2019-01-18 03:36


Victor Ponta, intervenţie pentru graţierea lui Gică Popescu

 |  21:01
Victor Ponta, intervenţie pentru graţierea lui Gică Popescu
Ionuţ Mureşan

Şeful Guvernului a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre graţierea lui Gică Popescu – condamnat la trei ani, o lună şi zece zile în Dosarul „Transferurilor” alături de alte nume „grele” din fotbalul românesc – premierul explicându-i şefului statului că a vorbit cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, avizul ministerului fiind unul pozitiv. Preşedintele i-a spus însă premierului că nu-l va graţia pe Gigă Popescu, indiferent de aviz.

Specialiştii în drept consultaţi de PUTEREA au fost de părere că afirmaţiile premierului Victor Ponta echivalează cu o antepronunţare în cazul graţierii lui Gică Popescu, deoarece avizul în acest sens este semnat, într-adevăr, de şeful Guvernului şi de ministrul Justiţiei, însă numai după întrunirea unei comisii la minister şi doar la solicitarea preşedintelui. Fără a avea vreo implicaţie penală, poziţia premierului ridică semne de întrebare de ordin moral. Asta deoarece, dincolo de relaţia profesională a premierului cu Robert Cazanciuc (n.n. – subordonat) şi de cea personală ( n.n. – rudă prin alianţă, soţia lui Cazanciuc fiind verişoara lui Ponta), Victor Ponta nu avea cum să ştie în ce sens vor decurge lucrările comisiei pentru graţierea lui Gică Popescu înainte ca ele să aibă loc. Procedural, graţierea este un act unilateral al preşedintelui, care poate cere avizul Ministerului Justiţiei. În lipsa unei solicitări din partea preşedintelui, Ministerul Justiţiei nu dă din oficiu avizul de graţiere. „Despre graţieri am avut o discuţie cu preşedintele Băsescu, în doi ani şi jumătate de când sunt prim-ministru, o singură dată despre un caz, despre cazul Gică Popescu. Am spus: Domnule Preşedinte, dacă dumneavoastră aţi fi de acord, eu am vorbit cu ministrul Justiţiei şi avizul ar fi favorabil, pozitiv. Deci, într-un fel i-am zis, ne ceartă pe noi presa băsistă. Mi-a zis: Nu, orice aviz îmi daţi, voi respinge”, a declarat Victor Ponta.

Nici Gică nu vrea graţierea

În favoarea graţierii lui Gică Popescu s-au pronunţat mai multe personalităţi, dar şi oameni politici, printre care Valeriu Zgonea, Crin Antonescu şi premierul Victor Ponta, în nume personal, existând şi o petiţie online în acest sens. În schimb, Gică Popescu declara, în martie, că nu va cere graţierea. „N-am nevoie de aşa ceva în acest moment. Am primit o pedeapsă, pe care o voi ispăşi. Respect legea şi nu mă gândesc acum la aşa ceva”, declara Gică Popescu. În Dosarul „Transferurilor”, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat, în 4 martie, pe Jean Pădureanu la trei ani şi patru luni de închisoare, pe George Copos la trei ani şi opt luni, pe Mihai Stoica la trei ani şi şase luni, pe Cristian Borcea şi Ioan Becali la câte şase ani şi patru luni, pe Victor Becali la patru ani şi opt luni, pe Gheorghe Popescu la trei ani, o lună şi zece zile, iar pe Gigi Neţoiu la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare. Cei opt „grei” ai fotbalului românesc au fost găsiţi vinovaţi în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a dus la un prejudiciu de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2014-07-03

TAGURI: victor, ponta, interventie, gratiere, gica, popescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIMUL
13 Iul 2014

Oare ce au cei doi de ascuns, de-si vorbesc "palmat" ? Inca n-au invatat sa-si vorbesca din ochi, ori gesturi nevinovate ? Sunt inca tineri si dornici de afirmare, chiar daca au anii care-i au. Inca n-au ajuns la apogeu.
Random imageUltimele stiri

loading...