2018-12-11 15:36


Analiştii şi patronatele, dezamăgiţi de planurile vagi ale noului Executiv

 |  21:01
Analiştii şi patronatele, dezamăgiţi de planurile vagi ale noului Executiv

Analiştii fac praf programul de guvernare anunţat în Parlament de premierul desemnat Dacian Cioloş. Specialiştii consultaţi de ziarul PUTEREA spun că acesta a fost făcut în grabă, nu arată ca un program de guvernare în adevăratul sens al cuvântului, cu măsuri, obiective şi termene. În plus, reprezentanţii patronatelor spun că programul nu include nici măcar un singur obiectiv privind IMM-urile, turismul sau tineretul.

Ilie Şerbănescu: “Nu are obiective şi măsuri clare!”

“Acesta nu este un program de guvernare. Un program de guvernare trebuie să aibă nişte obiective şi nişte măsuri referitoare la cum ar putea fi atinse acele obiective. Şi cu termene de realizare pentru acele măsuri. Nu am inventat eu această definiţie. Ce au prezentat ei sunt nişte principii. Şi nici nu pot spune că sunt coerente. Dacă ar fi să compromitem Uniunea Europeană – deşi ea singură e compromisă – o facem cu acest guvern. Acest executiv e format doar din oameni de la UE. Pe ei îi interesează capitalul corifeilor de la Bruxelles. România este o colonie a lor, nu se numără printre corifeii de la Bruxelles”, a declarat analistul Ilie Şerbănescu, pentru PUTEREA.

În opinia sa, “debarcarea” guvernului Victor Ponta era pregătită de mai mult timp.

“Debarcarea guvernului e dospită de mult timp, dar dospită prost. Putea fi făcută bine, măcar să iasă bine din punctul de vedere al intereselor lor. Să vă spun ceva. Eu sunt om bătrân, jumătate din viaţa activă mi-am petrecut-o în comunism. Dar aşa ceva nu am văzut în viaţa mea”, a precizat Ilie Şerbănescu.

Ionuţ Dumitru: “Nu se pot face multe lucruri!”

La rândul său, Ionuţ Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, a declarat pentru PUTEREA că programul arată aşa întrucât a fost gândit pentru o perioadă scurtă de guvernare, de numai un an.

“A fost un timp foarte scurt pe care l-au avut la dispoziţie. Este vorba de un mandat de un an şi este clar că totul a fost făcut pentru o perioadă scurtă de timp. Sunt chestii principiale, corecte din punctual meu de vedere. Dar, vă daţi seama, într-un an de zile nu se pot face multe lucruri. Până te instalezi, până te familiarizezi cu domeniul durează. Trebuie să te concentrezi pe lucruri simple, esenţiale, pe care le poţi face într-un timp atât de scurt”, a declarat pentru PUTEREA Ionuţ Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.

Nimic despre IMM-uri, turism sau tineret

De asemenea, reprezentanţii Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) spun că programul Guvernului Cioloș nu include nici un obiectiv privind IMM-urile, turismul sau tineretul, iar acțiunile planificate ating doar aspecte tangențiale, însă nu strict legate de ceea ce înseamnă prioritățile naționale: creșterea numărului de IMM-uri și crearea de noi locuri de muncă, cu accent în rândul tinerilor.

“Pe scară mai largă, eu aș fi văzut obiective precum transferul de competențe către parteneri privați, dar și realizarea unei strategii naționale Orizont 2030, care să aibă putere și pentru care să răspundă penal fiecare guvern, ca urmare a neîndeplinirii obiectivelor anuale. Mi-aș fi dorit lucruri de substanță, o reformă reală a administrației și a politicilor publice. Tocmai pentru că acest guvern nu va influența scena și alegerile politice, ar fi trebuit să aibă curajul să își asume schimbări profunde. În loc, vedem o frică evidentă de asumare”, a afirmat președintele PTIR, Florin Jianu.

El spune că o serie de inițiative propuse de PTIR pentru activitatea IMM-urilor vizează: alocarea a 0,4% din PIB pentru programele pentru IMM-uri, lansarea de noi programe de finanțare, programe de micro-industrializare, fonduri de capital de risc, bancă pentru IMM-uri, mediatorul de credite și simplificare administrativă.

În domeniul turismului, principalele acțiuni de susținere ar putea viza: impozitul specific pentru servicii și turism și operaționalizarea Organizației Române a Turismului. Nu în ultimul rând, domeniul tineretului trebuie să includă programe de internship, voluntariat și antreprenoriat, adaugă PTIR.

Prim-ministrul desemnat Dacian Cioloş a prezentat marţi, în cadrul ședinței comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, Programul de guvernare şi lista de miniștri propuși. Cioloş a venit cu o variantă modificată şi lărgită a programului de guvernare, care prevede, printre altele, asigurarea standardelor ISU în şcoli, alocarea unui procent de 2% din PIB Apărării, dar şi asigurarea desfăşurării corecte a alegerilor. “Am pregătit proiectul nostru de guvernare în doar câteva zile, fără a beneficia de o platformă programatică prealabilă, așa cum ar avea un partid politic și aşa cum se pregăteşte de obicei. De aceea, măsurile incluse în proiectul nostru nu sunt exhaustive”, a explicat Cioloş.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-17

TAGURI: analisti, patronate, planuri, executiv, puterea
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
18 Noi 2015

NICI UNUL DIN ACEASTA ADUNATURA, denumita impropriu GUVERN, alcatuita numai din OPORTUNISTII IMPOSTORI SI SUBMEDIOCRI ori MAFIOTI ai capitalismului salbatic instalat dupa 1990 in Ro, nu au DEMNITATEA si CARACTERUL cuvenit unui DEMNITAR de STAT sau a unui om de ELITA VERITABIL.
VOR STA CATEVA LUNI
19 Noi 2015

Ies in suturi si astia !
Random imageUltimele stiri


loading...