2017-01-17 23:41

DEZVALUIRI


Zeci de milioane de euro din dungi pe asfalt

 |  21:00
Zeci de milioane de euro din dungi pe asfalt

Vopseaua trasă pedrumurile naţionale este o mega afacere de zeci de milioane de euro. Conectată” la robinetul bugetului Companiei Naţionale de Autostrăzi, firma de “casă a PDL, Plastidrum, îşi umple conturile cu milioane de euro, anual, din marcaje cu vopsea. Deşi contractul de lucrări de marcaje rutiere dintre Plastidrum şi CNADNR expiră pe 31 decembrie, conducerea Plastidrum trage sforile să continue colaborarea şi anul viitor.

Firma Plastidrum deţine de aproape zece ani monopolul marcajelor rutiere în România. Chiar dacă au “schimbat”mai mulţi miniştri de toate culorile politice, reprezentanţii firmei Plastidrum au reuşit să încheie contracte fabuloase pentru lucrări de marcaje rutiere. Cel mai “gras” contract, pe cinci ani, dintre Compania Naţională de Autostrăzi şi Plastidrum a fost semnat în 2006 şi are o valoare estimativă de 82 de milioane de euro. În ultimii doi ani de contract, Plastidrum a încasat peste 8 milioane de euro din marcaje. Potrivit site-ului Companiei de Autostrăzi , în acest an, firma de marcaje rutiere a încasat peste 6 milioane de euro.

“Suma de aproximativ 500.000 de euro, lunar, alocată de Compania Naţională de Autostrăzi pentru marcajele rutiere nu este un buget foarte mare. Pe lângă vopseaua trasată, firma Plastidrum se ocupă şi de marcajele speciale pentru eliminarea punctelor periculoase”, ne-au explicat surse din Ministerul Transporturilor.

Contractul  a expirat în iunie

Plastidrum face lobby pe lângă conducerea Companiei Naţionale de Autostrăzi pentru a-i prelungi contractul. “Contractul pentru lucrări de marcaje rutiere pe drumurile naţionale a expirat în luna iunie. Compania de Autostrăzi a semnat un act adiţional prin care a prelungit contractul până la 31 decembrie. Plastidrum vrea prelungirea prelungirii şi pentru anul 2012”, ne-au declarat sursele citate.

Vopseaua clasică se şterge în două luni

Specialişti din cadrul Consiliului Interministerial pentru Siguranţa Rutieră (CISR) ne-au precizat că România este pe ultimul loc în Europa privind alocarea fondurilor pentru siguranţa rutieră. “Ţările din Comisia Europeană alocă, în general, între 8 şi 15% din valoarea construcţiei unui drum pentru siguranţa rutieră. În Germania sau Italia, dacă construcţia unui drum valorează 100 milioane de euro, între 8 şi 15 milioane sunt alocate pentru siguranţa rutieră. Aceşti bani sunt alocaţi pentru marcajele rutiere pe orizontală şi pe verticală”, ne-au mai explicat sursele citate. Potrivit acestora, Compania Naţională de Autostrăzi alocă sub 2% din valoarea construcţiei unui drum naţional pentru siguranţa rutieră. “Firmele de marcaje rutiere din România folosesc o vopsea ieftină. Vopseaua clasică se şterge în două luni, dacă s-ar utiliza marcaje rutiere termoplastice, nu mai este necesară nici o intervenţie aproximativ trei ani. Firmele de marcaje rutiere vopsesc asfaltul de două ori pe an”, ne-au spus specialiştii din cadrul CISR.

Până la închiderea ediţiei, Compania Naţională de Autostrăzi nu ne-a oferit explicaţii cu privire la contractul cu Plastidrum.

Doi „capidin CNADNR, în CA al Plastidrum

Compania Naţională de Autostrăzi este acţionar alPlastidrumcu 10% din titluri şi din acest motiv şi-a numit doi angajaţi în Consiliul de Administraţie al acestei firme. Astfel, directorul general-adjunct economic al CNADNR, Ionuţ Maşala, şi şeful serviciul control financiar, Emil Rusoiu, sunt membri în cadrul CA al Plastidrum. Chiar dacă acest lucru reprezintă un conflict de interese faţă de posturile deţinute de cei doi angajaţi în CNADNR, potrivit declaraţiilor de avere ale acestora, Maşala şi-a declarat un câştig de aproximativ 40.000 de lei în 2010 din indemnizaţia de la Plastidrum, iar Emil Rusoiu a încasat circa 37.000 de lei din aceeşi sursă.

Pe de altă parte, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibila participare cu oferte trucate a cinci companii la o licitaţie pentru lucrări de marcaje rutiere organizată de CNADNR. “Consiliul Concurenţei a declanşat, din oficiu, o investigaţie privind o posibilă încălcare a legislaţiei din domeniul concurenţei de către companiile SC Plastidrum SRL, SC Signature Semnalizare SRL, SC Swarco România SRL, Swarco Heoscont Strassenmarkierung GmbH şi Eleftherios Kokkinakis LTD. Investigaţia are ca obiect posibila participare cu oferte trucate a celor cinci companii în cadrul procedurilor de achiziţie publică organizate de CNADNR, pentru atribuirea unui contract pentru lucrări de marcaje rutiere pe drumurile naţionale”, se preciza într-un comunicat CC. “Investigaţia este aproape finalizată, după care transmitem raportul Comisiei Europene”, ne-au precizat reprezentanţii Consiliului Concurenţei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-01-13

TAGURI: marcaje, dungi, asfaltComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TRAIAN B.
15 Dec 2011

Nu inteleg: cum se plates c aceste contracte? Nu se plateste, spre ex. canti tatea de vopsea consumata (aplicata) + manopera? S e face contract pe un an pentru "eventuala" canti tate de vopsea? Se poate publica un asemenea contr ac pentru a vedea si noi, cititorii care este obie ctul si care sunt costuri le? Meritam noi o asemene a... onoare? Meritam fiin dca platim. Hai, incercat i sa ne satisfaceti aceas ta banala curiozitate. Sa u publicati complet trei oferte din care ati ales una - pe asta in vigoare.
ALEXA
16 Feb 2012

Masala si Rusoiu, impreun a cu nevestele lor care l ucreaza tot in companie, sunt printre cei mai coru pti indivizi. La Masala s i Rusoiu se plateste oric e semnatura, acesti incom petenti pretind spaga pen tru orice contract, factu ra pe care trebuie sa le semneze. De ce nu i perch ezitioneaza si pe astia d oi DNA ul?? De ce nimeni nu i schimba din functie pe acesti doi indivizi co rupti?? Rusine celor car e i au numit in functii s i care ii tin acolo..
DORINA TIRON
16 Feb 2012

Alooo beyy.. ei sunt baie tii mei buni.. iau si ei cota aprte pe factura..da r sunt baieti buni.. eu i am crescut.. iar pe nes palatul de masala il tine ma colo ca semneaza orice
DRAGHIA
16 Feb 2012

Lasa fa Dorino, ca si eu i am pastrat, astia sunt buni la casa omului, pros ti si corupti, semneaza c e ii pui. Ca doar nu o sa ma duc eu la puscarie..- )))))))))
DNA
16 Feb 2012

Suntem pe urmele lor! Dej a au dosare penale.. la c ate au.. unul in plus nu strica ;)
HORICA DE LA LICITATII
17 Feb 2012

Dar ma simt profund jigni t!!! Cum adica, Masala si Rusoiu sint prosti si co rupti??! Adica eu sunt do ar prost..-(((((
DORINA TIRON
17 Feb 2012

horica, tu esti doar un p rost! daca nu ma crezi sa o intrebi pe draghia..

Adauga un comentariu

Random image