2017-01-20 22:17

ECONOMIE


91 de bănci europene, supuse la teste de stress. Instituţiile de credit din România ar trece cu brio “examenele”

 |  16:59
91 de bănci europene, supuse la teste de stress. Instituţiile de credit din România ar trece cu brio “examenele”

Rezultatele testelorde stres derulate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) în rândul a 91 debănci europene vor avea probabil un impact limitat asupra ratingurilor, însă ar trebui să aibă o serie de efecte pozitiveasupra instituţiilor de creditare, a anunţat ieri agenţia de evaluarefinanciară Moody's Investors Service. Analiştii sunt de părere că băncileromâneşti ar putea trece aceste teste, dar în acelaşi timp admit că nişte cifrenu pot cuantifica încrederea actualilor sau potenţialilor clienţi.Agenţia Moody's Investors Service estimează că rezultatele testelor de stres vorarăta cel mai probabil “slăbiciunea” care este deja inclusă în ratingurileatribuite de Moody's. Din cele 91 de bănci care participă la testele efectuatede Autoritatea Bancară Europeană în 2011, Moody's crede că 26 din băncilecărora le atribuie rating se confruntă cu un risc crescând de a avea nevoie desprijin extern. Agenţia apreciază că băncile care nu vor trece testele de stresvor fi din rândul celor care au ratinguri mai scăzute sau care nu beneficiazăde calificative. Printre rezultatele pozitive ale testelor de stres, considerăMoody's, se află faptul că unele bănci deja şi-au majorat capitalul şi s-aîmbunătăţit transparenţa referitoare la expunerea băncilor la datoriilesuverane.

Lunatrecută, surse bancare au afirmat pentru Reuters că una din şase bănci ar puteasă nu treacă testele de stres, iar oficialii se luptă să stabilească un pragpentru cele cu probleme. Rezultatul, care se speră că va convinge investitoriică băncile din UE nu mai au probleme financiare, va adăuga presiuni asuprastatelor care ezită să-şi sprijine băncile dacă acestea nu reuşesc să obţinăsingure bani. În total, vor fi testate 65% din activele bancare din UniuneaEuropeană.

Surseledin zonaeurosusţin că Autoritatea Bancară Europeană urmează să anunţeîn următoarele câteva săptămâni că 10-15băncinu vor trece testelede stres.

Şerbănescu: „Dacă ieşi bine, nu înseamnă neapărat că eşti bun”

Contactatde ziarul “Puterea”, analistul economic Ilie Şerbănescu s-a declarat sceptic înprivinţa relevanţei acestor teste de stres. „În asemenea teste se urmărescnişte criterii. Nu întodeanua dacă treci aceste teste înseamnă că eşti şi bun.Nişte cifre nu pot să pondereze încrederea în banca respectivă”, a declaratŞerbănescu. Acesta apreciază că, graţie cerinţelor BNR, băncile din România auindici de solvabilitate ridicaţi şi că, în cazul unor posibile teste, acestea le-artrece. „Din câte ştiu eu, graţie BNR-ului, băncile au rezerve adecvate, auindicii de solvabilitate ridicaţi, deci, teoretic, ar trece unele posibileteste de stres. Dar, din nou, asta nu corelează cu încrederea populaţiei înbancă. O bancă grecească de exemplu ar putea ieşi bine la un test de stres, darnu cred că lumea va apela la ea, pe fondul întâmplărilor din ţara mamă. Aiciintervine şi credibilitatea băncilor. O bancă din Elveţia ar putea să aibă unindice mai mic, dar lumea tot va apela la ea. Practic, aceste teste aurelevanţă doar pentru lumea bancară. Omul va acţiona tot cum va vrea sau cum vasimţi”, ne-a declarat analistul.

Blănculescu: “Trebuiaufăcute teste şi pentru Bac”

Înopinia analistului financiar Ionel Blănculescu, ”aceste teste de stres suntconcepute ca un sistem de avertizare timpurie. Ele verifică acel indicator desolvabilitate şi stabilesc dacă acesta se află în limite normale. Practic,banca, pentru a fi solvabilă, trebuie sa aibă un echilibru între pasive şiactive. Mai exact, trebuie să dispună de lichidităţile necesare pentru arambursa depozitele pe care oamenii le-au făcut la banca respectivă”, a afimatanalistul, pentru ziarul “Puterea”. În opinia sa, testele de stres nu au uncaracter final, ele fiind menite să descopere neajunsurile din timp. ”Testul destres are rolul de a atenţiona băncile în privinţa viitoarelor probleme. Dacă obancă iese negativ la un test, ea va avea timp să atenţioneze acţionariatul căva fi nevoie de o majorare de capital, pentru a evita posibile probleme”, aspus Blănculescu. Acesta compară situaţia curentă a băncilor cu cea de laexamenul de bacalaureat, menţionând că ar fi trebuit să facă şi acolo teste destres.” Trebuia făcută o analizătimpurie şi la Bac. Dacă s-ar fi făcut aşa ceva acum 8-9 luni s-ar fi văzut orică nivelul de învăţătură al elevilor era mai scăzut, ori că montarea camerelorîn unele licee şi nu în altele nu ar ajuta şi nu s-ar fi ajuns în aceastăsituaţie. Asta fac testele de stres. Descoperă neajunsurile destul de devremepentru a se lua măsuri”, a declarat Blănculescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image