2017-01-22 20:30


Vîntu reuşeşte să scape de judecătorii „indezirabili”

 |  14:59
Vîntu reuşeşte să scape de judecătorii „indezirabili”

Tribunalul Bucureşti arată, în motivarea deciziei prin care a emis mandate de arestare pentru 10 persoane cercetate în cazul Petromservice, că Sorin Ovidiu Vîntu „încearcă să scape de judecătorii pe care îi consideră indezirabili”, iar din nefericire „uneori reuşeşte”. Consideraţiile judecătorului Mitu Stegaru apar în motivarea deciziei prin care a respins cererea de recuzare a sa, formulată de apărătorii lui Sorin Ovidiu Vîntu cu ocazia judecării cererii de arestare preventivă în dosarul Petromservice.

Potrivit documentului citat, avocaţii au reclamat faptul că magistratul s-a pronunţat anterior, respectiv pe 29 aprilie, când l-a arestat preventiv pe clientul lor, în dosarul în care a fost acuzat de şantaj. Tribunalul Bucureşti a respins ca inadmisibilă cererea de recuzare, subliniind că Vîntu, „în cauzele pe care le are pe rolul instanţelor, prin apărătorii aleşi, încearcă să scape de judecătorii pe care îi consideră indezirabili şi din nefericire uneori reuşeşte”. Magistratul a subliniat, în motivarea respingerii cererii de recuzare, că nu se impune trimiterea cauzei la un alt complet, care să se pronunţe asupra motivelor invocate de avocaţi. „Astfel, cu minimum de imaginaţie a oricărui apărător care se respectă, nu există motiv de recuzare care nu poate fi agăţat de vreunul din cazurile de incompatibilitate, prevăzute de lege”.

Tribunalul Bucureşti arată, în motivarea arestărilor din cazul Petromservice, că se impune lipsirea de libertate a lui Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi Sorin Ovidiu Vîntu deoarece ar putea îngreuna recuperarea prejudiciului, care presupune identificarea activelor şi conturilor lor din străinătate.

Tribunalul arată că lăsarea în libertate a celor trei le-ar permite acestora schimbarea directorilor şi a acţionarilor nominali ori închiderea conturilor bancare ale societăţilor tip offshore pe care le deţin, ceea ce ar îngreuna obţinerea informaţiilor cu privire la beneficiarii reali ai banilor care ar fi fost delapidaţi din patrimoniul Petromservice. Potrivit magistratului care a dispus emiterea de mandate de arestare pentru 29 de zile, „din probele cauzei rezultă că inculpaţii deţin numeroase companii şi conturi bancare în străinătate, iar recuperarea prejudiciului presupune identificarea activelor acestora”.

Recuperarea prejudiciului ar putea fi îngreunată dacă cei trei sunt lăsaţi în libertate, în opinia judecătorului, având în vedere că din relaţiile comunicate de autorităţile cipriote rezultă că în cursul anului 2010, după ce împotriva lui Vîntu şi Ţurcan au fost luate măsuri procesuale în alte dosare penale, acţionarii şi directorii nominali a 14 dintre companiile offshore implicate în săvârşirea faptelor au fost schimbaţi, iar sumele aflate în conturi au fost transferate, „acte de natură să îngreuneze aflarea adevărului”.

Pe de altă parte, în ceea ce îi priveşte pe Gheorghe Şupeală, Zizi Anagnastopol, Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, instanţa a considerat că se impune arestarea preventivă şi deoarece aceştia „ar putea să îşi continue activitatea infracţională în sensul devalizării patrimoniului părţii vătămate (SC Petromservice SA, n.r.), aceştia fiind în poziţia de a influenţa în continuare deciziile referitoare la valorificarea activelor”. Judecătorul menţionează că Şupeală şi Anagnastopol şi-au păstrat funcţiile deţinute în cadrul societăţii, respectiv director general şi director financiar, deşi au fost trimişi în judecată în alte două dosare în legătură cu devalizarea acesteia.

Mai mult, în motivare se notează şi faptul că Sorin Mihai, preşedintele CA al Petromservice, dar şi Şupeală şi Anagnastopol sunt trimişi în judecată de către procurorii DIICOT pentru delapidarea patrimoniului societăţii cu aproximativ 6,5 milioane de euro. De asemenea, Şupeală şi Anagnostopol sunt trimişi în judecată şi într-un alt dosar instrumentat de Parchetul General privind devalizarea Petromservice, în care este reţinut un prejudiciu de 8 milioane de euro. Nu în ultimul rând, magistratul de la Tribunalul Bucureşti notează, în motivarea citată, că Vîntu şi Ţurcan sunt, la rândul lor, trimişi în judecată pentru favorizarea lui Nicolae Popa, fost director Gelsor.

Cercetarea în libertate a celor 10 persoane arestate, pe 8 noiembrie, în cazul Petromservice ar putea încuraja şi alte persoane să comită infracţiuni, având în vedere notorietatea acuzaţilor şi faptele pentru care sunt suspectaţi, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti (TB).

În acelaşi document, magistratul notează că a avut în vedere, atunci când a luat decizia de a emite mandate de arestare preventivă pentru cele 10 persoane, printre care Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca, şi valoarea extrem de ridicată a prejudiciului pentru care sunt acuzaţi aceştia.

Astfel, judecătorul a considerat că faptele pentru care sunt cercetaţi cei 10 au determinat intrarea în insolvenţă a Petromservice, iar tabelul definitiv al creanţelor arată că datoriile societăţii doar către stat se ridică la aproximativ 100 milioane de euro, ceea ce „conturează o vădită stare de pericol pentru ordinea publică, având în vedere contextul social şi economic actual şi modul acut în care categorii largi de populaţie resimt lipsa resurselor bugetare”.

Totodată, s-a avut în vedere la luarea deciziei de arestare preventivă şi „numărul foarte mare al persoanelor afectate prin faptele inculpaţilor”, respectiv  aproximativ 72.000 de membri ai Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, dar şi 7.000 de acţionari persoane fizice. Mai mult, magistratul a considerat că cei zece ar fi profitat de faptul că acţionarii minoritari „sunt în cea mai mare parte persoane cu o condiţie materială modestă şi surse limitate de informaţii, care nu îşi puteau exercita drepturile în deplină cunoştinţă de cauză”. Acest fapt, în opinia magistratului, „contribuie la gravitatea faptelor şi denotă o lipsă de scrupule a inculpaţilor de natură să justifice luarea unei măsuri preventive”.

În motivare se mai arată că modul de operare al acestora, descris de anchetatori, denotă specializare şi abilitate de a îngreuna ancheta.

Tribunalul Bucureşti a considerat că acuzaţiile de delapidare şi spălare de bani aduse celor zece persoane arestate, pe 8 noiembrie, în cazul Petromservice, „creează un pericol concret pentru ordinea publică”. Judecătorul a avut în vedere „amploarea acestui fenomen infracţional şi limitele ridicate de pedeapsă stabilite de lege”, elemente care, în opinia magistratului, sunt de natură a stârni o „reacţie puternică de oprobriu general”. Astfel, potrivit TB, într-o asemenea situaţie, privarea de libertate se justifică, chiar şi în lipsa antecedentelor penale, „în condiţiile în care la dosar există probe şi indicii temeinice că inculpaţii sunt autorii faptelor reţinute în sarcina lor”.

Pe de altă parte, instanţa a apreciat că în acest caz există un grad de pericol social concret deosebit de ridicat, care impune arestarea preventivă a celor zece şi din caracterul transnaţional al operaţiunilor financiare desfăşurate de cei 10. Potrivit judecătorului, operaţiunile transnaţionale reţinute în sarcina celor 10 „a făcut extrem de dificilă administrarea probatoriului în cauză, fiind necesară efectuarea a trei comisii rogatorii internaţionale, în state în care secretul bancar este protejat prin numeroase formalităţi, ceea ce a determinat trecerea unui interval semnificativ de la data săvârşirii faptelor până la momentul la care au fost obţinute date temeinice cu privire la participarea inculpaţilor”.

Tribunalului subliniază că autorităţile judiciare cipriote au transmis răspunsul la comisia rogatorie internaţională în luna iulie 2011, iar ultimele relaţii comunicate de autorităţile judiciare moldoveneşti au fost transmise la sfârşitul lunii octombrie 2011.

Mai mult, instanţa a avut în vedere şi modul de operare din acest caz, aşa cum a fost descris de anchetatori, care, în opinia judecătorului, „denotă  specializare şi o abilitate sporită de a folosi metode care să îngreuneze eventuala identificare şi tragere la răspundere penală”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-10-21

TAGURI: vintu, judecatoriComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image