici să protesteze”, a spus Blănculescu.

UDMR se opune lui Boc

Luptele politice pe tema creşterii salariilor şi a pensiilor se încing şi în ograda Puterii. În pofida faptului că premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu au declarat, răspicat, că nu există bani pentru majorări, reprezentanţii UDMR au afirmat, ieri, că există loc de creştere, cel târziu în luna mai. "Am cerut ca, după o analiză care va fi efectuată la sfârşitul primului trimestru, să avem posibilitatea - şi sunt convins că vom avea această posibilitate - să majorăm salariile şi pensiile în aprilie sau cel târziu în mai. Va fi decizia Guvernului şi a Coaliţiei", a declarat la sfârşitul întâlnirii cu FMI vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-10-29

TAGURI: usl, bugetari, opozitie, salariiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

GIANINA
03 Feb 2012

ASTIA DOI PLUS FELIX NU A U NICIO SOLUTIE, EI VOR L A PUTERE...
CITITORUL
04 Feb 2012

Nu au nici osolutie.Unica lor solutie este sa ajun ga la putere.Amintiti-va cind a fost mitingul Astia doi nu a u solutie, unica lor solu tie este venirea la puter e.Amintiti-va cind a fost mitingul USL in BUCUREST I nu au zis nimic ca-ar a vea niste solutii pentru tara,poate vreo solutie p entru ei cum sa ajunga la putere.
GEO
05 Feb 2012

Crestere de min.5% concom itent ci introducerea imp ozitarii progresive

Adauga un comentariu

Random image