2017-01-19 02:30

ECONOMIE


Amânarea adoptării euro produce nemulţumiri

 |  20:05
Amânarea adoptării euro produce nemulţumiri

Chiar dacă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu,consideră că reformele sociale ar putea dura încă 1-2 ani, “ceea ce va duce laîntârzierea adoptării euro faţă de calendarul stabilit pentru 2015”, consultanţiifinanciari şi oamenii de afaceri nu recomandă trecerea la moneda europeană în2018. Aceştia avertizează că adoptarea monedei europene în 2015, termenulstabilit iniţial de către BNR şi autorităţi, “depinde de modificarea generală a politicilor economice, schimbarea mentalităţiiromânilor şi reducerea sistemului bancar”. „Trecerea Românieila euro depinde de reducerea numărului de bugetari cu aproape 400.000, piatra demoară a economiei”, afirmăconsultantul financiar Ionel Blănculescu.

Rezultatele planului de austeritate alGuvernului Boc ar putea amâna adoptarea euro până în 2018. Consultantulfinanciar Ionel Blănculescu, fost şef al Agenţiei de Valorificare a ActivelorBancare, recomandă Cabinetului Boc ca data adoptării euro “să rămână 2015”. “Ţintade adoptare a monedei euro pentru anul 2015 este ambiţioasă. Pentru păstrarea acesteiţinte, Guvernul trebuie să schimbe total politicile economice, care după cumobservaţi au eşuat. Rezultatele planului anticriză nu au schimbat cu nimicsituaţia economică. O altă problemă este schimbarea mentalităţii românilor,preluarea concepţiei germane despre muncă şi viaţă. Şi sistemul bancar trebuieadus la dimensiunea celui din Uniunea Europeană. Europa nu ne mai respectăpentru că şi-a dat seama că aceste planuri nu aduc nimic nou”, ne-a declarat Ionel Blănculescu.Consultantul finaciar consideră că România nu aduce valoare adăugată UniuniiEuropene. “Aşa cum am mai spus, între 300.000 şi400.000 de bugetari trebuie concediaţi cât mai rapid, aceştia reprezintă o piatrăde gâtul economiei. În 2010 s-a produs un declin în ceea ce priveşte România.În acest an, începând cu 1 ianuarie, plătim cu vârf şi îndesat fiecare secundădin 2010 în care am crezut că ne pricem să fentăm Uniunea Europeană”, considerăBlănculescu. Potrivit acestuia, “UEse va comporta cu România ca şi cu cineva din afara Uniunii”. “Abia acum o să simţim vergeaua UE, nu avem de undesă facem rost de celpuţin 3 miliarde de euro pentru a ne încadra în ţinta de deficit de 4,4%”, amai declarat Blănculescu.

AOAR: „Economia României este peste 70% euroizată”

Secretarul general al AsociaţieiOamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan,afirmă că ţinta de adoptare a euro trebuie respectată, cu atât mai mult cu cât “economia României este peste70% euroizată”. “Facturile la cablu,gaze, energie electrică, telefonie sau maşini sunt calculate în funcţie demoneda europeană. Noi ne-am poziţionat în 2010 pentru adoptareaeuro în 2015. Între timp au apărut anumite elemente care ar putea conduce laîntârzierea adoptării euro. Nu este bine dacă nu se va respecta calendaruladoptării euro în 2015”, a afirmat CristianPârvan.

Şerbănescu: „Eu cred că abia în 2115 vom ficapabili să adoptăm moneda euro“

Analistul economic Ilie Şerbănescu a declaratcu privire la momentul adoptării euro că “ nu există un moment propice pentruaşa ceva”. “Noi suntem cu un secol în urmă. Ţara e subdezvoltată. Eu cred căabia în 2015 vom fi capabili să adoptăm moneda euro, cu rezultate pozitive.Evident, se poate întâmpla şi mai devreme, dar nu vom fi pregătiţi sub nici oformă. Zona euro ar fi trebuit să fie rezervată ţărilor dezvoltate, nu nouă”,ne-a explicat Şerbănescu. Acesta a criticat situaţia economică actuală susţinândcă “situaţia nesustenabilă a ţării e din cauza creditelor fără acoperire dinperioada 2003-2008, pentru care nu sunt trase la răspundere persoanelepotrivite”. „La noi unii sparg oalele şi alţii le plătesc. Ce se întâmplă acumîn România nu se mai poate numi capitalism”, a mai spus analistul economic.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-11-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image