2017-01-22 01:45

ECONOMIE


AGROSTAR cere demisia ministrului agriculturii

 |  17:34
AGROSTAR cere demisia ministrului agriculturii

Federaţia AGROSTAR îi cere ministruluiValeriu Tabără să plece de la conducerea Ministerului Agriculturii şiDezvoltării Rurale (MADR) dacă nu poate să facă nimic pentru agricultori,rămânerea acestuia la conducerea instituţiei însemnând, potrivit federaţiei,falimentul agriculturii româneşti.

„Toate intervenţiile publice ale domnuluiministru Tabără se rezumă la faptul că ministerul nu poate să facă nimic. Dacănu poate să facă nimic, să plece acasă domnul Tabără. România are nevoie de unministru al agriculturii care să se implice şi să ajute la valorificarea potenţialuluipe care ţara noastră îl are. Ce ne lipseşte la ora actuală sunt tocmaipoliticile pe care trebuie să le facă ministerul condus de domnul Tabără.Domnul Tabără tot declară că are ca prioritate echilibrarea balanţeicomerciale, dar nu spune că exportăm materii prime la preţuri mici şi importămproduse finite scumpe şi că piaţa este dominată de produse din import”, declarăpreşedintele AGROSTAR, Niculae Ştefan.

Federaţia AGROSTAR îitransmite,printr-un comunicat,ministrului agriculturii, că instituţia pe care oconduce se ocupă de politici agricole şi poate crea cadrul legal pentru funcţionareaorganizaţiilor de profil. De asemenea, poate interveni pentrusimplificarea procedurilor de recunoaştere şi funcţionare a organizaţiilor şigrupurilor de producători, iar la ora actuală o singură organizaţieinterprofesională este recunoscută.

În cazul grupurilor de producători, MADRpoate stimula consolidarea acestora printr-un buget multianual care să cuprindăprograme de investiţii pentru grupurile de producători (colectare, sortare,condiţionare etc.), susţine AGROSTAR.

Federaţia mai arată că MADR poate săsimplifice legislaţia pentru grupurile de producători, în prezent perioada deevaluare şi aprobare durând circa cinci luni.

"Poate că domnul ministru Tabără nu ştie,dar Ministerul Agriculturii poate să dea ajutoare de stat pentru dezvoltarea pieţelor.Îl informăm pe domnul ministru că în anul 2008 suprafaţa irigată era de 470.000ha, în 2009 a fost de 600.000 ha, iar în 2010 a fost de doar 70.000 ha, pentrucă Ministerul Agriculturii trebuie să se implice în reducerea costurilor cuenergia pentru această activitate, lucru care nu s-a întâmplat. Din cauzacosturilor mari cu energia electrică nu putem să facem nici investiţii dinfonduri europene în sistemul de irigaţii", declară reprezentanţiiAGROSTAR.

Aceştia afirmă că, în timp ce România a ajunsdependentă de soiurile şi materialul biologic din import, institutele decercetare autohtone sunt total dezorganizate, iar cei care lucrează aici"se zbat într-o sărăcie cruntă", cu salarii cuprinse între 500 şi 1.000de lei.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image