2017-01-22 20:31


Agrostar: Produsele alimentare se vor scumpi cu 3-5% în perioada următoare

 |  15:59
Agrostar: Produsele alimentare se vor scumpi cu 3-5% în perioada următoare
Produselealimentaresevor scumpi cu 3-5% în perioada următoare din cauza condiţiilor meteonefavorabile şi a contextului internaţional, au anunţat, la un seminar,reprezentanţii federaţiei Agrostar.

Agrostarpune viitoarele majorări de preţuri şi pe seama lipsei unei "strategiicoerente" a Ministerului Agriculturii şi cere demisia ministrului ValeriuTabără.

"Ministrulagriculturii nu poate să intervinădirectîn reglarea preţurilor, darpoate să o facă prin politici sectoriale, ceea ce lipseşte cu desăvârşire laora actuală. Pot fi luate măsuri de stimulare a investiţiilor şi de creştere agradului de absorbţie a fondurilor europene", susţine Niculae Ştefan,preşedintele Agrostar.

Elconsideră că lipsa unei strategii agricole duce la agravarea situaţieifermierilor şi la împovărarea românilor cu preţuri greu de suportat laalimente.

"Înviitor, lupta pentru resursele de hrană ale planetei se va ascuţi, iar România,deşi are potenţial uriaş în domeniu, va fi doar o piaţă de desfacere pentruprodusele scumpe din import. Optimismul exagerat al domnului Valeriu Tabără,care susţine că România nu se va confrunta cu o criză alimentară, arată lipsăde realism din partea domniei sale", a completat Ştefan.

Laînceputul lunii mai şi preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, declaracăpreţurile produselor alimentare procesate vor creşte în următoarele 2-3luni cu până la 10-12%.

Elafirma atunci că majorările de preţuri au început deja, se vor derula peparcursul următoarelor 2-3 luni şi nu se poate face nimic pentru stoparea lor.

Potrivitdatelor INS, inflaţia anuală a urcat de la 8,01% în martie la 8,34% în aprilie,atingând maximul din iulie 2008, după ceratalunară s-a situat la0,66% în principal ca urmare a scumpirii energiei electrice, cartofilor,fructelor proaspete, zahărului şi ţigărilor.

Înprimele patru luni ale acestui an, preţurile au crescut la cartofi cu peste30%, la alte legume şi conserve de legume cu 21,2% şi în cazul zahărului cu17,56%. Astfel, mărfurile alimentare erau în luna aprilie cu 5,08% mai scumpecomparativ cu finele anului trecut.

FederaţiaAgrostar a fost înfiinţată în 1990 şi numără peste 38.000 de membri, având încomponenţa sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image