2018-12-10 06:21


ANAF anunţă primii bani nedeclaraţi din averile bogătanilor

 |  21:01
ANAF anunţă primii bani nedeclaraţi din averile bogătanilor

Fiscul a descoperit, după 25 de ani de furt din banul statului, primele nereguli din averile marilor bogaţi ai ţării. Destul de târziu, spun analiştii, pentru că banii odată furaţi au fost spălaţi şi li s-a pierdut urma. ANAF precizează însă că va continua investigaţiile asupra banilor murdari, nedeclaraţi. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat că a identificat venituri nedeclarate de aproape 87 milioane de lei la 10 persoane fizice cu averi mari din grupul celor 336 asupra cărora se fac cercetări privind riscurile fiscale.

“Instituţia verifică în continuare marile averi. Până acum, s-au finalizat investigaţiile în cazul a zece persoane din cele 336 verificate”, au declarat pentru ziarul PUTEREA reprezentanţii ANAF.

La rândul lor, analiştii spun că aceste verificări au venit prrea târziu, când „desaga cu active ale statului s-a golit deja”, iar banii nedeclaraţi, care au fost furaţi, nu mai pot fi urmăriţi.

„Nu văd cum s-ar fi putut aştepta la altceva decât la ceea ce au găsit. De ce caută ei abia acum? Problema se pune în felul următor: se pretinde că se fură de 25 de ani. Suntem în 2015. De ce doar în anul 26 s-au făcut aceste descoperiri? O explicaţie ar putea fi următoarea: acum 25 de ani totul era la stat, iar cuvântul de ordine era: totul de la stat la privat. Prin ce altă modalitate decât prin furt putea să se întâmple lucrul ăsta aşa repede? Pentru că privatul nu avea niciun ban, adică firmele care nici nu existau”, a declarat pentru PUTEREA analistul economic Ilie Şerbănescu.

Potrivit acestuia, banii au fost furaţi de persoane fizice, cu ajutorul companiilor private. Însă acestor bani furaţi, ascunşi, li s-a pierdut urma.

„Au furat nişte firme private în urma trecerii de la stat la privat. Persoane fizice s-au îmbogăţit prin companii private. S-a furat cu acte. Nu ar fi trebuit să fie problema poliţiei, ci a Fiscului şi a Justiţiei. Deosebit este faptul că desaga cu active de la stat s-a golit. Şi abia atunci ANAF şi Justiţia s-au năpustit asupra lor. Probabil că ei strâng dovezi de ani de zile, dar nu îi atacau. Altfel, transferul activelor nu ar fi avut loc. O fac acum după 25 de ani. Problema este că acum nu mai pot urmări banii. Ei urmăresc oameni, iar dacă urmăresc oameni, pot să aleagă. Banul ar fi dus la cei care au furat. Însă banul a luat calea străinătăţii, iar activele au luat calea străinilor, iar de ăştia nu se atinge nimeni. ANAF a descoperit abia acum că nu s-au plătit impozite. Târziu, nenică. Cei care au furat s-au albit, se spală banul. Cu acei aproape 20 de milioane de euro care nu au fost declaraţi Fiscul ar legitima averi de miliarde”, a precizat Ilie Şerbănescu.

Primele zece persoane fizice din grupul celor 336 cu averi mari, de peste 20 milioane euro, identificate şi verificate de ANAF au realizat în anul 2011 venituri nedeclarate de 86,9 milioane lei, pentru care trebuie să plătească un impozit de circa 14 milioane lei, a anunţat ANAF. "În anul 2015 au fost finalizate verificãrile fiscale în cazul primelor 10 persoane din grupul PFAM care este format din 336 persoane, asupra cărora se fac analize şi verificări privind riscurile fiscale şi se aplică programe de conformare", a anunţat ANAF.

Din suma totală, veniturile nedeclarate cu sursă neidentificată au reprezentat 23,77 milioane lei, pentru care persoanele fizice datorează un impozit pe venit suplimentar de 3,8 milioane lei şi penalităţi de întârziere şi dobânzi de circa 2,44 milioane lei. "Mare parte dintre activităţile şi tranzacţiile verificate presupun analize complexe: activităţi investiţionale diverse, tranzacţii cu instrumente financiare pe pieţele interne şi internaţionale, tranzacţii disimulate sau artificiale, multiple operaţiuni cu numerar, inclusiv de valori semnificative, pentru care au fost prezentate informaţii neclare, insuficiente sau contradictorii (aspect datorat reticenţei contribuabililor de a furniza astfel de informaţii)", potrivit ANAF.

Veniturile cu sursă identificată au totalizat 63,17 milioane lei. Pentru acestea, cei verificaţi trebuie să achite 10,1 milioane lei impozit pe venit suplimentar, iar dobânzile şi penalităţile de întârziere sunt în curs de calculare.

Fiscul precizează că a analizat, pentru aceste zece persoane, operaţiunile desfăşurate prin peste 480 de conturi bancare (peste 100.000 de tranzacţii) transmise de instituţiile de credit, operaţiuni desfăşurate de persoanele fizice cu peste 120 de societăţi comerciale (peste 10.000 de operaţiuni). Totodată, au fost prelucrate informaţii privind deţinerile patrimoniale primite de la peste 100 de autorităţi ale administraţiei publice locale (servicii de impozite şi taxe locale).

Verificările fiscale prealabile documentare (VFPD), din cadrul programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari, de peste 20 milioane de euro, au fost declanşate în anul 2013. Anul trecut, Fiscul a iniţiat verificări fiscale la persoanele fizice pentru care s-a constatat cu ocazia VFPD îndeplinirea condiţiilor legale privind diferenţa semnificativă între veniturile estimate pe baza situaţiei fiscale personale şi cele declarate organelor fiscale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-24

TAGURI: anaf, finante, averi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


NEA FANE
25 Noi 2015

sa intelegem ca de acum se vor fura doar maxim 19 milioane?
Random imageUltimele stiri


loading...