2017-01-21 06:28

ECONOMIE


Analiştii ING văd riscuri ca inflaţia să fie de 6% la finele anului şi nu exclud chiar o rată de 8%

 |  17:51

Analiştii ING Bank România consideră că existămari riscuri ca rata inflaţiei să atingă 6% la finele acestui an şi nu excludchiar un nivel de 8%, în condiţiile presiunilor la nivel internaţional asuprapreţurilor alimentelor şi angajamentului Guvernului de a elimina subvenţiile laenergie termică. Scenariul de bază al ING Bank România indică pentru acest an oinflaţie anuală de 4,5%.

Economistul-şefal ING Bank România, Nicolaie Chidesciuc, a precizat că scenariul de bazăprivind inflaţia include estimarea de majorare a preţurilor alimentelor cu4,7%, dar avansul ar putea ajunge până la 8,5% sau chiar mai mult, având învedere presiunile existente la nivel internaţional şi faptul că în trecutcosturile locale şi cele internaţionale au avut evoluţii corelate. "Dacă preţurilealimentelor ajung la 8,5%, această evoluţie va avea un impact suplimentar de1,5 puncte procentuale asupra inflaţiei. Un impact adiţional de 1,2 puncteasupra ratei anuale a inflaţiei ar putea fi generat de eliminarea subvenţiilorla încălzire", a explicat Chidesciuc. El a menţionat că există şi alteriscuri privind scenariul de bază pentru inflaţie, de exemplu o eventualădepreciere sau stabilitate a leului faţă de euro, comparativ cu estimarea INGde apreciere nominală a monedei locale. Chidesciuc consideră că probabilitateaca inflaţia să se situeze la 6% la finele acestui an este destul de ridicatăîntrucât eliminarea subvenţiilor la energia termică este menţionată în acordulcu FMI, dar că şansele ca rata anuală se urce la 8% sunt foarte mici."Presiunile inflaţioniste sunt foarte puternice în România şi vor continuaprobabil să fie ridicate în 2012. România a majorat salariile din sectorulpublic în acest an, iar creşteri ar putea exista şi în sectorul privat, ceea cear influenţa inflaţia din 2012, având în vedere estimarea privind un avansscăzut al productivităţii. În plus, 2012 este un an electoral", se aratăîntr-un raport ING.

AnaliştiiING au reiterat că riscurile inflaţioniste sunt ridicate, ceea ce face ca oreducere a dobânzii de politică monetară să fie improbabilă. "Nu anticipămo modificare a ratei de politică monetară în acest an. Mai mult, dacă va existao schimbare a ratei dobânzii, este mai probabil ca acesta să fie în sensulcreşterii decât în cel de scădere, întrucât inflaţia se accelerează în statelecu care există relaţii de comerţ, unde unele bănci centrale au majorat dejaratele-cheie", potrivit raportului.

Înraportul asupra inflaţiei prezentat în luna noiembrie a anului trecut, bancacentrală estima că rata anuală a inflaţiei va fi de 6,8% la finele primuluitrimestru şi va urca până la 7% în luna iunie, pentru ca ulterior să scadă pânăla 3,4% la sfârşitul acestui an. BNR a fixat o ţintă de inflaţie pentru acestan de 3%, plus/minus un punct procentual. Consiliul de Administraţie al BNR adecis, joi, să menţină dobânda de politică monetară la minimul istoric de6,25%, pentru a şasea şedinţă consecutivă, precum şi ratele pentru rezerveleminime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută la 15% şi,respectiv, 25%. Banca centrală nu a mai modificat dobânda de politică monetarăde pe 4 mai 2010 şi nivelul rezervelor minime obligatorii din noiembrie 2009,când a decis reducerea nivelului ratei aplicabile pasivelor în valută, cuscadenţe reziduale de sub doi ani, ale instituţiilor de credit, de la 30 la25%.

Pede altă parte, analiştii ING notează că datele privind evoluţia rezervelorvalutare ale BNR în luna ianuarie indică că au existat intervenţii pe piaţavalutară, cu scopul de a proteja leul, de circa 500 de milioane de euro.Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut în ianuariecu 257 milioane de euro la 32,68 miliarde euro, în contextul virării uneitranşe de circa 900 de milioane de euro de către FMI, reise din datelepublicate marţi de banca centrală. A.M.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image