2019-01-17 00:58


ANIF s-a chinuit 10 ani cu un împrumut de la BM şi intră direct în afaceri cu energie

 |  18:28
ANIF s-a chinuit 10 ani cu un împrumut de la BM şi intră direct în afaceri cu energie

Irigaţiile şi Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) au ajuns vedetele economiei ale acestei veri. Potenţialul agricol al ţării este tot timpul invocat, dar măsurile care ar putea duce la creşterea producţiilor se lovesc mereu de preţul energiei pentru apa de udat şi de reţeaua de irigaţii distrusă în ultimii 20 de ani. Dacă, pentru energie, ANIF intră în clubul furnizorilor, activitatea de reabilitare a reţelelor este extrem de anevoioasă, numai dacă luăm în calcul că, timp de 10 ani, acelaşi ANIF, în toate formele în care a existat, nu a reuşit să cheltuiască 80 milioane de dolari de la Banca Mondială.

Ministerul Agriculturii a transmis Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) cererea pentru obţinerea licenţei de furnizor de energie electrică pentru ANIF, ceea ce îi va permite să cumpere energie electrică direct de la producători la preţuri mult mai mici decât în prezent, a declarat Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, precizează Agerpres.

„Urmează să depunem şi garanţia de execuţie de 500.000 de euro şi sperăm ca ANRE să analizeze dosarul cât mai rapid, astfel încât ANIF să poată cumpăra energie electrică direct de la producători, la preţuri mult mai mici decât în prezent. Acest lucru îi va avantaja şi pe agricultori deoarece, la rândul lor, vor putea plăti pentru apa folosită la irigaţii un preţ mai mic cu 30-50% decât în prezent, ţinând cont de faptul că energia electrică are o pondere de 80% în preţul apei pentru irigaţii”, a spus Botănoiu.

Dezinteres asumat

România a închis un contract de împrumut de 80 milioane de dolari, acordat de Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare (n.r. – membră a Grupului Băncii Mondiale) în 2003, pentru reabilitarea şi reformarea sistemului de irigaţii. După două prelungiri, contractul a fost considerat încheiat, nefiind utilizată suma de 5,911 milioane de dolari din suma împrumutată. Scopul contractului a fost destul de ambiţios şi a vizat în special lucrări de reabilitare a infrastructurii de irigaţii de la Sadova-Corabia şi Nicoreşti-Tecuci şi refacerea a aproximativ 20 dintre cele mai deteriorate stații de pompare principale. Ultima rată este programată pentru 15 august 2020.

Toate guvernele post-decembriste au declarat că este nevoie de reformarea sistemului de irigaţii, astfel încât să corespundă noilor condiţii de proprietate asupra terenurilor, dar măsurile ar fi foarte greu de aplicat, având în vedere costurile pe care le presupune. Recent, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că este nevoie de investiţii de un miliard de euro pentru viabilizarea irigaţiilor pe 100.000 de teren.

În ultimii 10 ani, de la semnarea contractului de împrumut, Îmbunătăţirile Funciare nu s-au grăbit să utilizeze banii. De remarcat, acordul de împrumut era condiţionat de o cerinţă specială – „intrarea în vigoare a Legii îmbunătăţirilor funciare, într-o formă satisfăcătoare Băncii”, adică modul de reformare a sistemului de irigaţii trebuia să fie pe placul BIRD, nu după cum considerau specialiştii că este bine pentru România.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-07
Citeste si:
IRIGAŢII – După ce au trecut o parte din irigaţii la protecţia mediului, fermierii se gândesc să ude tarlalele

TAGURI: ANIF, irigatii, imprumut, BIRD, energie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CORLEONE
08 Iul 2013

30-50% preturi mai mici la energie...?????Dl Botanoiu stie din cei format pretul MW...??? 24% TVA,45% Accize....Poate se consulta cu fratii CIOCAN si NICA......
MRS.VANCE BECKEY
26 Mar 2014

Pentru a : " Vance Beckey " < Vance Beckey6 : 17Y ABUJA F.C.T COMPANIE număr de contact : +2348054666829 CNP : +2348054666829 COMPANY REF : EA-ASL/951OYI/02/LN-NGR COMPANY numărul de înmatriculare: ( S9621561R ) E-mail : evancebeckeyfinancialhelp@gmail.com Zile de lucru : de luni până duminică de lucru Ore : 24 oră Motto: Noi Reynders cele mai bune servicii Stimate Evaluate solicitantului , Sunteți binevenit să Evance Beckey FINANCIALHELP , un loc unde visele îndeplinite toate nevoile financiare sunt rezolvate și satisfacție Rate . Da, ne-am da împrumuturi din alte țări la nivel mondial , și ne-am cu oamenii noștri ASSIST Lohan World Wide . Noi managementul Evance Beckey FINANCIALHELP , " vă veți trimite termenii și condițiile după ce ați umplut și să returnați acest formular de aplicare Lohan împrumut . Suntem aici pentru a vă ajuta noastre clientului , și să pună capăt la toate nevoile financiare ale clienților noștri și să le facă confortabil în viața de creditare fondurile de care au cerut să-i termen de 60 oră de aplicare . Calificare DE ÎMPRUMUT solicitant : *Împrumut solicitantului trebuie să fie în lista de 18 ani și peste . *Împrumut solicitantului trebuie să fie eficiente și fiabile . *Împrumut solicitantului trebuie să fie onest și serios . * Calificărilesolicitantului de împrumut trebuie să fie frecvent on-line a statutului de lui / ei de împrumut . *Împrumut solicitantul trebuie să fie în măsură să prezinte formă de identificare , copie de scanare a lui / ei carte de identitate astfel cum ( de lucru Carte de identitate ) sau ( permis de conducere ) sau (treci copie port) pentru identificare . Vi se cere să completați în întregime formularul de debitori Cererea de mai jos din motive de securitate înainte de termeni companiei noastre și Condiție va fi trimis la tine după ce form
Random imageUltimele stiri

loading...