2018-12-10 07:17


Zeci de români care lucrau în condiţii de sclavie în Grecia au fost eliberaţi

 |  17:56
Zeci de români care lucrau în condiţii de sclavie în Grecia au fost eliberaţi

Arestări în Grecia, pe o plantaţieunde nu mai puţin de 35 de cetăţeni români lucrau în condiţii de sclavie. Înurma descinderilor, muncitorii sezonieri au fost eliberaţi, iar o parte deja aufost îmbarcaţi pentru a se întoarce în ţară. Ministerul Afacerilor Externe aprecizat ieri că zece dintre cetăţenii români, exploataţi prin muncă în Grecia,au fost repatriaţi cu sprijinul autorităţilor elene şi al Ambasadei României laAtena.

Ambasada României la Atena a fost sesizată cu privire la situaţia cetăţenilorromâni exploataţi prin muncă în Grecia pe 13 aprilie 2011, mai informeazăMinisterul Afacerilor Externe. "Menţionăm că, urmare a audierilor efectuate de autorităţile elene, aufost reţinute mai multe persoane, printre care doi români, şi au fostidentificate zece victime ale exploatării prin muncă, cu cetăţenie română. Ceizece cetăţeni români au fost deja repatriaţi cu sprijinul autorităţilor eleneşi al Ambasadei Românei la Atena. Ambasada României este în contact permanentcu autorităţile locale, iar în prezent cercetările sunt în desfăşurare", amenţionat MAE.

Ungrec şi doi români, arestaţi

Agenţia FrancePress (AFP) relata că 35 de lucrători agricoli români reduşi la sclavie şi caremunceau la recoltarea fructelor au fost eliberaţi în această săptămână depoliţie în sudul Greciei. Poliţiştii greci au intervenit imediat şi au arestatpână acum doi români şi un grec, care administrau plantaţia în apropiereasatului Kurtesi, din Peloponez. Alţi trei români sunt căutaţi în acest caz.Lucrătorii agricoli au fost recrutaţi pentru a culege căpşuni din sere,promiţându-li-se un venit zilnic de 25 de euro şi locuinţă. În realitate, ei erausiliţi să muncească sub ameninţarea unor oameni înarmaţi şi erau forţaţi sădoarmă în adăposturi improvizate în apropierea câmpului. Banda care îi exploata şi îi maltrata le confisca şi banii cuveniţi. Dormeauîn corturi de nailon

"Ajunşi la faţa locului, ausesizat că urmează să doarmă în corturi de nailon şi carton, direct pe pământ,pe nişte saltele improvizate. Erau supuşi violenţelor atât fizice, cât şipsihice. Administratorul obişnuia să tragă cu o armă de vânătoare în aer, laintimidare. (...) Am fost sesizaţi cu privire la situaţia extrem de gravă încare se află mai mulţi cetăţeni români din diferite oraşe ale României:Craiova, Timişoara, Satu Mare, Arad... Informaţiile respective au fostverificate, au fost contactate persoane din grupul respectiv, iar datele aufost furnizate autorităţilor elene", a declarat Ştefan Niculescu, ataşatde afaceri interne. Muncitorii sezonieri, care provin în general din Balcanisau din India, sunt exploataţi frecvent în Grecia. În 2008 o parte dintre ei auparticipat la o mişcare de protest împotriva condiţiilor lor de muncă,apropiate de sclavie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-10-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...