2017-01-17 23:38

ECONOMIE


Angajaţii Companiei de Autostrăzi, trimişi în şomaj fără salarii compensatorii

 |  18:30
Angajaţii Companiei de Autostrăzi, trimişi în şomaj fără salarii compensatorii

Compania Naţională de Autostrăzi şi DrumuiNaţionale (CNADNR) refuză prelungirea contractelor colective de muncă (CCM), înscopul de a „fenta” plata salariilorcompensatorii pentru cei 500 de drumari care urmează a fi disponibilizaţi, ne-audeclarat liderii de sindicat. În cazul în care angajaţii nu vor fi invitaţi decătre conducerea CNADNR la negocierea noului CCM, până la 1 februarie, se va declanşaconflictul de muncă, salariaţii fiind dispuşi să blocheze activitatea deîntreţinere a drumurilor naţionale.

Dacă anul trecut, fosta conducere a CNADNR atrimis liderului de sindicat al drumarilor “ElieRadu”, Elena Răileanu, o decizie de numire în funcția dedirector general adjunct al CNADNR - în încercarea, probabil, de a „cumpăra”sindicaliştii -, actualii şefi ai CNADNR nici măcar nu mai informează drumariicu privire la programul de disponibilizare. “Nuau făcut sindicatelor nici o comunicare oficială, conducerea Companiei deAutostrăzi refuză să discute cu noi. La 1 februarie expiră contractelecolective de muncă. Dacă nu există aceste contracte, drumarii care vor fidisponibilizaţi nu vor putea primi salarii compensatorii. Şi fostul ministrul altransporturilor, Radu Berceanu, a încercat să concedieze anul trecut 500 desalariați, dar nu a reușit din cauza salariilor compensatorii care ar fitrebuit acordate”, ne-au explicat liderii de sindicat. Aceştia au precizat că drumariidisponibilizaţi trebuie să primească până la 15 salarii compensatorii, conformprevederilor contractului colectiv. “Nusuntem exagerați în ceea ce privește protecția socială, contractul colectiv demuncă prevede acordarea de maximum 15 salarii celor care au o vechime mai marede 15 ani în muncă. Există societăți unde se acordă 30 sau 40 de salariicompensatorii. Poate am fi negociat, și în loc de vechimea în muncă, acceptamvechime în CNADNR, dar când am văzut că majoritatea celor concediați suntmuncitori, ne-am opus”, ne-au spussindicaliştii.

În condițiile actuale, conducerii Companieide Autostrăzi îi va fi mai ușor să concedieze, pentru că a refuzat prelungireaCCM. “Politica CNADNR în ultimiiani a fost de externalizare a activităților executate în regie proprie şiaceasta în detrimentul cheltuielilor realizate din venituri proprii. Muncitoriisunt singurii care execută lucrările în regie proprie (care au mai rămas) și,culmea, nu de puține ori am aflat că lucrează pentru contractori. Compania de Drumurinu trebuie să concedieze muncitori, dimpotrivă, trebuie să angajeze, astfel încâtsă poată executa întreaga activitate de întreţinere curentă a drumurilor înregie proprie. Compania trebuie să se doteze cu cel puţin două staţii mobile deproducere a mixturilor asfaltice la fiecare regională şi cu utilaje specificeactivităţii. Utilajele de deszăpezire au deja 10 ani, iar reparaţiile costă maimult decât lucrările executate”, au maiexplicat liderii de sindicat.

Fondulde salarii, neschimbat de şefii CNADNR

Potrivit angajaţilor, fondul de salarii alCNADNR nu a fost schimbat în ultimii trei ani. “În ultimul Consiliu de Administraţie al CNADNRs-a aprobat proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2011, iarfondul de salarii prevăzut este acelaşi ca şi în anii precedenţi, respectiv157.598 de lei. Conform notei de fundamentare a BVC, câştigul mediu salarial în2011 a fost menţinut la 2046,73 lei/persoană, iar indicatorul fizic,productivitatea muncii - „Întreţinere curentă parte carosabiă”, calculat caraport între numărul de kilometri întreţinuţi raportat şi numărul mediu depersonal a fost menţinut la nivelul anterior aprobat, respectiv 1,850km/persoană. Sindicatele vă aduc la cunoştinţă că fondul de salarii alocatpentru anii 2008, 2009, 2010 şi 2011 prevăzut în bugete este aproapenemodificat din anul 2008”, ne-au mai explicatdrumarii.

BugetulCNADNR prevede investiţii de 1,5 miliarde de euro

Bugetul pe 2011 al CNADNR prevede un fond deinvestiţii de 6,02 miliarde de lei, în uşoară creştere faţă de valoareastabilită la începutul anului trecut pentru 2010, de 5,98 miliarde de lei. Dintotalul bugetului alocat pentru investiţii, 1,79 miliarde de lei sunt plăţi dinintrări de credite externe contractate de stat sau cu garanţia statului,preluate de Ministerul Finanţelor începând cu 1 ianuarie 2009. Apoi, 1,64miliarde de lei reprezintă contribuţia Guvernului la intrările de crediteexterne contractate de stat, iar 1,02 miliarde de lei provin din FondulNaţional de Dezvoltare pentru Investiţii. Totodată, CNADNR va avea la dipoziţie1,03 miliarde de lei pentru plăţi din proiecte cu finanţare din fonduri externenerambursabile, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobareabugetului CNADNR, elaborat de MTI.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-07-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image