2017-01-16 17:47

ECONOMIE


Analiştii fac „praf” strategia Guvernului. Acţiunile Petrom, vândute în pierdere

 |  17:35
Analiştii fac „praf” strategia Guvernului. Acţiunile Petrom, vândute în pierdere

CalculeleExecutivului de a vinde acţiunile Petrom la un preţ minim de 0,37 lei/titlu nusunt favorabile, în contextul în care Guvernul Boc va strânge la buget dinaceastă tranzacţie sub 500 milioane de euro, susţin consultanţii din domeniulfinanciar. Ministerul Economiei a precizat că banii obţinuţi din vânzarea acţiunilorde la Petrom, Transelectrica şi Transgaz vor merge la bugetul consolidat şi vorfi folosiţi pentru investiţii.

Ministrul economiei,Ion Ariton, a anunţat marţi, după o şedinţă de Guvern pe această temă, că preţulminim de vânzare a celor 9,84% din acţiunile Petrom este de 0,3708 lei/titlu.Preţul minim de subscriere a fost stabilit ca media cotaţiilor de la Bursa deValori Bucureşti (BVB) din ultimele 52 de săptămâni, potrivit unor surseguvernamentale citate de Mediafax. Pe de altă parte, secretarul de stat înMinisterul Finanţelor, Dan Lazăr, a declarat că procesul de listare la bursă a9,84% din capitalul Petrom va fi reluat abia anul viitor, în cazul în carestatul nu va reuşi să vândă minimum 80% din titlurile ofertate. „Dacă nu vor fivândute cel puţin 80% din acţiuni, iar preţul nu îl depăşeşte pe cel minim,tranzacţia nu va mai avea loc, ci va fi reluată anul viitor”, a declaratsecretarul de stat. Conform anunţului de vânzare, oferta va fi consideratăfinalizată cu succes în cazul în care, la data închiderii sale, au fostsubscrise în mod valabil minimum 80% din acţiunile oferite, la un preţ de ofertădeterminat conform prospectului.

Statul poate obţine maximum 610 milioane de euro

Potrivitsurselor guvernamentale, operaţiunea prin care statul vrea să vândă 9,84% dinacţiunile OMV Petrom are un preţ maxim de 0,46 lei/titlu. „Astfel, preţul minimstabilit este cu peste 19% mai mic faţă cel maxim. Dacă tot pachetul de acţiuniscos la vânzare va fi cumpărat la preţul maxim, statul va încasa 2,564 miliardede lei (610 milioane de euro), iar dacă tilurile vor fi vândute la preţulminim, pachetul valorează 2,06 miliarde de lei (483 milioane de euro)”, auexplicat sursele citate.

AcţiunilePetrom sunt suspendate de la tranzacţionare pentru anunţul privind preţul minimde vânzare a acţiunilor Petrom. Operaţiunea este intermediată de către consorţiulformat din banca rusă de investiţii Renaissance Capital, BT Securities,Romcapital şi EFG Securities. Consorţiul a fost selectat la începutul luniiaprilie. Acţiunile vor fi alocate în două tranşe, una de 85% pentruinvestitorii instituţionali şi alta de 15% pentru micii investitori. În ambeletranşe se va folosi aceeaşi metodă de alocare, primând preţul de subscriere şi,ulterior, fiind luată în calcul şi ordinea în care s-au introdus ordinele.

Blănculescu: „Peste câţiva ani, pachetul de acţiuniva valora 2 miliarde de euro”

Consultantulfinanciar Ionel Blănculescu, fost şef al Agenţiei de Valorificare a ActivelorBancare, consideră „preţul minim de 0,37 lei/titlu este foarte mare, făcutprobabil ca să se închidă operaţiunea fără vânzare”. „Când vinzi mult, eştiobligat la discount, la fel ca la vânzarea de terenuri. 0,37 lei/titlu, faţă depreţul pieţii nu înseamnă discount, ci jignirea inteligenţei posibililorinvestitori. Peste câţiva ani, pachetul de aproximativ 10% va valora 2 miliardede euro, însă trebuie să ai viziune pentru a vedea acest adevăr, chestie lipsăla inventar!”, ne-a spus Blănculescu.Acesta a precizat că anul 2011 este cel mai inoportun moment pentru vânzare. „Unvânzător prost vinde când piaţa este scăzută, cum este acum, şi cumpără cândpiaţa este sus. Guvernul ar trebui acum să nu vândă, ci să cumpere acţiuniPetrom din piaţă”, a mai declarat consultantul financiar.

Nici fostulministru al IMM-urilor, Constantin Niţă (deputat PSD), nu este de acord cu vânzareapachetului deţinut de stat la Petrom. „Guvernul nu trebuie să vândă aceste acţiuni.Trebuie să fim foarte atenţi unde merg fondurile obţinute din vânzarea acestoracţiuni. Dacă banii ajung în investiţii, cum ar fi autostrada Bucureşti - Braşov,înseamnă că Executivul are o proiecţie corectă. Nu este în regulă ca banii dinacţiunile Petrom să ajungă însă în pensii şi salarii. Nu trebuie să vindem «bijuterii»pentru plata pensiilor şi salariilor”, a precizat Constantin Niţă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image