2017-01-18 16:56

ECONOMIE


Aeroportul Timişoara a dat în judecată Wizz Air

 |  21:00
Aeroportul Timişoara a dat în judecată Wizz Air

Deşi Tribunalul Timiş a decis, la sfârşitul lunii august, că sprijinul acordat de Aeroportul Timişoara operatorului aerian Wizz Air este ajutor de stat şi solicită anularea acestuia, ministrul trasporturilor, Anca Boagiu, nu va putea “tăia capete”din conducerea aerogării din Timişoara. După ce a decis neplata unor taxe de aeroport în valoare de 2,6 milioane de euro de către Wizz Air, Aeroportul Timişoara a dat în judecată operatorul aerian pentru recuperarea ajutorului de stat.

Surse guvernamentale ne-au declarat că directorul general al Aeroportului Timişoara, Cornel Mircea Sămărtinean, nu va fi schimbat de conducerea Ministerului Transporturilor, “deoarece are o susţinere foarte puternică din partea conducerii PDL Timiş. Aceastaîn pofida faptului că ministrul transporturilor, Anca Boagiu, s-a “lăudat” la sfârşitul lunii mai că susţine ancheta Comisiei Europene (CE) şi preciza că va schimba conducerea Aeroportului Timişoara dacă se va dovedi că aceasta a acordat ajutoare de stat pentru Wizz Air. “Cornel Mircea Sămărtinean are tot PDL-ul Timiş în spate. În plus, Sămărtinean nu a semnat contractul prin care operatorul aerian Wizz Air a beneficiat de ajutor de stat, ciDaniel Idolu, fost şef al Aeroportului Timişoara. În prezent, CE consideră că aceste tarife preferenţiale reprezintă ajutor de stat. Conducerea Aeroportului Timişoara este obligată să ia toate măsurile pentru recuperarea prejudiciului în valoare de aproximativ 2,6 milioane de euro”, ne-au declarat sursele citate.

Instanţa din Timiş cere anularea ajutorului de stat

La sfârşitul lunii august, Tribunalul Timiş a decis că sprijinul acordat de Aeroportul Timişoara operatorului aerian Wizz Air este ajutor de stat şi solicită anularea acestuia. “Discounturile oferite Wizz Air, de până la 85% din tarifele practicate, constituie un avantaj de natură economică atribuibil Statului Român, în calitate de acţionar majoritar (cu 80%) al aeroportului, iar acordarea discountului nu poate fi justificată din punct de vedere economic. Totodată, beneficiarul discounturilor, Wizz Air, plăteşte o sumă neglijabilă pentru taxele de aeroport, care nu este suficientă nici măcar să acopere cheltuielile generate de operarea pe aeroport. Prin urmare, un investitor privat, acţionând în condiţii economice identice, nu ar fi acordat un asemenea discount”, se arată în decizia Tribunalului Timişoara, citată de Agerpres.

Tribunalul mai arată că măsura este selectivă întrucât singurul beneficiar al acestor discounturi este Wizz Air, iar în această situaţie se instituie o discriminare evidentă între transportatorii aerieni care folosesc aeronave mai mici şi Wizz Air, întrucât cei dintâi nu ar putea beneficia de acest discount nici dacă ar transporta un număr mai mare de pasageri ori dacă ar avea un număr mai mare de aterizări/decolări decât Wizz Air.

Wizz Air:Ne aşteptăm ca decizia să fie schimbată la apel

„Suntem la curent cu acest caz, deşi nu suntem direct implicaţi. Ne aşteptăm ca această decizie să fie schimbată la apel, întrucât  ne păstrăm convingerea că relaţia de afaceri cu aeroportul din Timişoara este justificabilă atât din punct de vedere legal, cât şi din perspectiva comercială. Considerăm că această colaborare reprezintă o situaţie avantajoasă pentru părţile implicate şi aduce beneficii substanţiale călătorilor”, ne-a declarat Balazs Varro, corporate communication manager Wizz Air.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-08-29

TAGURI: Tribunal, Timis, Wizz Air, Anca Boagiu, Timisoara, aeroportComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image