2017-01-21 19:32

ECONOMIE


Alimentele se vor scumpi din cauza condiţiilor meteo şi a lipsei de politici agricole

 |  18:37
Alimentele se vor scumpi din cauza condiţiilor meteo şi a lipsei de politici agricole

Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) anunţă omajorare a preţurilor produselor alimentare, în perioada următoare, invocândatât condiţiile meteo, cât şi lipsa unui sprijin pentru acest sector din parteaMinisterului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Datele de la această oră arată că producţia de secară vafi cu 22,9% mai mică faţă de cea de anul trecut, producţia de rapiţă cu 22%,iar producţia de oleaginoase cu 7,6%. De asemenea, producţiile de legume şifructe (caise, cireşe, ardei etc.) sunt întârziate şi clar vor fi mai mici.După ploile din această primăvară, pentru lunile iunie şi iulie, AdministraţiaNaţională de Meteorologie a prognozat temperaturi ridicate, iar sistemul deirigaţii nu este funcţional. Ministrul agriculturii declara că România nu vaintra în criză alimentară pentru că are potenţial, însă potenţialul trebuie şivalorificat prin politici coerente, ceea ce la ora actuală lipseşte cudesăvârşire României”, a declarat într-un comunicat preşedintele FNPAR, ViorelMatei.

FNPAR cere Ministerului Agriculturii să elaborezestrategiile şi politicile agricole ale României, astfel încât „mâncarea să nudevină un lux”.

„Ministrul agriculturii ar trebui să se preocupemai mult de problemele agricultorilor şi nu să încerce să strice şi ceea ce aceştiaau reuşit fără ajutorul domniei sale, şi anume să fie reprezentaţi la cel maiînalt nivel al organizaţiilor europene din domeniul lor de activitate, COPA şiCOGECA. Încercarea ministrului Tabără (Valeriu Tabără, ministrul de resort,n.r.) de a determina excluderea agricultorilor români din acest for, prinrefuzul domniei sale de a achita cotizaţia, traducerea în şi din limba românăarată că nu se află la conducerea Ministerului Agriculturii pentru a facepolitici agricole europene, ci alt fel de politici”, se mai arată în comunicat.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-01-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image