2018-12-15 13:46


Almunia (CE): Comisia Europeană analizează posibile ajutoare de stat la Oltchim, ArcelorMittal şi Alro

 |  13:59
Almunia (CE): Comisia Europeană analizează posibile ajutoare de stat la Oltchim, ArcelorMittal şi Alro

Comisia Europeană (CE) analizează, în acest moment, mai multe notificări referitoare la posibile ajutoare de stat acordate unor companii din România, printre care Oltchim şi Hidroelectrica, a declarat, vineri, vicepreşedintele CE, Joaquin Almunia, comisarul european pentru concurenţă. „La ora actuală analizăm notificarea de ajutor de stat pentru Oltchim şi, de asemenea, notificarea privind intenţia statului român de a închide unele mine de cărbune care nu mai au posibilitatea de a funcţiona. Analizăm, în prezent, potenţialul ajutor acordat producătorilor de aluminiu şi oţel ArcelorMittal şi Alro, prin intermediul unor tarife de electricitate reduse oferite de Hidroelectrica.

Recent, am început să analizăm probleme ce ar putea reflecta un ajutor de stat în contractele încheiate de Hidroelectrica cu distribuitori de energie şi alţi clienţi industriali. Problema este că nu poţi oferi preţuri mai mici unor companii fără justificări clare”, a spus comisarul european pentru concurenţă, citat de Agerpres.

De asemenea, Almunia a încurajat autoritatea de concurenţă din România să continue investigaţiile, subliniind că un mediu concurenţial este cel mai important lucru pentru atragerea de investitori. „Cei care aplică Legea concurenţei trebuie să se asigure că toate companiile din România depun aceleaşi eforturi pentru a respecta reglementările europene în domeniu, iar noua Lege privind concurenţa este o ilustrare de aliniere la mediul european de concurenţă. Concurenţa este extrem de importantă pentru depăşirea crizei şi împlinirea aşteptărilor pozitive pe care le avem cu privire la perspectivele pozitive de creştere economică pentru viitorul apropiat”; a mai arătat Joaquin Almunia.

Acesta a menţionat că CE analizează şi sectorul aviaţiei cu implicaţii şi în România, fiind vorba despre ajutoare de stat acordat aeroporturilor (România are 17 aeroporturi - n.r.) şi posibilul ajutor acordat operatorilor low-cost de pe piaţa aeriană din Europa.

Consiliul Concurenţei a organizat, vineri, conferinţa „Concurenţa în sectoare-cheie ale economiei româneşti” şi a lansat Raportul „Mediul concurenţial românesc - evoluţii în sectoare esenţiale”. La eveniment participă Joaquin Almunia, comisarul european pentru concurenţă şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, şi Mircea Geoană - preşedintele Senatului României.

Joaquin Almunia a mai declarat că autorităţile europene au solicitat unele clarificări cu privire la un calendar exact de privatizare a Oltchim şi la programul de conversie a datoriei combinatului în acţiuni. „Am cerut, în cursul discuţiilor de astăzi (vineri - n.r.) cu premierul Emil Boc, să clarificăm intenţiile pentru privatizarea Oltchim şi, de asemenea, să primim clarificări referitoare la formula de conversie a datoriei Oltchim”, a arătat Almunia.

La rândul său, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a precizat că, în cadrul unei întâlniri între comisarul european şi ministrul economiei, Ion Ariton, Comisia Europeană a primit calendarul de privatizare, precum şi analiza cu privire la conversia datoriei combinatului vâlcean, iar în prezent autorităţile române aşteaptă comentariile forului european cu privire al aceste documente suplimentare.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea este pe lista companiilor de stat care vor beneficia de management privat până la sfârşitul lunii ianuarie a anului viitor, potrivit Memorandumului convenit de România cu Fondul Monetar Internaţional. Combinatul are un capital social de 34,3 milioane de lei, divizat în 343 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei. Ministerul Economiei deţine 54,8% din titlurile Oltchim.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-11-21

TAGURI: Joaquin Almunia
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...