2017-01-21 15:29

DEZVALUIRI


WikiLeaks: O firmă românească trebuia să exporte arme automate în Libia

 |  11:29
WikiLeaks: O firmă românească trebuia să exporte arme automate în Libia

O telegramă diplomatică americană din 2008,publicată de site-ul WikiLeaks, evocă un contract în baza căruia o companieromânească trebuia să exporte arme automate în Libia, după ce Londra a refuzatsă dea licenţă de export unei firme britanice, de teamă că armele ar puteaajunge în zone sensibile.

Potrivit telegramei diplomatice, redactată de ambasadaamericană la Tripoli şi datată 6 noiembrie 2008, compania britanică York Gunsar fi trebuit să exporte în Libia 130.000 de arme automate Kalaşnikov,acţionând ca intermediar între o parte ucraineană, neidentificată, şiresponsabili cu achiziţiile din Comitetul de Apărare din Libia (echivalentulMinisterului Apărării).

Ambasada Marii Britanii la Tripoli se temeaînsă că Guvernul libian ar putea intenţiona să re-exporte armele către Guvernesau grupări rebele armate din Ciad şi Sudan. Prin urmare, Guvernulbritanic a decis la 30 octombrie 2008 să nu aprobe licenţa de export pentruYork Guns.

În schimb, Muhammadel-Obeidi, un om de afaceri libian care are legături cu regimul lui MuammarKhadafi, a afirmat la 23 octombrie că a semnat un contract cu o companieromânească (NFI), pentru exportarea din România în Libia a 100.000 de armeautomate de tip AK-47.

Potrivit notei diplomatice, El-Obeidi a semnat contractul la sfârşitul luiseptembrie, la Paris,în timpul unei călătorii de afaceri. El a afirmat că a fost însărcinat să ajutela facilitarea achiziţiilor pentru Jafl al-Khamis (Brigada Khamis), o unitate aforţelor speciale condusă de Khamis Khadafi, unul dintre fiii liderului libian.

Potrivit lui El-Obeidi, căpitanul Ahmed Ben Shragaa,responsabilul cu achiziţii al unităţii, are instrucţiuni să lucreze cu ajutorulsău la un număr de "achiziţii speciale". El-Obeidi a vorbit deschisdespre acest contract, dar a evitat să spună dacă armele urmau să fie folositeîn Libia sau re-exportate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-07Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image