2018-12-19 18:33


2016 lasă mai mulţi bani în buzunarele românilor

 |  21:01
2016 lasă mai mulţi bani în buzunarele românilor

Din punct de vedere financiar, 2016 este un an al schimbărilor pentru toți românii. Guvernul a pregătit mai multe schimbări, încă din cursul anului trecut, cu impact major asupra buzunarului românului. Teoretic, totul ar trebui să fie în bine, însă modificări ar mai putea apărea și în cursul acestui an. Cea mai importantă măsură de relaxare fiscală pentru anul viitor vizează reducerea cotei generale de TVA, de la 24% la 20%, care ar trebui să conducă la scăderea preţurilor cu 3,33%, dacă se transmite integral. Taxa pe valoare adăugată ar urma totodată să scadă de la 1 ianuarie 2017 la 19%. Iar electricitatea și gazele naturale se vor ieftini cu câteva procente. Reduceri de preț se vor aplica și în cazul carburanților, promit companiile petroliere. În plus, de precizat, la începutul verii vor avea loc alegeri locale, iar în luna noiembrie cele parlamentare.

Anul 2016 începe astfel cu scăderea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, cu TVA de 9% pentru apă, atât potabilă cât și de uz industrial și agricol, cu un impozit pe dividende de 5%, în scădere de la 16%, cu un regim diferențiat de impozitare pentru microîntreprinderi, dar și cu impozite mai mari pentru clădiri.

Energie și gaze mai ieftine

Consumatorii casnici plătesc de la 1 ianuarie 2016 cu 3,5% mai puțin la energia electrică, a anunțat președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE). Iar tarifele de distribuție au scăzut cu 12% în medie. Și  gazele naturale se vor ieftini, pentru consumatorii industriali cu 5-6% de la 1 iulie, iar în cazul consumatorilor casnici, evoluţia preţului va depinde de calendarul de liberalizare a preţurilor.

"Tarifele la energia electrică vor scădea de la 1 ianuarie proporţional cu scăderea tarifelor de distribuţie din cadrul preţului final. Tariful de distribuţie va scădea cu un procent între 8 şi 10%, ceea ce va genera în factura finală o scădere de 3-5%. De asemenea, va scădea bonusul de cogenerare cu 4%. Aceste elemente vor aduce o scădere finală a preţului de 5-6%, începând cu 1 ianuarie", declara în luna noiembrie președintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

În prezent, costul unui megawatt, achivalent cu consumul mediu anual al unui apartament, este de aproximativ 400 de lei plus TVA. Populaţia urbană consumă între 2 şi 3 MW pe an, dar în localităţile rurale consumul este mult sub 1 MW anual, chiar şi sub 0,5 MW/an.

TVA redusă la 20%

De la 1 ianuarie, TVA a scăzut de la 24% la 20%, ceea ce ar trebui să ducă la o scădere cu 3,33% a preţurilor. Taxa a scăzut la medicamente, hoteluri, alimente, furnizarea de apă, restaurante şi catering (9%), cinematografe, muzee, livrările de cărţi, manuale, ziare şi reviste, evenimente sportive şi culturale (5%).

Fostul premier Victor Ponta spunea în luna martie a anului trecut că reducerea cotei de standard a TVA la 20% și reducerea TVA la 9% la alimentele de bază conduc la o medie a TVA sub 18%, una dintre cele mai reduse cote ale TVA din statele europene. În opinia lui Ponta, majorarea TVA de la 19 la 24% a fost comisă de "criminali", care apar acum la televizor să explice cum vor reduce această taxă.

Romania avea la acea dată una dintre cele mai ridicate cote standard de TVA din UE, taxa fiind mai mare doar în Croația (25%), Danemarca (25%), Suedia (25%) și Ungaria (27%).

Crește salarul minim

Salariul minim pe economie va creşte la 1.250 de lei, de la 1 mai. Guvernul a decis pe 30 decembrie 2015, în ultima şedinţă a anului trecut, ca salariul minim pe economie să crească la 1.250 de lei începând cu 1 mai 2016, de la 1.050 de lei în prezent, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, precizând că de această majorare vor beneficia peste un milion de români, inclusiv bugetarii. De această majorare a salariului minim pe economie vor beneficia, în total, 1.131.000 de salariaţi, din care peste un milion sunt din sectorul privat. De această creştere vor beneficia şi cei aproximativ 39.000 de bugetari.

Salariul minim pe economie a fost majorat de două ori în anul 2015, la 1 ianuarie, cu 75 de lei, și la 1 iulie, cu alți 75 de lei. În același timp, alocațiile pentru copii au crescut de la 42 de lei la 84 de lei, din luna iunie.

Carburanți mai ieftini

Rompetrol, a doua companie petrolieră de pe piața românească în funcție de numărul de benzinării, a anunțat că va reduce prețul carburanților cu 3,2% la începutul anului, ca urmare a reducerii TVA de la 24% la 20%. De exemplu, Rompetrol Chiajna, una dintre cele 17 stații Rompetrol din zona București — Ilfov, vinde de la 1 ianuarie un litru de benzină cu 4,87 lei (-15 bani), respectiv motorină — 4,55 lei (-14 bani).

În schimb, supraacciza la carburanți, în valoare de 7 eurocenți/litru, rămâne în vigoare încă un an, deși prima variantă a Codului Fiscal prevedea eliminarea ei la 1 ianuarie 2016. Actul normativ prevede dispariția acestei taxe la 1 ianuarie 2017. Taxele, respectiv accizele și TVA, reprezintă mai mult de jumătate din prețul de la pompă al carburanților în România.

Crește punctul de pensie

Valoarea punctului de pensie va crește cu 5%, de la 1 ianuarie, la 871,7 lei, conform prevederilor OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare. În prezent, valoarea punctului de pensie este de 830,2 lei. De asemenea, în anul 2016 pensiile militare de stat se majorează cu 5%.

Tot din 2016, cei care obțin venituri din activități independente vor fi obligați să plătească CAS (contribuția pentru pensie), chiar dacă obțin și venituri de natură salarială. În schimb, pentru aceste venituri crește deducerea de bază de la 20% la 40%. În același timp, persoanele fără venituri vor fi obligate, din 2016, să achite CASS și să depună o declarație fiscală în acest scop la Agenția Națională de Administrare Fiscala.

Impozit mai mic pe dividende

Impozitul pe dividente scade de la 16% la 5% şi se va aplica pentru câştigurile aferente anului 2015.

În cazul impozitării microîntreprinderilor, schimbările presupun majorarea plafonului de încadrare în categoria de ”microîntreprindere”, de la 65.000 euro la 100.000 euro și introducerea unui sistem de cote de impozitare diferențiate în funcție de numărul de salariați, între 1% și 3%. Astfel, impozitul va fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariați, inclusiv, 2% pentru cele cu un salariat și 3% pentru cele care nu au salariați.

Noi impozite pe clădiri

De la 1 ianuarie 2016 a intrat în vigoare noua formulă de impozitare pentru imobile, care duce la creșteri semnificative de taxe, în special pentru firmele mici care au sediul firmei acasă. Astfel, de anul viitor, taxele locale pe clădiri se vor stabili la fel, indiferent de natura juridică a contribuabilului, persoană fizică sau juridică, diferențierea urmând să se realizeze în funcție de destinația clădirii, rezidențială sau comercială. În plus, autoritățile locale vor putea decide aplicarea unei cote de impozitare cuprinse între 0,08% și 0,2% pentru clădirile folosite ca locuință (din baza impozabilă a apartamentului, primăriile având posibilitatea să stabilească cota de impozitare, în acest interval), și între 0,2% și 1,3% pentru cele folosite în activități economice (sedii PFA, sedii firmă, cabinete etc).

Autorităţile locale pot majora cu 500% impozitele pe clădirile şi terenurile neîngrijite. Autorităţile locale vor avea mai multă libertate, astfel că pot creşte impozitele pentru clădirile rezidenţiale, mai ales pentru cele în care se desfăşoară activităţi economice.

Greutăți pentru PFA

Noul Cod Fiscal introduce obligaţii suplimentare şi pentru persoanele fizice autorizate (PFA), care vor achita obligatoriu contribuţia individuală pentru pensie, de 10,5% din venitul net realizat şi plafonată la un nivel anual de maxim cinci salarii medii pe economie, chiar dacă sunt şi salariate la un angajator. Totodată, dacă PFA vrea să beneficieze de pensia întreagă, trebuie să achite şi contribuţia care ar reveni angajatorului, de 15,8%, aplicată la veniturile pe care le obţine din această activitate. În Codul Fiscal aplicat până la finele acestui an, PFA nu avea aceste obligaţii, dacă era şi salariată. Așadar, persoanele fizice autorizate trebuie să achite obligatoriu contribuţia individuală pentru pensie (10,5% din venitul net realizat şi plafonată la un nivel anual de maxim cinci salarii medii pe economie). Dacă vor să beneficieze de pensie întreagă trebuie să achite şi contribuţia care ar reveni angajatorului (15,8%) aplicată la veniturile pe care le obţine din această activitate.

RCA mai scumpă

Asigurările auto obligatorii se vor majora, însă nu cu mai mult de 50% faţă de valoarea din 2015. Românii vor plăti astfel mai mult în 2016 pentru asigurările auto obligatorii, în principal fiind cazul transportatorilor rutieri, care au demarat ample proteste la nivel naţional în cursul lunii decembrie şi au cerut autorităţilor să intervină pentru rezolvarea problemei. Transportatorii au susţinut că preţul poliţelor RCA ar fi putut creşte cu până la 400%.

Pentru a tempera aceste majorări, reprezentanţii transportatorilor, ai companiilor de asigurări şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară au încheiat, la finele lunii, un protocol care limitează creşterea RCA la 50% faţă de nivelul din iunie anul acesta.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-03

TAGURI: taxe, finante, buget, ieftiniri, energie, gaze, rca, tva
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...