2018-12-13 06:25


Ambasadorul Marii Britanii atacă neregulile din piaţa achiziţiilor publice din România

 |  18:22
Ambasadorul Marii Britanii atacă neregulile din piaţa achiziţiilor publice din România

Lipsa de transparenţă a autorităţilor locale în acordarea contractelor de achiziţii publice continuă să fie o problemă majoră, la fel şi lipsa de stabilitate a legilor, care creează probleme în continuare, a declarat ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell. Potrivit acestuia, România a progresat considerabil în ultimii ani în sancţionarea conflictului de interese, însă măsurile nu sunt uniforme la nivel naţional. În România, achiziţiile publice reprezintă o piaţă de 15 miliarde de euro, adică circa 10% din Produsul Intern Brut al ţării şi aproximativ o treime din ceea ce cheltuieşte statul din bugetul consolidat.

„Ne dorim o transparenţă mai mare şi mecanisme mai puternice pentru prevenirea corupţiei în achiziţiile publice. Este evident că România a progresat considerabil în ultimii ani în sancţionarea conflictului de interese. Cu toate acestea, măsurile nu sunt uniforme peste tot în ţară, iar lipsa de transparenţă a autorităţilor locale în acordarea contractelor continuă să fie o problemă majoră”, a declarat Brummell la un eveniment privind achiziţiile publice.

Ambasadorul a vorbit şi despre ultimul raport al Comisiei Europene asupra Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), care atrage atenţia asupra defectelor persistente din domeniu.

„Anul trecut, Agenţia Naţională de Integritate a identificat mai mult de 500 de cazuri de conflicte de interese în derularea procedurilor de achiziţii. Din acest motiv, implementarea sistemului de prevenire a conflictelor de interese trebuie să rămână o prioritate. Nu în ultimul rând, sectorul public şi cel privat au nevoie să fie pregătite pentru aplicarea noului cadru legislativ pentru a creşte gradul de cunoaştere a noilor directive. Guvernul britanic a organizat până acum mai mult de 200 de sesiuni de training pentru angajaţii din sectorul public. Cadrul legislativ în acest domeniu a suferit modificări multiple în ultimii zece ani în România, iar lipsa de stabilitate a legilor creează probleme în continuare. De aceea, noi credem că cele trei elemente sunt esenţiale: proceduri mai simple, mai flexibile şi mai transparente”, spune Brummell.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-08-24

TAGURI: achizitii, publice, bani, ambassador, marea, britanie, brummell
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...