2019-01-22 06:30


ANRE a calculat factura la curent cu 4% mai mică

 |  20:09
ANRE a calculat factura la curent cu 4% mai mică

Respectarea calendarului de liberalizare a preţurilor la gaze naturale şi energie electrică a fost un element de succes pentru încheierea acordului cu FMI, susţin reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care anunţă majorări mai mici la plata facturilor, decât cele calculate iniţial. Cert este că, din iulie 2013, va fi în vigoare OUG 57/2013, prin care se amână la plată o serie de certificate verzi, până în 2017. Este drept, şi preţul gazului de import este mai mic în prezent, astfel că sunt toate premisele ca valoarea facturilor la curent să cunoască o diminuare.

Valoarea facturii la electricitate se va diminua în medie cu 4% în august, ca efect al amânării acordării de către stat a unor certificate pentru producătorii de energie regenerabilă, a declarat, la o conferinţă pe teme economice, vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, care crede că „bula energiei verzi se va calma” la începutul lui 2014. Oficialul ANRE a precizat că efectul în facturi al aplicării noii legislaţii în privinţa energiei regenerabile va fi de 34%. Având în vedere că din valoarea unei facturi la electricitate costul cu certificatele verzi reprezintă 12%, rezultă că facturile ar urma să scadă cu 4%.

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, a precizat că actul normativ prin care se amână la plată unele certificate verzi va produce efecte începând cu 1 iulie 2013, chiar dacă nu a fost primit nici un răspuns de la Bruxelles dacă s-a încălcat sau nu legislaţia comunitară. „Scăderea ar trebui să se vadă din factura lunii august”, a spus preşedintele ANRE

Creşteri mai mici

Cât priveşte liberalizarea preţului gazelor, Havrileţ prevede o creştere finală mai mică decât cea calculată la întocmirea foii de parcurs. Potrivit acestuia, din primii 3 paşi în care creşterea trebuia să fie de 15%, în mod real s-a înregistrat doar 8%, la consumatorii industriali. „Iată că în primul an, de la 18% prevăzut în calendare, se va încheia cu 9-10%, maximum 11%. Noi am pus 11% ca o estimare. La consumatorii casnici, pentru că a fost o singură etapă, la 1 iulie, de 8%, deoarece prima etapă se reflectă în preţul final în întregime, 8% se reflectă şi în preţul final. În următoarea etapă, de la 1 octombrie, va înregistra un 2%. Presupunem că va fi 9% (n.r. - pentru întreg anul) pentru consumatorii casnici”, a completat preşedintele ANRE.

Apa, în Parlament

Parlamentul va fi sesizat, la toamnă, cu privire la nivelul preţului apei brute pe care trebuie să-l plătească producătorii de energie electrică, a declarat deputatul Rodin Traicu. „Din cauza acestui preţ, este mai ieftin să deversezi apa decât să o uzinezi în condiţii de suprahidraulicitate”, a precizat demnitarul. Dan Gheorghiu, consilierul premierului pe probleme de energie, a declarat că a fost promovat un proiect de HG prin care să scadă preţul apei pentru hidrocentrale, dar „s-a blocat la Ministerul Mediului (n.r. – banii sunt încasaţi de Administraţia Naţională Apele Române, de funcţionează în coordonarea Ministerului Mediului). Aici trebuie o decizie politică. Premierul Victor Ponta a agreat ideea scăderii preţului apei pentru uzinare”, a completat Dan Gheorghiu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-11

TAGURI: ANRE, factura, curent, pret, gaze
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...