2017-01-23 06:33


Acuze pentru bugetul pe 2012

 |  21:00
Acuze pentru bugetul pe 2012

Comisiile de specialitate au dezbătut, ieri, în Parlament bugetele a doar câteva ministere pentru anul viitor: cel al Dezvoltării şi Turismului, Sănătăţii, Economiei, Mediului, Comunicaţiilor şi Agriculturii. Opoziţia a anunţat că a depus peste 8.000 de amendamente la proiectul legii bugetului de stat pe 2012. În replică, ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu, a precizat că aplicarea măsurilor propuse de USL ar conduce la reduceri de pensii şi închiderea unor spitale şi primării sau la nerespectarea legislaţiei europene privind deficitul bugetar excesiv.

Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, ieri, că propunerile USL pentru bugetul pe 2012 ar avea un impact asupra deficitului bugetar de 3,8% din PIB. Astfel, propunerea de reducere cu 5 puncte procentuale a CAS ar diminua veniturile bugetare cu 6,1 miliarde lei. „Bugetul asigurărilor sociale nu se finanţează în totalitate din CAS şi trebuie un transfer de la bugetul de stat de 13,1 miliarde de lei”, a spus Ialomiţianu, care a adăugat că reducerea CAS ar influenţa deficitul bugetar cu 1,1% din PIB, iar transferul de la bugetul de stat ar trebui să crească la peste 19 miliarde de lei.

Pentru încadrarea într-un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB, propunerea USL ar însemna ca pensiile pe 2012 să scadă cu 13%, a spus ministrul finanţelor.

De asemenea, reducerea TVA cu un punct procentual şi scăderea TVA de la 24 la 9% pentru produsele agricole ar avea un impact asupra bugetului de 11,7 miliarde de lei şi ar creşte deficitul cu 2,01% din PIB.

„Dacă USL nu doreşte respectarea legislaţiei europene, atunci reducerea TVA ar pune în pericol o serie de cheltuieli la nivel local, care sunt finanţate din TVA prin sume defalcate - salariile profesorilor şi sistemul de asistenţă socială. Înseamnă că USL doreşte reducerea salariilor profesorilor şi a cheltuielilor cu funcţionarea şcolilor. Ar însemna să închidem primării, şcoli şi să nu plătim salariile profesorilor”, a avertizat Iolomiţianu.

Ministrul a criticat şi propunerea USL de reducere cu 50% a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, care ar duce la închideri de spitale şi primării.

În ceea ce priveşte propunerea de îngheţare a contribuţiei la sistemul de pensii private obligatorii, Ialomiţianu a spus că USL doreşte „naţionalizarea sistemului de pensii private”. „Măsurile propuse de USL nu le găsim la nici un guvern, nici de stânga, nici de dreapta, nici la un guvern socialist”, a apreciat oficialul MFP, care a adăugat că se solicită practic scăderea veniturilor bugetare în paralel cu creşterea cheltuielilor, închiderea spitalelor şi a primăriilor sau un deficit excesiv, greu de finanţat. Acesta a afirmat că autorităţile române au luat măsuri dure, dar corecte, pentru ca ţara să nu intre în colaps, iar acum multe state europene sunt nevoite să ia măsurile pe care România le-a luat în 2010.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-09-20

TAGURI: Ialomiţianu, buget 2012, Parlament dezbateri buget, USL buget 2012Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image