2018-12-15 02:05


Cursul euro poate ajunge la 5 lei

 |  21:00
Cursul euro poate ajunge la 5 lei

Analiştii economici întrevăd o perioadă neagră pentru România în lunile următoare, cu scenarii apocaliptice, care includ creşterea cursului monedei europene până la 5 lei, şomaj şi chiar volatilizarea banilor din bănci.

Surse din piaţa financiară afirmă că intrarea României în cel de-al doilea val de recesiune ar putea însemna devalorizarea monedei naţionale până la un curs de 5 lei/euro. „Faţă de dezastrul care se concretizează pe piaţa economică, creşterea cursului euro/leu faţă de cel actual cu aproximativ 15% nu ar fi o problemă prea mare. Dacă acum vorbim de un curs de aproximativ 4,3 lei/euro, în 2012, în cea de-a doua parte a anului, ne putem aştepta la un curs de 5 lei/euro”, ne-au explicat sursele citate.

În schimb, analistul economic Ilie Şerbănescu se fereşte să dea un pronostic privind cursul de schimb euro/leu. „România este în recesiune, un nou val de recesiune este inevitabil. Nu ştim exact ce va decide FMI, nu îi mai văd pe Emil Boc sau pe Traian Băsescu să-şi mai asume încă o reducere a salariilor. Nu cred că mai poate pune presiune pe contribuabili prin creşterea unor taxe. Vor exista probleme privind inflaţia şi devalorizarea monedei naţionale”, ne-a explicat Ilie Şerbănescu. Acesta consideră că oficialii FMI decid ce se întâmplă în România, nu Guvernul Boc. „Totul ajunge la BNR, chiar şi aşa, BNR are o limită, inflaţia va creşte cât va fi nevoie pentru a fi realizat obiectivul impus de FMI”, ne-a spus Şerbănescu.

Blănculescu: Titlurile de stat nu mai sunt atractive

Analistul financiar Ionel Blănculescu afirmă că al doilea val de recesiune economică înseamnă criza datoriilor suverane. „Al doilea val este mai periculos. Băncile din zona euro au împrumuturi în valoare de aproximativ 3.000 miliarde de euro, iar statele europene nu mai rambursează creditele. State precum Italia, Spania sau Grecia au împrumutat foarte mulţi bani de la bănci. Dacă statele nu mai dau banii înapoi, toate economiile firmelor sau persoanelor fizice tind să se pulverizeze. Băncile pot spune: de azi, nu mai aveţi bani în cont. Instituţiile bancare au mizat pe titlurile de stat şi au riscat. Din plaja de 3.000 miliarde de euro, există o necesitate de cel puţin 200 miliarde de euro”, a spus Blănculescu. În opinia sa, există riscul ca băncile să nu mai împrumute România, „pentru că titlurile de stat nu mai sunt atractive”. „Vom fi obligaţi să ne împrumutăm pentru plata pensiilor şi a salariilor, nu ne putem împrumuta scump pentru că deficitul bugetului de stat ajunge la 10%. Trebuie să schimbăm macazul, avem nevoie de relansare economică prin atragerea de fonduri de pe alte pieţe, cum ar fi China, India, Arabia Saudită sau chiar Brazilia. Din păcate, este cerere mare de euro, o bancă din  Danemarca preconiza un curs, anul viitor, de 4,5-4,6 lei/euro”, ne-a mai spus analistul financiar.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-12-26

TAGURI: recesiune, Blanculescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CITITOR
25 Oct 2011

Domnul Blanculescu incet, incet, cred ca se alatura grupului celor care, in virtutea pozitiei ocupate la un moment dat, vin sa ne planga de mila, neglijand tocmai partea care ne-ar interesa : solutii, vad, cunosc, stiu si solutii ? Asa, ca e rau si probabil ca va fi si mai rau.... Nu cred ca merita sa-i urmarim pe acesti oameni.
Random imageUltimele stiri


loading...