2017-01-22 18:16


Adrian Vasilescu (BNR): „Băncile greceşti nu îşi vor sabota filialele din România”

 |  17:43
Adrian Vasilescu (BNR):  „Băncile greceşti nu îşi vor sabota filialele din România”

Consilierul guvernatorului BNR, AdrianVasilescu, a declarat că băncile din Grecia nu vor retrage finanţarea acordatăfilialelor din România, o astfel de măsură echivalând cu sabotarea acestora."Nu vor face greşeala să îşi saboteze vacile grase de aici. Ar însemna săia o decizie aiurea. Au sursă aici de venit, de stabilitate", a spusVasilescu. Acesta a declarat că orice se poate în lume, inclusiv o reducere aexpunerii pe România a băncilor greceşti. Decizia însănu ar avea unimpact prea mare, pentru că Banca Naţională va găsi modalităţi de reglementarea lucrurilor. "Nu le va cere ce am citit undeva, să îşi vândă sediile sausă le dea Băncii Naţionale", a mai spus Vasilescu, citat de NewsIn.

Consilierul guvernatorului a declarat că nuavem încheiat un acord cu băncile greceşti, de menţinere a expunerii peRomânia, dar că au ele un acord cu ele însele, de eficienţă. "Nu avembănci greceşti în România. Avem bănci româneşti cu capital grecesc în România.Este cu totul altceva. Aceste bănci sunt supravegheate de Banca Naţională, suntreglementate de Banca Naţională şi este oiluzie ceea ce se scrieprinziare că, la un moment dat, ajungând la înghesuială, băncile-mamă dinGrecia ar putea să-şi retragă banii. Păi ei au trimis bani aici şi baniisuntîn credite.Au trimis bani în România, băncile au dat credite,cum săîi tragă înapoi?", a spusVasilescu.

Isărescua intuit criza încă din anul 2000

Potrivit lui Adrian Vasilescu, guvernatorulBNR, Mugur Isărescu, a avut o intuiţie a crizei încă din 2000, când i-a spuspreşedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi, că vor urma şapte ani buni şiapoi şapte ani răi. "Eu cred că guvernatorula anticipat criza în2000, când a discutat cu Prodi şi a fost întrebat de ce insistă să intrămînUE la 1 ianuarie 2007,pentru că nu suntem pregătiţi.Nuvreau să insinuez că a avut o anticipaţie, dar o intuiţie tot a avut şiazis: domnule,insist pentru că şapte este o cifră biblică. “Cum?”,a întrebat Prodi. Iar guvernatorul i-a spus că este povestea cu cele şapte vacigrase şi cele şapte vaci slabe. Vor fi şapte ani buni , iar după aceea vor fişapte ani răi", a spus Vasilescu. Acestaa declarat că noţiunile decriză şi recesiune sunt diferite, darlegate, între criză şirecesiunefiind o relaţie ca între parte şi întreg.Partea esterecesiunea şi criza este întregul, a explicat consilierul guvernatorului BNR.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-05-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image