2018-12-13 10:53


ANEIR: Exporturile ar spori cu 50% odată cu aderarea României la zona euro

 |  18:50
ANEIR: Exporturile ar spori cu 50% odată cu aderarea României la zona euro

Exporturile vor creşte cu cel puţin 50% în ţările din zona euro, odată cu aderarea României la acest spaţiu, iar exportatorii şi importatorii nu vor mai privi zilnic la cursul de schimb pentru a-şi întocmi planurile de afaceri, a declarat luni secretarul general al ANEIR, Mihai Ionescu."A fost o discuţie într-un cadru lărgit la care au participat reprezentanţii Guvernului, reprezentanţii Băncii Naţionale a României, din partea sindicatelor şi din partea mediului de afaceri. Subiectul a fost acela de a ne pronunţa dacă ne menţinem angajamentul legat de 2015, data care ne-am propus-o pentru intrarea în zona euro. Şi, în unanimitate, cu toţii am susţinut că România trebuie să-şi menţină acest angajament privind anul 2015", a menţionat secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu, după reuniunea comitetului interministerial pentru trecerea la euro.

Ionescu a precizat că, în ceea ce îl priveşte, a susţinut că trebuie să ţintim către zona euro şi să aderăm chiar mai devreme de 2015, în primul rând pentru faptul că exportul României este legat de spaţiul european în proporţie de 70%, potrivit NewsIn.

"Ca atare, odată intraţi în zona euro, exportatorii români, ca şi importatorii, ar scăpa de stresul valutar. În fiecare dimineaţă, oamenii de afaceri privesc la cursul de schimb şi nu ştiu cum să-şi fundamenteze business-planurile. Al doilea argument derivă din faptul că, din experienţa celor care au intrat în zona euro, s-a demonstrat că, odată intrată, o ţarăîşi măreşte cu cel puţin 50% volumul vânzărilor în spaţiul zonei euro. Cu alte cuvinte, ar da un nou impuls exporturilor româneşti", a mai spus Ionescu.

Acesta a menţionat că un al treilea argument constă în faptul că, în acest moment, zona euro trece printr-o perioadă dificilă. Aşadar, "dacă ar veni o cerere din partea României suntem siguri că ar prevala, aşa cum s-a întâmplat şi cu alte ţări care nu erau atât de pregătite tehnic să intre în zona euro şi au fost totuşi acceptate", a mai spus ecretarul general al ANEIR.

România îşi menţine ţinta de aderare la euro pentru anul 2015 - este concluzia care s-a degajat în cadrul şedinţei comitetului interministerial pentru trecerea la euro, ce a avut luni la BNR, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Guvernul precizează că "momentul adoptării euro depinde de dezvoltările de pe plan european şi mondial, coerenţa politicilor macroeconomice interne şi implementarea reformelor structurale fiind imperios necesare".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-03-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...