2018-10-20 03:01


1 februarie, termen limită pentru depunerea declarațiilor la Fisc

 |  18:02
1 februarie, termen limită pentru depunerea declarațiilor la Fisc

Persoanele cu activități independente, Întreprinderi Individuale, profesii libere – trebuie să depună declarația pentru înscrierea la plata contribuției de asigurări sociale (CAS), până cel târziu pe 1 februarie.

Până în acest an, CAS se putea calcula la o bază opțională, dar care nu putea fi mai mică de 35% din salariul mediu brut. Conform noului Cod Fiscal, din 2016, plata se va face la venitul net efectiv realizat. Din acest motiv, apare obligația de înscriere, prin depunerea, pe parcursul anului, a formularului 600 și, în anul următor, a declarației de venit, scrie Profit.ro.

Nu au această obligație cei care au avut un venit net lunar mai mic de 35% din câștigul salarial mediu brut de 2.681 de lei, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale, respectiv sub 938 de lei. Venitul net este cel rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfășurării activității, exclusiv, cheltuielile reprezentând CAS, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului. Alte categorii exceptate sunt persoanele fizice asigurate în sisteme proprii, de exemplu avocații și pensionarii.

Obligația de depunere a formularul 600 apare pentru cei care au avut venituri mai mari de 938 lei lunar, în 2015, și care vor face plăți anticipate pe parcursul lui 2016 și vor depune declarația de venit 200, în 2017. După emiterea deciziei de impunere, vor achita CAS la venitul net realizat.

Cei care își încep activitatea în 2016 și estimează că vor avea un venit lunar de peste 35% din câștigul salarial mediu brut trebuie să depună declarația 600, în cel mult 30 de zile.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-25

TAGURI: 1 februarie, pfa, declaratiii fisc
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...