2018-12-18 23:28


Analiză economică. Erste: “Noul Guvern ar putea ţine relaxarea fiscală sub control”

 |  15:10
Analiză economică. Erste: “Noul Guvern ar putea ţine relaxarea fiscală sub control”

Relaxarea fiscală semnificativă adoptată de fostul guvern nu va fi inversată, având în vedere largul consens politic de care a beneficiat, dar noul Executiv ar putea veni cu un set de măsuri care să ţină sub control daunele provocate de excese, potrivit unei analize a Erste Group, citată de Mediafax.

Analiştii Erste Group consideră că măsurile de relaxare fiscală anunţate de fostul guvern continuă să reprezinte un risc pentru 2016.

Guvernul a redus în acest an taxa pe construcţii speciale, iar din în iunie TVA la alimente a fost revizuită la nivelul de 9%. Din ianuarie anul viitor, cota standard a TVA va fi redusă de la 24% la 20%, în 2017 urmând să ajungă la 19%. De asemenea, noul Cod fiscal prevede eliminarea din 2017 a accizei suplimentare pe carburanţi şi a taxei pe construcţiile speciale.

Din acest punct de vedere, analiştii băncii apreciază că schimbarea guvernului este un factor pozitiv, cu toate că nu pot fi aşteptate miracole peste noapte. "Până la urmă, majoritatea deciziilor fiscale trebuie validate de acelaşi Parlament", se arată în nota Erste Group. În privinţa implicaţiilor pe piaţa financiară, Erste Group se aşteaptă ca recenta depreciere a leului, la 4,46 unităţi pentru un euro, cel mai redus nivel din ultimele patru luni, să fie de scurtă durată. Confirmarea de către Parlament a noului guvern ar fi o revenire la normalitate, iar acest fapt se va reflecta şi pe piaţa valutară. Orice semn de politică fiscală mai prudentă va susţine randamentul obligaţiunilor guvernamentale, în timp ce indicatorii fundamentali ai economiei României sunt solizi. De asemenea, analiştii Erste Group nu se aşteaptă la surprize în Parlament, unde s-a format deja o majoritate ad-hoc pentru susţinerea noului guvern. Acest fapt este considerat favorabil pentru continuarea reformelor şi lupta cu corupţia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-11

TAGURI: analiza economica, erste, guvern, relaxare fiscala
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...