2018-12-15 21:11


America a ieşit din zodia falimentului

 |  21:00
America a ieşit din zodia falimentului

După mai multe săptămâni de lupte politice şi negocieri sterile, preşedintele Barack Obama şi liderii democraţi şi republicani din Congres au ajuns, duminică noapte, cu doar două ore înainte de deschiderea burselor asiatice, la o înţelegere privind creşterea plafonului de îndatorare a SUA şi evitarea intrării ţării în incapacitate de plată.

Acordul, a cărui încheiere a fost anunţată într-o intervenţie televizată chiar de către preşedintele Obama, prevede ridicarea plafonului de îndatorare cu 2.400 miliarde de dolari şi reducerea cheltuielilor federale, într-o primă fază, cu 917 miliarde de dolari de-a lungul a 10 ani. Un comitet parlamentar va trebui să găsească, în perioada următoare, soluţii pentru reducerea în continuare a cheltuielilor cu alte 1.500 miliarde de dolari.

Deşi s-a luptat pentru un acord mult mai amplu, care să reducă substanţial cheltuielile în timp ce o serie de taxe ar fi urmat să crească, preşedintele Obama a salutat găsirea unei soluţii de compromis. „Acest acord va permite îndepărtarea incertitudinilor care s-au adunat deasupra economiei noastre”, a afirmat el, recunoscând însă că negocierile au fost confuze şi mult prea lungi.

Deloc impresionat, cotidianul New York Times titra ieri: „Pentru evitarea haosului, un acord îngrozitor”, reflectând opinia multor analişti care consideră că este vorba doar de o rezolvare pe termen scurt a problemelor, situaţia pe termen lung urmând să se agraveze.

Oricum ar fi, pentru a-şi produce efectele, înţelegerea trebuie votată de Senat şi Camera Reprezentanţilor, astfel încât termenul-limită pentru ridicarea pragului de îndatorare a SUA, care expiră astăzi, 2 august, să fie respectat.

Chiar şi în lipsa votului însă, ieri, bursele internaţionale au salutat găsirea unei soluţii care să evite „falimentul” Americii, anunţând creşteri pe linie. După bursele din Asia şi cele europene, care au evoluat pe creştere, la închiderea ediţiei şi Wall Street se afla pe un trend pozitiv.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639255-12-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...