2019-01-16 21:08


Zăcământul de cupru de la Roşia Poieni, estimat la 14 miliarde euro

 |  16:50
Zăcământul de cupru de la Roşia Poieni, estimat la 14 miliarde euro

Sorin Găman, directorul Direcţiei Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), a declarat că valoarea zăcământului de cupru de la Roşia Poieni este estimată, teoretic, la 14 miliarde de euro, iar cantitatea la un miliard de tone de minereu.

“Valoarea zăcământului de la Roşia Poieni este estimată, teoretic, la 13-14 miliarde de euro. Din această valoare trebuie scăzute cheltuielile de extracţie şi de procesare. Este simplist să spui că profitul companiei este egal cu valoarea teoretică a zăcământului. Cheltuielile nu le poate anticipa nimeni în afară de companie, iar profitul este imposibil de estimat”, a afirmat Sorin Găman.

Oficialul MECMA a precizat că zăcământul de cupru este estimat la un miliard de tone de minereu. “În 2011, Cupru Min a extras două milioane de tone de minereu, din care s-au obţinut 6.300 de tone de metal, adică 0,3%”, a menţionat Găman.

De asemenea, reprezentantul Ministerului Economiei a declarat că societatea Cupru Min ar fi înregistrat pierderi dacă investea în decopertarea necesară exploatării. “Cupru Min era pe pierdere dacă făcea investiţiile în decopertare. În 2011 a înregistrat un profit de conjunctură”, a adăugat acesta.

Totodată, oficialul MECMA a menţionat că şi în cazul societăţii Cupru Min este vorba despre privatizarea companiei, nu şi a resurselor pe care le poate exploata, în cazul acestora urmând să se plătească redevenţe către stat.

Roman Copper Corp. Canada a câştigat licitaţia organizată pentru vânzarea acţiunilor deţinute de stat la societatea Cupru Min SA Abrud, la preţul de 200,772 milioane euro, preţul de pornire fiind de 57,363 milioane euro.

La licitaţia cu strigare au participat trei ofertanţi, OZ Minerals Limited Australia, Dundee Holding BV Olanda şi Roman Copper Corp. Canada. Cu Roman Copper Corp. Canada urmează să se negocieze clauzele contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni. Strategia de privatizare a societăţii Cupru Min Abrud a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern, iar privatizarea a fost cuprinsă ca angajament în Scrisoarea de Intenţie în cadrul Aranjamentului Stand-By de tip preventiv dintre România şi Fondul Monetar Internaţional, având ca termen de realizare finalul lunii aprilie 2012.

Stiri pe aceeasi tema


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-04-05

TAGURI: valoare, zacamant cupru, rosia poieni, Roman Copper Corp. Canada, Cupru Min SA, MECMA, sorin gaman
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SILE
06 Apr 2012

Important pentru noi va fi daca se vor crea acolo locuri de munca prin punerea rezervelor in exploatare. Si fara subventii din bugetul statului. O zi buna !
Random imageUltimele stiri

loading...