2017-01-19 10:56

ECONOMIE


Acţiunile statului la EximBank, administrate de MFP

 |  18:35
Acţiunile statului la EximBank, administrate de MFP

Senatul a adoptat miercuri OUG 83/2011 prin care acţiunile deţinute de stat la EximBank trec din administrarea AVAS în cea a Ministerului de Finanţe, iar sumele ce reprezintă dividendele ce revin statului pentru anii 2008-2010, dar neîncasate până în prezent, sunt repartizate la buget.

Până la emiterea OUG, 95% din capitalul EximBank aparţineau statului român şi erau administrate de AVAS. În expunerea de motive, Guvernul spune că „problemele cu care se confruntă AVAS impun stabilirea unei alte instituţii publice care să gestioneze acţiunile statului”, iar aceasta va fi Ministerul de Finanţe.

Cât priveşte transferarea sumelor ce reprezintă dividende ale statului către buget, Executivul menţionează că are nevoie de aceşti bani pentru investiţii. „Cerinţele investiţionale la nivel naţional şi imperativul continuării creşterii economice impun identificarea unor noi surse de finanţare. În acest sens, se impune ca statul să beneficieze şi să utilizeze toate sursele de finanţare de care dispune, inclusiv profitul obţinut de una din cele două bănci la care statul deţine capitalul majoritar, în speţă EximBank. (...) Neadoptarea măsurilor propuse ar afecta grav programul naţional de investiţii şi obiectivele privind crearea de locuri de muncă”, spune Guvernul. Din datele contabile ale EximBank, profitul nerepartizat până în prezent este următorul: pentru anul 2008 - 52.980.000 milioane de lei, pentru anul 2009 - 80.068.776 de lei, pentru anul 2010 - 49.260.234 de lei, în total 182.309.010 lei. De menţionat că nu toţi aceşti bani merg către bugetul de stat, ci, potrivit reprezentantului Guvernului prezent la dezbateri, astfel: 50% se duc către buget, 40% rămân la bancă pentru dezvoltare, iar 10% se repartizează către salariaţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

CITITOR
09 Noi 2011

Motivele sunt probabil ce le expuse, dar cred ca tr ebuie sa ne intrebam daca nu mai sunt si altele. S pre exemplu: - AVAS nu ma i obtine venituri care sa asigure plata debitelor foarte mari pe care le in registreaza, situatie in care actiunile detinute ( administrate ???) de AVAS pot reprezenta bunuri ur maribile pentru creditori ; - AVAS nu va mai putea sa-si numeasca reprezenta nti in consiliul de admin istratie al EximBank si n ici in consiliul intermin isterial de la respectiva banca, functii remunerat e lunar cu sume de ordinu l miilor de euro.

Adauga un comentariu

Random image