2017-01-17 15:04

ECONOMIE


Adrian Vasilescu: ‘’România are şanse la zona euro în 2015, dacă se renunţă la discursurile populiste’’

 |  17:59
Adrian Vasilescu: ‘’România are şanse la zona euro în 2015, dacă se renunţă la discursurile populiste’’

Consilierulguvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat, joi, că dacă se va renunţa,în campania electorală din 2012, la “discursurile populiste” şi se va puneaccent pe aderarea României la zona euro, există şanse de atingere a acestei ţinteîn 2015. ”Dacă societatea îşi asumă această ţintă -euro în 2015 -şise va reuşi în 2012, în timpul campaniei electorale, anunţată ca fiind foartedură, să scăpăm de discursurile populiste şi să racordăm campania la euro, atunciRomânia are o şansă. Dacă nu, discutăm în 2013 de şansele la euro”, a explicatVasilescu, citat de NewsIn. Acesta a mai spus că, dacă în 2010 nu ar fi fostmajorată TVA, ci s-ar fi luat alte măsuri, România ar fi avut şanse să iasă dinrecesiune în 2010, deoarece “inflaţia, aşa cum mergea, era într-un coridor careajuta la ieşirea din recesiune”.

Consilierulguvernatorului BNR a apreciat că inflaţia este un pericol pentru creşterea economică.“Pericliteazăinflaţia creşterea economică? Ei bine, da. În generaleste un pericol, darla noi, în vremea crizei, este un foarte mare pericol. (...) BNR nu îşi propunesă modifice ţinta de inflaţie, pentru că este un reper pentru societate şiarată ce se întâmplă în societate. Dacă nu sunt respectate corelaţiile, nu seatinge inflaţia. BNR nu ratează ţinta de inflaţie”, a mai spus Vasilescu.

Laînceputul lunii mai, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în urcareprognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, la 5,1%, în condiţiile în careanterior estima un nivel al ratei inflaţiei de 3,6%. Decizia privindînfiinţarea Comitetului interministerial pentru trecerea la euro, al căruipreşedinte este premierul Emil Boc, iar vicepreşedinte guvernatorul BNR, MugurIsărescu, a fost publicată marţi, 10 mai, în Monitorul Oficial, urmând a intraîn vigoare de la această dată. Comitetul are în componenţă 14 membri. Aceştiasunt vicepremierul, ministrul finanţelor publice, ministrul economiei,comerţului şi mediului de afaceri, ministrul muncii, familiei şi protecţieisociale, ministrul administraţiei şi internelor, ministrul educaţiei,cercetării, tineretului şi sportului, ministrul afacerilor externe, ministruljustiţiei, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, preşedinteleInstitutului Naţional de Statistică, preşedintele Comisiei Naţionale dePrognoză, un reprezentant al aparatului propriu de lucru al primului-ministru.Totodată, doi dintre membri nu au drept de vot, aceştia fiind reprezentantulconfederaţiilor patronale reprezentative la nivel naţional, precum şi unreprezentant al confederaţiilor sindicale reprezentative la nivel naţional.

PremierulEmil Boc declara la sfârşitul lunii aprilie că România îşi menţine obiectivulde aderare în 2015 la moneda euro şi anunţa înfiinţarea unui comitetinterministerial care să monitorizeze îndeplinirea condiţiilor pentru trecereala moneda europeană.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-12-25Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image