2017-01-17 14:50

ECONOMIE


ANCOM va scoate la licitaţie în 2012 toate frecvenţele utilizate de Cosmote, Orange şi Vodafone

 |  15:32
ANCOM va scoate la licitaţie în 2012 toate frecvenţele utilizate de Cosmote, Orange şi Vodafone

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va scoate la licitaţie în prima parte a anului 2012 toate frecvenţele radio disponibile din benzile de 900 şi 1800 MHz, care sunt utilizate în acest moment de către Cosmote, Orange şi Vodafone, a declarat, preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

“Am ales licitaţia pentru că este soluţia cea mai echitabilă, mai corectă şi mai transparentă, care ne va permite în acelaşi timp să maximizăm eficienţa utilizării spectrului şi să realizăm valoarea reală a acestei resurse limitate a statului român, în beneficiul concurenţei şi utilizatorilor. În contextul în care România este deja acoperită cu mai multe reţele de comunicaţii mobile şi penetrarea este de 110%, selecţiile comparative, care pun accentul pe viteza şi dimensiunea dezvoltării de infrastructuri, sunt mai puţin justificate”, a precizat Cătălin Marinescu.

Acesta a precizat ca licitaţia de spectru este organizată pentru prima oară în România pentru 365 MHz din care la ora actulă sunt dispobili 145 MHz. Tot în cadrul acestei licitaţii va fi cuprins şi spectrul spectrul digital, cel din banda superioară de 2600 MHz, care este administrat parţial de Ministerul Apărării Naţionale, dar care îl va pune la dispoziţie în prima parte a anului viitor.

“Există suficient spectru pentru furnizarea în bune condiţii de servicii de comunicaţii electronice mobile de către mai mulţi operatori decât avem în acest moment pe piaţă. Vom scoate cel mai probabil 5 blocuri de 5 MHz cantitate suficientă de spectru pentru a furniza servicii de voce de buna calitate, respectiv servicii 3 G şi chiar 4 G”, a precizat şeful ANCOM.

Preşedintele ANCOM a subliniat că licitaţia va permite şi intrarea unor noi competitori pe piaţa românească. “Licitaţia va avea loc în prima parte a anului viitor. Până atunci, Autoritatea va concepe un design detaliat al licitaţiei, pe care îl va supune consultării publice. De asemenea, licitaţia va fi concepută astfel încât să asigure condiţii egale, nediscriminatorii, proporţionale şi transparente pentru toţi operatorii interesaţi să activeze pe piaţa românească”, a adăugat şeful ANCOM. De asemenea, Autoritatea va face toate demersurile pentru eliberarea şi includerea în licitaţie a benzilor de 800 MHz şi 2600 MHz, utilizate în prezent parţial de către Ministerul Apărării Naţionale.

“Licitaţia a fost testată în mai multe ţări, cea mai recentă fiind în Grecia care obţinut peste 380 de milioane de euro pentru o bandă de frecvenţă similară cu cele pe care o vom scoate şi noi la licitaţie. În contextul în care România este deja acoperită cu mai multe reţele de comunicaţii mobile şi penetrarea este de 110%, selecţiile comparative, care pun accentul pe viteza şi dimensiunea dezvoltării de infrastructuri, sunt mai puţin justificate în acest moment”, a arătat preşedintele ANCOM.

Cătălin Marinescu a precizat că ANCOM a decis ca licenţele Orange şi Vodafone să fie prelungite până la 31 decembrie 2012, urmând ca noile licenţe să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2013, în cazul benzilor deţinute în prezent de Orange Romania şi Vodafone România, şi, respectiv, cu data de 6 aprilie 2014, în cazul benzilor deţinute în prezent de Cosmote.

“Pentru prelungirea licenţelor, Orange Romania şi Vodafone România vor trebui să achite către bugetul de stat o taxă de licenţă. Guvernul a aprobat marţi seară valoarea de 6,4 milioane de euro a taxei de licenţă pentru fiecare operator, valoare proporţională cu sumele plătite la obţinerea licenţelor în anul 1996, calculată de ANCOM pe baza indexării valorilor istorice ale licenţelor”, a spus Cătălin Marinescu.

Executivul a decis marţi seara prelungirea cu un an a licenţelor operatorilor de telefonie mobilă ca măsură tranzitorie până la organizarea licitaţiei pentru atribuirea noilor licenţe în anul 2012. Această măsură trebuia să fie adoptată, întrucât licenţele expirau în 31 decembrie 2011.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) şi ANCOM stabilise anterior taxa de prelungire a licenţelor celor doi operatori, Vodafone şi Orange, la 6,4 milioane de euro pe an, în condiţiile în care până în prezent fiecare din cei doi operatori au achitat suma de 75 milioane de dolari pentru licenţele pe o perioadă de 15 ani. Licenţele celui de-al treilea operator din piaţă, Cosmote România, expiră pe data de 5 aprilie 2014, ceea ce îl scapă deocamdată de aceste reglementări. Licenţa Cosmote a fost obţinută în anul 1998 pe o durată de 15 ani, pentru suma de 53 de milioane de dolari.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-06-13

TAGURI: ancom, licitatie, cosmote, vodafone, orangeComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image