2017-01-17 19:20

ECONOMIE


Afacerea eoliană produce milioane de euro

 |  21:00
Afacerea eoliană produce milioane de euro

Subvenţiile date producţiei de energie electrică din surse regenerabile au dus la producţii semnificative în 2011. Pe de altă parte, şi încasările acestor producători sunt demne de luat în seamă, având în vedere că plăţile au ajuns la mai mult de 95 milioane de euro. Este de aşteptat ca factura la energie electrică să crească în perioada următoare, ca urmare a dezvoltării producţiei de energie regenerabilă, recompensată cu certificate verzi.

Producţia de energie electrică din surse regenerabile a fost de 1,5 milioane MWh, în 2011, se arată în statisticile Transelectrica. Pentru această cantitate de curent, au fost emise 1,73 milioane de certificate verzi, din care 1,3 milioane de certificate sunt aferente producţiei de energie eoliană, 187.000 de certificate au ajuns la deţinătorii de microhidrocentrale, iar 210.000 de certificate au fost destinate producţiei de enegie din biomasă. Energia fotovoltaică a beneficiat doar de 1.800 de certificate, pentru că panourile solare sunt şi cele mai pretenţioase.

Cele mai multe certificate verzi le-a primit firma CEZ, care, pentru cele peste 720.000 de certificate, a încasat aproape 40 milioane de euro. Pe locul doi este Energias de Portugal (EDP), prin cele două companii EDP şi Cernavodă Power, în total peste 280.000 de certificate, adică aproape 16 milioane de euro. Şi ENEL a primit 103.000 certificate, ce valorează 5,5 milioane de euro.

Potenţial triplu în 2012

Potenţialul financiar al energiei din surse regenerabile este extrem de mare, pentru că, în acest an, 12% din totalul producţiei de curent electric trebuie să fie verde. Tot pentru acest an, numai investiţiile în eoliene vor duce la dublarea capacităţii de producţie, de la 1.000 MW, la 2.000MW.

Pentru 2012, se preconizează ca numărul certificatelor verzi să ajungă la peste 5,5 milioane, de trei ori mai mult decât în contul anului 2011. Piaţa va ajunge la valoarea de peste 300 de milioane de euro, având în vedere preţul maxim de 55 de euro pe fiecare certificat, la care se adaugă valoarea inflaţiei din zona euro. Această sumă trebuie să ajungă la producătorii de energie verde.

Creşte preţul la curent

Investiţiile în instalaţiile de producere a energiei electrice din surse regenerabile au mare succes în România ca urmare a sistemului de subvenţionare aplicat, considerat, la un moment dat, chiar excesiv. Un certificat verde se emite de către Transelectrica după producerea şi livrarea în sistemul energetic naţional sau direct unui consumator a unui MWh de energie regenerabilă.

Preţul certificatelor este transferat până la consumatorul final; astfel, factura plătită de consumatorii casnici a crescut, la sfârşitul anului trecut, cu aproximativ 2,5%. Până acum nu s-au făcut calculele pentru următoarea perioadă pentru care trebuie să se plătească certificatele verzi, dar, având în vedere producţia actuală, plus investiţiile preconizate, este de aşteptat a preţul energiei la consumatorul final să mai crească, cel puţin din cauza certificatelor verzi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-29

TAGURI: certificate_verzi, Transelectrica, energie_electrica, regenerabile, pretComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

HANIBAL
16 Feb 2012

Alta smecherie pentru lua t banii oamenlior cu japc a !GREATA,cica CEZ(de alt fel firma de stat-da,stat ul CEH) este pe primul lo c!Dar cum merge livrarea cu energie la prapaditii de la tara si din micile orase i-a intrebat cineva ?Va spun eu:nimeni,daca s e intrerupe energia la ta ra azi,e clar ca maine se remediaza!Basca ca vin s i tot fac intervenii,opre sc energia si o dau cand au pofta!Ca doar suntem i n capitalism,fiecare face ce vrea si in primul ran d" MARII" investitori!Hal al tara!Poate va aplecati si asupra acestor proble me,iesiti din Bucuresti s i mergeti in Romania REAL A!

Adauga un comentariu

Random image