2019-01-22 04:35


Analiştii se aşteaptă la deprecierea leului în acest an

 |  16:39
Analiştii se aşteaptă la deprecierea leului în acest an

Leul continuă să se aprecize atâta timp câtvrea Banca Naţională a României, consideră analiştii economici şi oamenii deafaceri. Potrivit acestora, adevărata valoare a monedei naţionale faţă demoneda europeană “esteexagerată”, respectiv 4,25lei/euro. “Românianu există, ceea ce se întâmplă acum este ceva artificial. Orice diferenţe arexista între noi şi zona euro, leul nu poate fi mai breaz. Dacă euro cade, leuleste avantajat, dar se devalorizează faţă de dolar. Este greu să faci estimăriîn privinţa cursului de schimb leu/euro, din punctul meu de vedere, valoarealeu/euro ar fi cu 10-15% mai mare faţă cursul de astăzi”, ne-a declarat analistul economic Ilie Şerbănescu.

Şi secretarul general al Asociaţiei Oamenilorde Afaceri din România, Cristian Pârvan susţine că moneda naţională se menţinepe creştere “cât” vrea Guvernul şi BNR. “Este evident că nu existămotiv economic pentru aprecierea leului, probabil că BNR ţine cont de Sfântul Ionşi a intervenit pe piaţă pentru ca românii să poată sărbători, alte raţiuni nuexistă. Astăzi am primit o notă pentru bună purtare din partea specialişilor dela FMI. BNR se laudă să sprijină producţia, în fapt, statul are grijă de băncişi de sistemul financiar dintre acestea. Dacă economie începe să funcţioneze încondiţii sănătoase, leul ar putea avea o anumită stabilitate”, ne-a spus Cristian Pârvan.

Moneda naţională s-a menţinut pe o tendinţăde apreciere uşoară în prima parte a sesiunii de vineri, deşi a pierdut o partedin avansul din debut, astfel că BNR a afişat o paritate de referinţă de 4,2580lei/euro, cea mai redusă cotaţie de la sfârşitul lunii septembrie 2010. Cursulanunţat vineri este cu 0,41 bani mai mic decât nivelul de joi, când BNR aanunţat o referinţă de 4,2621 lei/euro. Un curs inferior, de 4,2465 lei/euro, afost publicat de banca centrală la 27 septembrie. Pe de altă parte, leul acontinuat să se deprecieze în raport cu dolarul american, cursul urcând cu 2,31bani, la 3,2779 lei/dolar, nivelul maxim din noiembrie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-12-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...