2017-01-23 16:50


Zilele porţilor închise la ministere

 |  21:00
Zilele porţilor închise la ministere

Autorităţile statului, atunci când sunt în culpă, fie tac, iar asta se întâmplă de cele mai multe ori, fie îşi dau drumul la gură fofilându-se cum pot mai bine în răspunsuri dintre cele mai evazive. Cotroceniul, şi nu numai, are serioase bariere şi în această privinţă, ceea ce e uşor de neimaginat pentru un preşedinte de ţară ales prin vot democratic.

Deşi nu sunt obligatorii prin lege, audienţele publice ale înalţilor oficiali ai statului român sunt, mai degrabă, praf în ochii cetăţeanului în loc de o întâlnire directă, fermă şi corectă între cele două părţi. Aşa cum se întâmplă, cel mai adesea, în toate ţările cu acces nelimitat şi garantat la democraţie.

De la Cabinetul ministrului Emil Boc nu am aflat nici că ar avea şi nici că n-ar avea audienţe. În mod firesc, dacă doctorul Raed Arafat nu a fost primit în audienţă de însuşi prim-ministrul României atunci când legea sănătăţii era cea mai arzătoare problemă, cum ar putea oare un simplu cetăţean să se apropie de biroul lui Boc de la Palatul Victoria?

Telefonul lui Tabără este public, dar... secret

Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, „are un program de audienţe continuu, în funcţie de timpul disponibil pe care îl are”. De pe site aflăm că „în cadrul MADR, audienţele sunt susţinute de secretarii de stat, de secretarul general şi de secretarul general adjunct, în funcţie de aspectele sesizate/reclamate de petenţi”. De fapt, la MADR este un haos de neînchipuit. Subordonatele ministrului ne spun că “numărul de telefon mobil al ministrului este public, fiind cunoscut de toată lumea şi domnia sa răspunde personal la toate apelurile, în măsura în care programul i-o permite”, dar oficial, oriunde ai căuta acest număr, nu dai de el. În plus, nu există un program clar de audienţe.

Orar ambiguu la Ministerul Dezvoltării

Pe site-ul ministerului condus de Elena Udrea nu apare că demnitarul ar avea un program de audienţe. Doar doi secretari de stat sunt trecuţi în programul public de audienţe la acest minister, unul marţi, celălalt joi, ambii însă de la aceeaşi oră: „începând cu ora 12.00”. Cine ştie până când!? Întrebând dacă şi de câte ori ministrul Elena Udrea primeşte cetăţenii României în audienţe pentru a le asculta şi rezolva problemele, ni s-a comunicat: “Programul de audienţe la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului este stabilit pentru fiecare zi de luni, în intervalul orar 14.00 – 18.00”. Mergând însă “în control”, am constatat pe propria piele că realitatea e cu totul alta. De la cabinetul ministrului ni s-a spus că atunci când Elena Udrea lipseşte, secretarii de stat Murgeanu şi Curteanu ţin audienţele în locul ei. Or aceştia au cu totul alt program de audienţe, aflasem noi. În timp ce Elena Udrea era în Parlament într-o şedinţă extraordinară,  şefa ei de cabinet, Mariana Mocanu, ne-a spus că, dimpotrivă, “este la birou în acest moment”. Flavius Gâlcă, un pensionar din Bucureşti, care a solicitat de nenumărate ori audienţă la ministrul Elena Udrea şi care avea de rezolvat probleme mai mult decât grave care ţineau de intervenţia ministrului, ne-a declarat: “ori de câte ori am solicitat audienţă, de atâtea ori am fost şi refuzat”.

La Finanţe lucrurile merg cel mai bine

Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor publice, „primeşte o dată pe lună în audienţe cetăţenii, în funcţie de agenda de lucru şi de timpul disponibil”. În cursul anului 2011 au fost înregistrate 26 de cereri de primire în audienţă la ministru. Printre problemele discutate se numără despăgubirile oferite de Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, îmbunătăţirea sistemului financiar/fiscal, acordarea de subvenţii, nereguli în administraţiile fiscale, cereri de scutiri sau amânări de plată a taxelor, nereguli privind acordarea de drepturi salariale, diferite probleme nerezolvate, solicitate prin petiţii.

Gabriel Oprea dă audienţe fără a fi la minister

Deşi legislaţia prevede ca şeful instituţiei militare să aibă, lunar, în programul său de lucru o zi de audienţe (la MApN, în prima zi de vineri a fiecărei luni calendaristice, între orele 10.00 şi 11.30), ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea, ne-a transmis printr-o notă laudativă că „a avut şi are zilnic întâlniri cu personal militar şi civil din armată şi cu cetăţeni din afara instituţiei”. Or, acesta, de multe ori, nici nu este zilnic la minister.

Vreme se scoală devreme, dar nu pentru cetăţeni

Oficial, doar în prima zi de marţi a unei luni calendaristice, preţ de jumătate de oră, ministrul comunicaţiilor, Valerian Vreme, ar trebui să-i primească în audienţe şi să le rezolve problemele pe toţi aceia care îi solicită acest lucru. Demonstrat însă, ministrul Vreme este prezent la cu totul alte întâlniri decât cele pentru audienţe.

Ministerul Mediului redirecţionează petiţiile

Ministrul mediului şi pădurilor, Laszlo Borbely, are program de audienţe o singură dată pe lună, dar nimeni nu ştie când. De cele mai multe ori petenţii sunt direcţionaţi, în funcţie de problema pe care o au de rezolvat, spre unul dintre secretarii de stat care are în competenţă domeniul respectiv. La Ministerul Mediului, 20% dintre petenţi sunt redirecţionaţi către alte instituţii ale statului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-06-03

TAGURI: autoritatile statului, ministere, zilele portilor inchise, gabriel oprea, audienteComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image