2017-01-22 20:31


11 bănci vor să participe la Programul “Prima Casă 4”

 |  16:03
11 bănci vor să participe la Programul “Prima Casă 4”

Unsprezece bănci şi-au arătat intenţia de aparticipa la Programul “Prima Casă 4”, acestea reprezentând 80% din volumulportofoliului de garanţii, a anunţat, vineri, Fondul Naţional de Garantare aCreditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). "Până în prezent 11 bănci, reprezentândpeste 80% din volumul portofoliului de garanţii, şi-au exprimat intenţia de aparticipa la continuarea programului, iar FNGCIMM a finalizat toate procedurileinterne legate de Programul «Prima Casă 4». După publicarea Protocolului înMonitorul Oficial, acesta va putea fi semnat, FNGCIMM fiind capabil să asiguredemararea programului", se arată într-un comunicat al Fondului deGarantare.

FNGCIMM a elaborat şi transmis băncilorpartenere, pe 2 mai,proiectul de protocol-cadru pentru analiză. Pe 9 mai,forma finală a protocolului, conţinând observaţiile băncilor, a fost trimisăMinisterului Finanţelor Publice. "Precizăm faptul că băncile au obligaţiade a-şi actualiza normele interne de creditare şi de a le supunespreaprobare Băncii Naţionale a României, actualizarea normelor fiindlegată de modificările cadrului legal aduse prin OUG 33/2011 şi HG 404/2011,fără a exista implicaţii legate de publicarea Protocolului-cadru, care nupoate completa sau schimba conţinutul actelor normative de nivel superior,menţionate anterior", se precizeazăîn comunicat.

Protocolul trebuie aprobat printr-un Ordincomun al Ministrului Finanţelor Publice şi al Ministrului Economiei, Comerţuluişi Mediului de Afaceri şi publicat în Monitorul Oficial, iar dupăpublicareprotocolul va putea fi semnat de către FNGCIMM cu băncile care şi-au exprimatopţiunea de a intra în program.

Precizările Fondului de Garantare vin în urmadeclaraţiei de joi a preşedintelui CEC Bank şi al Asociaţiei Române a Băncilor,Radu Graţian Gheţea, potrivit căreia comunitatea bancară aşteaptă să primeascăproiectul de convenţie bilaterală de la Fond. Gheţea a mai spus căProgramul“Prima Casă 4” ar putea demara în trei-patru săptămâni.

Premierul Emil Boc estima la începutul luniiaprilie că Programul “Prima Casă 4” demarează după Sărbătorile de Paşti,respectiv după ce vor fi adoptate normele metodologice. Ulterior, Emil Bocmenţiona că Programul “Prima Casă”, în forma în care băncile şi Guvernulpartajează în mod egal garanţiile, va putea intra în aplicare efectivă dupăpublicarea în Monitorul Oficial a normelor metodologice, adoptate de cătreExecutiv în 20 aprilie.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-01-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image