2017-01-24 19:29


Amendă anuală la pârloagă

 |  21:00
Amendă anuală la pârloagă

Terenurile agricole nu vor mai putea fi lăsate în paragină decât dacă proprietarul va plăti amendă, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă postat pe site-ul Ministerului Agriculturii. În acest fel se speră ca tot mai multe terenuri agricole să fie cultivate, de frica penalităţilor, pentru că, în ultimii ani, 10-15% din supafaţa arabilă a rămas nelucrată.

Proiectul de act normativ impune deţinătorilor de terenuri, „fie că au calitatea de agricultor sau nu”, obligaţia de a-l lucra, astfel încât pământul să fie igienizat. Astfel, terenurile trebuie să fie ori cultivate, ori igienizate. În aceeaşi categorie intră şi pajiştile, care, la ora actuală, sunt la mare căutare pentru că beneficiază de subvenţii mult mai mari decât simplele terenuri agricole.

Se supun acestor norme şi terenurile neagricole, adică drumurile şi căile ferate, chiar şi abandonate, cu excepţia căilor de rulare.

Deţinătorii de pârloage vor trebui să plătească amenzi de 200-400 de lei/ha pentru că lasă terenurile nelucrate sau neigienizate. În primul an, amenda este cea mai mică, 200 de lei/ha, urcând la 300 de lei/ha în al doilea an, pentru ca, din al treilea an, amenda să urce la 400 de lei/ha.

Scapă de amendă terenurile degradate şi calamitate, precum şi deţinătorii care nu mai au capacitatea de a munci, „dovedită pe bază de documente medicale, din cauză de bătrâneţe, forţă majoră, sau din alte motive neimputabile deţinătorilor de teren”, precizează proiectul de act normativ.

Verificarea, constatarea şi sesizarea nerespectării prevederilor ordonanţei se face de către reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi ai direcţiilor agricole. După somaţie, proprietarii au la dispoziţie două luni ca să se conformeze legii, după care urmează amenda pentru nerespectarea prevederilor.

Lege pentru terenuri nelucrate

Terenurile agricole nelucrate au ajuns să reprezinte 10-15% din suprafaţa arabilă a ţării, fapt considerat alarmant de către autorităţile statului. Ministerul Agriculturii, promotorul acestui proiect, dorit foarte mult de ministrul Valeriu Tabără, vrea ca actul normativ să se aplice înainte de începerea lucrărilor agricole din 2012. Specialiştii consideră că buruienile de pe terenurile nelucrate afectează şi culturile alăturate, cu impact asupra producţiei şi, implicit, a securităţii alimentare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-04-04

TAGURI: terenuri_agricole, amenda, buruieni, Ministerul_Agriculturii, Valeriu_TabaraComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


METIN CERCHEZ
22 Dec 2011

ca sa le ia gratis mafia strainilor din agricultura-laq constanta-topraisar un francez jean lacroust lucreaza ilegal fara a avea contracte de arenda cu un fals 150 ha -unii proprietari sint morti-le au luat banii de la apia si fonduri europene-dna la constanta e corupta-e bagat si mina dreapta a prefectului clkaudiu palaz -craciunmembru pdl si el- tatal lui palaz are mii ha -isi bat joc de tarani
Random image