2018-12-14 07:25


Alro reduce producţia fiindcă nu are destul curent

 |  14:46
Alro reduce producţia fiindcă nu are destul curent

Activitatea Alro Slatina este afectată de activarea clauzei de forţă majoră din partea Hidroelectrica, pentru că nu are de unde cumpăra atâta energie electrică necesară şi la un preţ care să-i permită prezenţa pe piaţă. Hidroelectrica a invocat această clauză din cauza secetei, menţinând-o, cel puţin, până la sfârşitul anului.

Compania Alro, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din ţară, îşi reduce producţia, în trimestrul 4, cu aproximativ 10% din cauza scăderii bruşte a livrărilor de energie din partea Hidroelectrica, după invocarea clauzei de forţă majoră, a declarat, marţi, la o conferinţă de presă, Gheorghe Dobra, director general al Alro Slatina şi CEO Vimetco. „Este pentru prima dată în istoria noastră de contracte cu furnizorii de energie când ne confruntăm cu o asemenea situaţie”, a spus Dobra. Oficialul Alro a precizat că Hidroelectrica a asigurat o cantitate de energie mai mică decât a anunţat (n.r. – 63% din cantitatea contractată), între 30 şi 50% din necesar. „Pentru restul am încercat să cumpărăm de pe bursă, dar nu am prea reuşit”, a spus Dobra.

Forţă majoră de tribunal

Pe 27 septembrie, Hidroelectrica a anunţat că va activa clauza de forţă majoră, începând cu 1 octombrie, din cauza secetei, ceea ce duce la imposibilitatea companiei de a onora contractele. Trei zile mai târziu, fostul ministru al economiei Codruţ Şereş şi şase şefi de la Hidroelectrica au fost trimişi în judecată pentru că, în 2003, un an cu secetă extremă, nu au activat aceeaşi clauză, producând o pagubă de aproximativ 165 milioane de euro.

Alro Slatina beneficiază de contracte cu Hidroelectrica la un preţ preferenţial pentru energie, dar care ţine seama de evoluţia cotaţiei aluminiului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-10-29
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...