2017-01-22 16:13

ECONOMIE


Adio creşteri de pensii şi salarii în 2012!

 |  21:00
Adio creşteri de pensii şi salarii în 2012!

Previziunile analiştilor economici privind imposibilitatea creşterii salariilor şi pensiilor în 2012 s-a adeverit. Preşedintele Traian Băsescu a afirmat ieri că respectarea obligaţiei asumate de a reduce deficitul bugetar la 3% din PIB nu poate fi îndeplinită dacă anul viitor pensiile vor fi indexate, iar salariile bugetarilor vor reveni la nivelul din 2010.

Şeful statului consideră că Executivul trebuie să respecte în 2012 ţintele din programul cu FMI, în pofida tentaţiilor populiste dintr-un an electoral. „Guvernul se poate decredibiliza şi ăsta ar fi şocul pe care România poate să-l primească, prin neîndeplinirea obligaţiilor asumate. O eventuală abandonare a programului ar fi pentru România mult mai rea decât revenirea la recesiune”, a declarat Băsescu, la PRO TV.

Acesta consideră inoportune măsuri precum revenirea salarizării bugetarilor în 2012 la nivelul anterior scăderii din 2010 sau indexarea pensiilor. „Cred că toţi sunt conştienţi că nu ai cum să mergi cu indexări la pensii când ai un deficit de 3,6 miliarde de euro, că nu ai cum să mergi cu revenirea integrală la salariile din 2010 când încă ai un excendent de vreo 200.000 de salariaţi, nu ai cum să mergi cu creşterea ajutoarelor sociale, dimpotrivă, trebuie o diminuare radicală a lor, pentru că şi aceşti bani îi împrumutăm. La anul, avem obligaţia asumată prin Tratatul de Aderare la UE să avem deficit de 3% pe ESA, adică 2,7% pe cash din PIB. Cele trei procente pe ESA înseamnă 3,9 miliarde de euro să spunem, iar noi doar la fondul de pensii avem 3,6 miliarde”, a afirmat Traian Băsescu.

Un argument suplimentar invocat de către şeful statului pentru menţinerea unor politici economice şi sociale prudente este riscul unei recrudescenţe a crizei pe plan internaţional. „Cer Parlamentului şi Guvernului să menţină cea mai sigură centură de siguranţă pentru un impact diminuat dacă se va reintra în recesiune şi această menţinere a centurii de siguranţă înseamnă respectarea acordului pe care îl avem cu FMI, UE şi Banca Mondială”, a mai spus Băsescu.

Preşedintele Consiliului Fiscal şi economist-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, a declarat, recent, pentru ziarul „Puterea”, că o creştere a pensiilor în 2012 nu ar fi sustenabilă. Mai mult, acesta a menţionat că România are nevoie de o strategie pe termen mediu şi lung pentru a reechilibra fondurile de asigurări sociale. De asemenea, Dumitru a avertizat că nu se poate continua la nesfârşit cu împrumuturile şi, implicit, îndatorarea ţării pentru a se plăti cheltuielile sociale.

Pensionari: Băsescu vrea să scape ţara de bătrâni

Preşedintele Federaţiei Unirea a pensionarilor din România, Dumitru Cojanu, ne-a declarat că, în opinia sa, preşedintele Băsescu vrea să „scape” ţara de bătrâni. „Trebuie să afirm că organizaţia noastră protestează faţă de afirmaţia domnului Băsescu şi ţinem să-i amintim că pensiile sunt îngheţate din 2009. Domnul preşedinte ar trebui să se gândească la ce a zis în 2004, când afirma că întreţinerea locuinţei este jumătate din pensie. Acum, în 2011, foarte multe pensii au ajuns să fie mai mici decât cheltuielile cu întreţinerea. De asemenea, considerăm că, prin declaraţia de astăzi, domnul preşedinte nu face altceva decât să confime declaraţia unui membru al Guvernului, cum că ar vrea ca România să rămână fără bătrâni. Guvernul nu face nimic pentru colectarea totală a contribuţiilor la bugetul de asigurări sociale. La sfârşitul lui 2010, 483 de mari contribuabili aveau mari datorii la bugetul de asigurări sociale, iar dintre aceştia, 80% nu numai că nu îşi plăteau contribuţiile, dar le şi opreau pe cele ale angajaţilor”, ne-a declarat Cojanu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-08-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image