2018-12-19 05:55


Voicu stă în arest până la audierea tuturor martorilor. Instanța supremă a respins, definitiv, cererea de eliberare formulată de Cătălin Voicu

 |  19:39
Voicu stă în arest până la audierea tuturor martorilor. Instanța supremă a respins, definitiv, cererea de eliberare formulată de Cătălin Voicu

Completul de cinci judecători al Curții Supreme a decisca senatorul Cătălin Voicu să rămână în arest, infirmând astfel decizia deeliberare luată săptămâna trecută de instanța de fond. De asemenea, CurteaSupremă a admis recursul DNA declarat împotriva ridicării interdicțiilor impuseoamenilor de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic. Curtea Supremă a luat,ieri, în discuție recursul procurorilor Direcției Naționale Antcorupție (DNA)împotriva deciziei de eliberare sub control judiciar a senatorului CătălinVoicu.

Senatorul a fost reprezentat, ieri, în fața magistrațilorÎnaltei Curți de Casație și Justiție de nu mai puțin de patru avocați „decalibru”, printre care decanul Baroului București Ilie Iordăchescu, Ion Cazacuși Mihai Dinu, care au cerut instanței să respingă recursul DNA și să îl punăde îndată în libertate pe Cătălin Voicu. Avocații senatorului și-au fundamentatpledoariile pe lipsa pericolului social pe care l-ar prezenta clientul lor,afirmând totodată că senatorul nu ar putea influența cercetarea judecătorească.Avocații au făcut referire și la perioada de un an și 11 zile pe care senatorula petrecut-o în arest preventiv, pe care au considerat-o mai mult decâtsuficientă pentru a-l determina pe Cătălin Voicu să înțeleagă „situația gravă încare se află”, să colaboreze cu instanța și să respecte, sub sancțiuneareîncarcerării, obligațiile impuse prin controlul judiciar. În susţinerearecursului, reprezentantul DNA a afirmat că doar măsura arestării preventivemenţinută în cazul senatorului Cătălin Voicu poate asigura buna desfăşurare aprocesului penal, amintind că, iniţial, s-a dispus arestarea pe motiv că Voicuar fi încercat influenţarea unuia dintre martorii din dosar. De asemenea,procurorul de şedinţă a amintit şi că instanţa de fond mai are de audiat 10martori propuşi prin rechizitoriu.

Arestul preventivtinde să se transforme în pedeapsă

Magistrații care au judecat pe fond cererea lui CătălinVoicu au arătat că, în cazul senatorului, perioada de arest preventiv tinde săse transforme într-o pedeapsă, cu atât mai mult cu cât majoritatea probelor aufost administrate. „Referitor la caracterul rezonabil al detenției, Înala Curteapreciază că durata scursă de la data arestării inculpatului (un an și patruzile) este suficientă pentru a tinde - în condițiile prelungirii acesteia - laconcluzia transformării detenției provizorii într-o pedeapsă, ceea ce arcontraveni, atât dispozițiilor legii interne, cât și reglementărilorinternaționale”, au arătat magistrații Curții Supreme în decizia de elibarare.„În consecință, Înalta Curte constată nu numai îndeplinirea formală acondițiilor prevăzute de lege pentru administrarea cererii de liberareprovizorie sub control judiciar, ci apreciază că, raportat le datele concreteale cauzei și la persoana inculpatului, aceasta este întemeiată, scopul măsuriiarestării preventive (...) putând fi realizat și prin lăsarea în libertate ainculpatului, cu restrângerea unor drepturi și libertăți, prin instaurarea unorobligații stricte în sarcina acestuia și atragerea atenției că în caz deîncălcare cu rea-credință a acestor obligații, va fi din nou arestat”, sunt depărere magistrații în documentul citat. În ceea ce privește natura și pericolulsocial al infracțiunilor pentru care a fost trimis în judecată Cătălin Voicu,Curtea a recunoscut că acuzațiile sunt grave, dar acest fapt nu este de naturăa-l împiedica să fie cercetat în libertate. „Este adevărat că - în măsura încare se va dovedi că ele există și au fost comise cu vinovăție de acesta - suntgrave, dar natura și gravitatea faptelor nu pot constitui criterii care să îlexcludă de plano (n.n. – automat) pe inculpat de la beneficiul legal șiconstituțional al liberării provizorii. Aceasta cu atât mai mult cu cât, odatăcu trecerea timpului, rezonanța socială negativă a faptelor se estompează”,arată judecătorii instanței supreme.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-07-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MENATWORK
11 Apr 2011

mai bine-l lasau, sa-l vedem pe dupa cap cu Ponta, cu Nastase, si cu noile rude: Antonescu si Voiculescu
MIHU
12 Apr 2011

a se vedea cauzele CEDO Calmanovici,Degeratu si Jiga impotriva Rom.privind durata rezonabila a arestului prev.ptr.fapte de coruptie (art.5.3 din Conventie), in mod cert Rom.v-a suferi o noua condamnare.Vinovat,nevinovat ii este incalcata prezumtia de nevinovatie o astfel de durata excesiva a arestului prev., ptr.a evita plata unor daune imense in instantele interne ii "obliga" pe judecatori sa-l condamne, or in sensul infaptuirii actului de justitie probele ar trebui sa fie cele care atrag cond.
Random imageUltimele stiri


loading...