2018-12-17 12:21


ANALIZĂ. Bloomberg: Scăderea preţurilor, o provocare pentru Isărescu!

 |  14:44
ANALIZĂ. Bloomberg: Scăderea preţurilor, o provocare pentru Isărescu!

Un sfert de secol la conducerea Băncii Naționale a României (BNR) l-a pregătit pe guvernatorul Mugur Isărescu pentru cele mai semnificative provocări politice însă actualul test cu care se confruntă l-ar putea pune cel mai mult în dificultate, se arată într-o analiză realizată de Bloomberg şi citată de Agerpres.

După 25 de ani de luptă cu inflația, Mugur Isărescu se confruntă acum cu prima scădere a prețurilor de la căderea comunismului, într-o perioadă în care se înregistrează cel mai semnificativ avans al creditării în monedă locală — două evoluții care necesită răspunsuri politice diferite. Cum va reuși guvernatorul care deține recordul de longevitate în Europa la cârma unei bănci centrale să facă față acestei enigme va influența direcția pe care o va urma una din economiile europene cu cel mai rapid ritm de creștere, care vrea să adere la zona euro.

Scăderea prețurilor simultan cu accelerarea ritmului de creditare în domeniul ipotecar nu este specifică doar României. Suedia și Elveția se confruntă cu aceeași situație. Spre deosebire de aceste state, Isărescu încă are spațiu să scadă costurile de împrumut, chiar dacă rata dobânzii este la un nivel record scăzut, de 1,75%. Astfel el poate face o alegere: să reducă dobânda cheie și să riște o bulă creditării similară celei din 2008, care a forțat România să solicite asistență financiară internațională, sau să majoreze dobânda și să riște scăderea cererii și a ritmului de creștere al economiei.

“Isărescu are o problemă, deoarece vrea să evite dezechilibrele în condițiile în care România tinde spre aderarea la zona euro. Majorarea salariilor pentru bugetari și măsurile de relaxare cantitativă ale BCE au complicat și mai mult situația”, a apreciat Roxana Hulea, economist al Societe Generale la Londra.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-16

TAGURI: analiza, bloomberg, scadere, preturi, provocare, isarescu, bnr
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...