2018-12-16 10:48


Analiză Capital Economics. Economia României merge încă în două viteze, pe teren accidentat

 |  17:31
Analiză Capital Economics. Economia României merge încă în două viteze, pe teren accidentat

Relansarea economicăa României va continua să meargă "în două viteze, pe terenaccidentat", producţia industrială fiind susţinută de cererea la export,în timp ce consumul intern va rămâne slab, pe fondul politicii fiscalerestrictive, potrivit unei analize a Capital Economics.

Analiştiide laCapital Economicsanticipează că BNR va menţine dobânda depolitică monetară în acest an, optând să reducă inflaţia prin susţinerealeului, care va scădea costul importurilor. Astfel de măsuri vor fi însă descurtă durată, deoarece ar afecta competitivitatea exporturilor.

Înacest context, cursul va suferi o corecţie până la sfârşitul anului, în sensuldeprecierii leului.

Dateleprivind vânzările industriale sugerează că firmele şi companiile continuă săreducă inventarul acumulat, care ar putea fi epuizat în curând, susţinândcreşterea producţiei în următoarele 6-9 luni, se spune în raport.

Totuşi,vânzarea acestei producţii pe plan local s-ar putea dovedi problematică,notează analiştii.

"Consumatoriidin România continuă să fie ceimaipesimişti din UE potrivitindicatorului de încredere din raportul Eurostat pe luna martie. Acest pesimismcontinuă să fie reflectat de volumele pe retail", se arată în studiu.

Ameliorarearitmului de scădere a vânzărilor cu amănuntul, de la 7,2% în ianuarie la 4,8%în februarie, faţă de perioadele respective din 2010, dar şi o uşoarăameliorare a indicatorului încrederii consumatorilor sugerează că retailul arputea începe să crească în următoarele 12 luni.

"Cutoate acestea, cererea internă pare că va rămâne foarte atenuată. Politicafiscală va rămâne restrictivă, cu noi măsuri de austeritate, inclusiv onouăreducerea numărului de angajaţi din sectorul public şi tăieride compensaţii financiare. Reforma sistemului depensii (care va conduce efectiv la plăţimaireduse către pensionari)va creşte economiile preventive ale gospodăriilor, afectând cererea de consum. În acelaşitimp, creşterea creditelor neperformante va accentua reticenţa băncilor de aacorda împrumuturi consumatorilor şi firmelor", potrivit CapitalEconomics.

Pede altă parte, condiţiile de lichiditate "rămân benigne", iarrezervele de capital sunt semnificativ peste limitele impuse de FMI, ceea ce artrebui să permită băncilor să înceapă din nou să crediteze odată ce economiaîşi revine, notează analiştii.

Pefondul cererii interne slabe, este improbabil ca banca centrală să"omoare" orice urmă de revenire economică prin creşterea agresivă adobânzilor pentru a reduce inflaţia, propulsată în principal de preţurile maimari la alimente şi carburanţi.

"Ţinândcont de fragilitatea economiei, anticipăm că dobânzile vor fi menţinute înacest an, dar BNR va încerca să împingă leul în sus în următoarele luni pentrua reduce inflaţia la import. Ar putea chiar să intervină pe pieţele valutarepentru a susţine moneda, pe termen scurt", anticipează Capital Economics.

Consolidarealeului nu va fi de lungă durată, în primul rând, pentru că presiunileinflaţioniste vor înceta în 2012 şi, în al doilea rând, pentru că apreciereareală a monedei va afecta competivitatea exporturilor într-o perioadă în carecreşterea economică depinde în cea mai mare măsură de această componentă.

Înal treilea rând, efectele de "revărsare" provocate de crizadatoriilor de stat din zona euro vor pune presiune pe România, odată ce costulriscului creşte la nivel global.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-07-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...