2017-01-18 20:52

ECONOMIE


33.000 de locuinţe sub ameninţarea apelor

 |  21:00

Topirea zăpezii ar putea afecta aproape 33.000 de locuinţe, este concluzia la care au ajuns asigurătorii în urma analizelor pe care le-au făcut. Valoarea de despăgubire la care au ajuns aceştia nu este foarte mare, puţin peste 26 milioane de euro, dar efectul asupra populaţiei este devastator. Asigurătorii scapă de posibile plăţi exorbitante pentru că oamenii nu şi-au asigurat casele, chiar dacă este obligatoriu.

Temperaturile în creştere urmate de topirea bruscă a zăpezii ar putea provoca peste 32.800 de daune la nivelul portofoliului de poliţe emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), a căror valoare se va ridica la 115 milioane lei, aproximativ 26,4 milioane de euro, potrivit datelor companiei. „Estimările PAID au fost structurate pe zona urbană şi pe cea rurală, şi pe poliţele încheiate pentru locuinţe de tip A şi de tip B”, a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea, într-o conferinţă, precizează Mediafax. Locuinţa de tip A este din cărămidă şi beton, pe când cea de tip B este din paiantă sau chirpici, care „se dizolvă” în caz de inundaţii.

Cifre pentru judeţele oropsite

PAID a realizat scenarii separat pentru judeţele din sud-estul ţării, cu expunere majoră la riscul de inundaţii ca urmare a topirii zăpezii, şi restul judeţelor. În zona 1, cu expunere mare la riscul de inundaţii au fost incluse 13 judeţe, şi anume Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea şi Vrancea.

Potrivit lui Bulugea, numărul total de daune posibil a se produce la locuinţele de tip A din mediul rural este de 695, cu o valoare estimată la 2,43 milioane de lei. Pentru locuinţele de tip B, PAID a calculat 17.032 de daune posibile, a căror valoare s-ar putea ridica la 59,61 milioane de lei.

În aceleaşi 13 judeţe cu risc ridicat în ceea ce priveşte inundaţiile, dar pe zona urbană, calculele Pool-ului au arătat că s-ar putea produce 1.223 de daune la locuinţe de tip A din mediul urban, a căror valoare s-ar putea apropia de 4,3 milioane de lei. Pentru locuinţele de tip B, modelarea riscului de inundaţii arată că s-ar putea produce 1.586 de daune, cu o valoare estimată de 5,55 milioane de lei.

Inundaţii şi nu prea

Pentru restul judeţelor, estimările de daune se ridică la aproximativ 7.900 evenimente posibile, cu o valoare probabilă de 27,5 milioane de lei, în mediul rural, pentru ca la oraş cifrele să indice 4.400 de daune posibile, în sumă de peste 15 milioane lei.

Potrivit datelor PAID, compania gestionează puţin peste 504.000 de poliţe care acoperă riscurile de inundaţii, cutremur şi alunecări de teren. Legislaţia impune proprietarilor de imobile încheierea unei poliţe de asigurare, prima fiind diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă (A sau B), de 10 sau 20 de euro pe an. Valoarea asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro. Fondul naţional locativ numără 8,39 milioane de locuinţe. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-06-29

TAGURI: PAID, Marius_Bulugea, inundatii, asigurari, locuinteComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image